logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gotowy PC czy składak? Wybór pod kątem filmów, internetu i okazjonalnych gier

yetoo 01 Cze 2010 15:46 2565 10
  • #1 8141979
    yetoo
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Jak sądzicie panowie lepiej kupić gotową skrzyneczkę, czy pobawić się i potrudzić aby zmontować coś samemu. Co wychodzi taniej, co będzie lepszym sprzętem i jakie jest wasze zdanie na ten temat ?

Myślę o dobrym i stabilnym sprzęcie interesuje mnie :
    RAM 4Gb
    Procesor: liczę na wasze zdanie
    zasilacz: ty też liczę na was
    karta graficzna: 1GB wyjście HDMI
    płyta główna: tu też liczę na was
    twardziel: 300 Gb starczy

komputer będzie służył przeważnie do oglądanie filmów i przeglądania stron internetowych lecz w między czasie tak że do grania rzadko ale nie wykluczam takiej opcji i teraz liczę na was lepiej coś samemu skręcić czy kupić gotowca z hipermarketu :D tak więc proszę was o propozycje sprzętowe i ewentualne ceny pojedynczych części pozdrawiam
  • #2 8142014
    IzzyMan!
    Poziom 25  
    Ocena: 24
    CPU: AMD Phenom II X2 555 Black Edition C3
    Cooler: Arctic Cooling Freezer 7 Pro Rev.2
    MOBO: MSI 770-C45
    RAM: 2x OCZ 2GB 1333MHz Low Voltage
    GPU: MSI Radeon HD5770 1GB
    HDD: Samsung 500GB 16MB HD502HJ F3 sATA-2
    PSU: BeQuiet PurePower L7 430W

Minusem gotowego komputera są słabe podzespoły wsadzone do takowego PC. Przeważnie Zasilacz i płyta główna.
  • #3 8142048
    yetoo
    Poziom 10  
    proszę o podawanie orientacyjnych cen kolo wypisanych podzespołów z góry dziękuje ;)
  • #4 8142060
    Dez1
    Poziom 23  
    Ocena: 39
    Kolego - czy to jakaś podpucha? Hipermarket: absolutnie NIE!! Znajdziesz tam wyłącznie ofertę stworzoną dla masowego, czyli słabo wyedukowanego i niezbyt wymagającego, nabywcy.
    Zwróć uwagę chociażby na fakt, że w każdej ofercie hipermarketowego zestawu (również ofertach wszelkich "Media Marktów" i innych "żerów dla skner") masz wyszczególnione te komponenty, na które masowy klient zwraca uwagę:
    procesor xxx
    karta graficzna xxx,
    RAM 4GB
    dysk twardy 1TB
    ... czasem jeszcze coś "fajnego" w stylu czytnika kart "all in one 50 typów" :D ...
    koniec.
    A jaka płyta główna? nie wiadomo - pewnie najtańsza. Jaka szyna karty graficznej? Nie wiadomo. Pewnie niska. Karta dźwiękowa? Zintegrowana. Jakiej marki RAM? Najtańszy. Dysk twardy? Najtańszy. Zasilacz? NO NAME .. bo też najtańszy.
    Najlepsza opcja to składak, lub - jesli ktoś nie jest pewny swoich umiejętności - zlecenie złożenia jakiemuś serwisantowi. Ale komponenty zdecydowanie wybrać należy samemu, żeby otrzymać możliwie przyszłościowy, wydajny, niezawodny komputer.
    Tyle ode mnie.
    ...Aha. Wiele aukcji z Allegro, na których oferowane są gotowe zestawy, działa podobnie.
  • #5 8142068
    IzzyMan!
    Poziom 25  
    Łatwo sprawdzić w sklepie. Nie wiem w jakim będziesz kupował. Nie podałeś także przedziału cenowego.

Orientacyjnie to
    CPU: 230zł
    MOBO: 250zł
    Ram: 200zł
    GPU: 700zł
    Zasilacz: 250zł
  • #6 8142095
    yetoo
    Poziom 10  
    a no tak przepraszam i dziękuje za upomnienie, ;p przedział cenowy jaki mnie interesuje to 1800-1900 jeśli chodzi o skrzynkę to nie ma problemu posiadam chyba ze 3 dla mnie wygląd skrzynki nie ma znaczenia jeśli trzeba było zapakował bym to w karton po ....
  • #7 8142248
    IzzyMan!
    Poziom 25  
    To co wyżej podałem spokojnie ci starczy.
  • #8 8142411
    yetoo
    Poziom 10  
    czekam dalej na inne propozycje

;D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono temat wyboru między gotowym komputerem a składakiem, z naciskiem na zastosowania takie jak oglądanie filmów, przeglądanie internetu oraz okazjonalne granie. Uczestnicy podkreślili, że gotowe komputery często zawierają słabe podzespoły, co czyni je mniej opłacalnymi. Zasugerowano, że lepszym rozwiązaniem jest złożenie własnego komputera lub zlecenie tego zadania specjaliście. Uczestnicy przedstawili konkretne propozycje komponentów oraz ich orientacyjne ceny, wskazując na procesory, płyty główne, pamięć RAM, karty graficzne oraz zasilacze. Wskazano również na przedział cenowy, w którym autor planuje zakupić sprzęt.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA