logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kupowanie gotowych stacjonarek oraz wybór procesora.

HaxoPL 23 Sie 2014 00:29 1857 17
REKLAMA
  • #1 13899939
    HaxoPL
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Od kilkudziesięciu dni rozglądam się za konkretnym komputerem stacjonarnym co pozwoli mi na dość swobodną pracę, lubię od czasu do czasu pograć więc nie chciałbym żeby i w tym przeszkadzał mi komputer, na allegro przeglądam wiele ofert na stosunkowo tanie komputery z procesorami typu AMD 4x4,2, co wydaję się bardzo dobrym wynikiem. Wiem jednak że procesory Intela często z niższym taktowaniem są po prostu i tak bardziej ekonomiczne i wydajne, ORAZ niestety zdecydowanie droższe.

1 pytane: AMD czy Intel w stosunku jakość/cena?

2 pytanie: Gdzie leży pułapka w niskich cenach komputerów już gotowych, jak wyliczyłem po częściach że często sam procesor pokrywa ponad połowę kwoty całego sprzętu? Mówi się że składając samemu komputer można i zaoszczędzić i mieć pewność tego co się ma. Czy to jest prawda? Czy jednak można śmiało kupować komputery gotowe i nie bać się że zasilacz umrze po 2 miesiącach.

Mówimy o komputerach w przedziale 1,5-3 tysiące.
  • REKLAMA
  • #2 13899953
    luki56
    Poziom 39  
    Ocena: 44
    Po pierwsze, nie kupujemy gotowców. Jeżeli zechcesz mogę ci dobrac podzespoły w okreslonym budżecie i dodać do koszyka usługę montażu.
  • #3 13899965
    HaxoPL
    Poziom 9  
    http://allegro.pl/full-gamer-fx-6x4-1-gt740-2gb-ddr5-8gb-1-5tb-wi-fi-i4466309672.html - np. porównując do czegoś takiego byłbyś w stanie dobrać podzespoły podobne albo nawet lepsze (wolałbym Intela, najwyżej trochę więcej do zapłacenia c: ) za podobną cenę?

Dla mnie to trochę dziwne że tak mocny sprzęt teoretycznie nie jest aż tak drogi :< nie znam się aż tak dobrze, ale to co widzę w tym robi na mnie wrażenie, że aż nie wierze by tam nie było haczyka w postaci np. shitowego zasilacza czy cokolwiek innego.
  • #4 13899978
    luki56
    Poziom 39  
    Za 1500zł? To raczej nic wybitnego nie będzie. Gdzybś dorzucił z 500-700zł wtedy da radę złożyć juz coś naprawdę dobrego. A w tym co podałes wszystko jest złe.
  • #5 13899982
    HaxoPL
    Poziom 9  
    coś NAPRAWDĘ dobrego - to mnie właśnie interesuję, dałem wysoką rozbieżność cenową w pierwszym poście (1,5-3 tys.) by uzyskać perfekcje w stosunku cena/jakość, więc może być i tak że mogę dołożyć 500-700 zł.

Nie wchodzę z tobą w dyskusję na temat tego czemu jest złe, bo po prostu ufam że znasz się na tym lepiej ode mnie, ale jakbyś mógł jakoś rozwinąć i przy okazji nauczyć mnie dlaczego jest to złe to byłbym przy okazji podwójnie wdzięczny :)
  • REKLAMA
  • #7 13900224
    the_fifth_horseman
    Poziom 32  
    Ocena: 16
    Cytat:
    2 pytanie: Gdzie leży pułapka w niskich cenach komputerów już gotowych, jak wyliczyłem po częściach że często sam procesor pokrywa ponad połowę kwoty całego sprzętu? Mówi się że składając samemu komputer można i zaoszczędzić i mieć pewność tego co się ma. Czy to jest prawda? Czy jednak można śmiało kupować komputery gotowe i nie bać się że zasilacz umrze po 2 miesiącach.

Mówimy o komputerach w przedziale 1,5-3 tysiące.
    Pułapka zwykle w:
    * kiepskim zasilaczu
    * małym/powolnym/awaryjnym dysku twardym
    * taniej pamięci o niskim taktowaniu/wysokich opóźnieniach
    * przestarzałej/zintegrowanej/przereklamowanej (to ostatnie prawie zawsze) grafice, karty zwykle mają "oooo TAAAKIE gigabajty", a np jest mała szerokość szyny pamięci (wąskie gardło w przepustowości), mikroukład karty (czyli faktyczny wyznacznik wydajności) jest z segmentu ultra-budżetowego i nadaje się co najwyżej do wyświetlania pulpitu, lub sama pamięć to starsza już GDDR3, zauważalnie wolniejsza od GDDR5
    * podzespołach starej generacji (sprzed 1, nawet 2), które zwyczajnie są słabsze i tańsze od obecnych odpowiedników
    * tanich płytach głównych w formacie mATX które limitują możliwości dalszej rozbudowy.
  • #9 13900522
    luki56
    Poziom 39  
    Te dwa posty nad moim wyjaśniają wszystko. Ja ci podam zestaw:
    Kupowanie gotowych stacjonarek oraz wybór procesora.
  • REKLAMA
  • #10 13900639
    HaxoPL
    Poziom 9  
    Trochę drogo.. Biorąc pod uwagę że musiałbym dokupić monitor, system i jakieś głośniki :< Zobaczę jak z kasą i podejmę decyzję, bo z drugiej strony zasilacz 450 W mi się podoba, bo przynajmniej mam pewność że nie będzie pochłaniał tyle energii, bo mam rozumieć że większego zużycia niż 300-350 W nie powinno być?
  • #11 13900661
    luki56
    Poziom 39  
    Przy tym raczej nie, ale zawsze jakiś zapas trzeba mieć. Można zmniejszyć ilośc RAM do 4GB, ewentualnie dać też słabszą grafikę, wtedy powinno zamknąć się w 2k.
  • #12 13901357
    mario81
    Poziom 34  
    Ocena: 586
    driftking69 napisał:
    Tu są dobre zestawy: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2726546.html
    Jeśli chodzi o AMD to w grach są co najwyżej na poziomie i3, więc cienko. Gdzieś tam czytałem, że w crysisie 3 AMD dobrze wypadają ale to tylko jedna gra.

Testy i recenzje nigdy nie powiedzą ci nawet połowy prawdy, te najbardziej wymagające testy przeprowadzane są najczęściej w oparciu o jakieś jedno, specjalnie wybrane miejsce w grze. Poza tym, niestety takie popularne serwisy jak np. pclab kreują magiczne i absurdalne rozbieżności między konkurencyjnymi procesorami, oni wybierają (lub tworzą) miejsce w grze które najgorzej masakruje sprzęt, z jednej strony to dobrze wiedzieć dokładnie jak w takich miejscach sprawi się procesor i grafika, ale z drugiej strony, to jest (zawsze) niewielka próbka, niestety ludzie biorą to za jedyny wyznacznik, a później wychodzą niedorzeczne wnioski, że np. FX-8320 zawsze jest słabszy od Core i3 (dla fanatyków nawet od Pentium, a dla ludzi z klapkami na oczach nawet od Celerona).
  • REKLAMA
  • #13 13901788
    driftking69
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Oczywiście, nie można brać tych testów za jedyny wyznacznik, tak samo jak jedynym wyznacznikiem nie może być ilość rdzeni, czy taktowanie. Co nie zmienia faktu, że jeszcze się nie spotkałem na tym forum żeby ktoś polecał obecne procesory AMD do gier.
  • #14 13901838
    luki56
    Poziom 39  
    Bo zwyczajnie do gier się one nie nadają.
  • #15 13911862
    HaxoPL
    Poziom 9  
    Dobra trochę pomyślałem i może zapytam tak:

Czy można dać jakąś tańszą obudowę do zestawu przedstawionego przez luki56 oraz wszystkie cięcia co niewiele zmniejszą jakość ogólną komputera?

Chciałbym uciąć koszta póki co dając 4GB Ramu, ale nie ruszać ani procesora, ani grafiki bo Ram po prostu mogę sobie dołożyć a karta graficzna będzie już stała i jest dużo droższa więc jakbym już raz kupił to wolałbym by była jak najlepsza :)

edit: ewentualnie też dysk 500GB. Nie potrzebuję dużego dysku :)
  • #16 13911915
    driftking69
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    http://www.morele.net/inventory/info/kvFAGe/
    Tnąc koszty jeszcze bardziej możesz wziąć tą płytę główną: http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-b85m-e...3-1600-sata3-hdmi-gblan-matx-b85m-e45-599722/ ale wtedy żeby mieć pewność że ten procesor na niej wystartuje musisz zamówić też montaż części (z kodem z tego tematu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2726546.html za 1zł). Albo procesor weź i5 4440, minimalnie wolniejszy, który na tej płycie na 100% wystartuje.
  • #17 13911921
    HaxoPL
    Poziom 9  
    jak minimalnie wolniejszy to się zgadzam :) przy okazji mniej będzie za procesor

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje komputera stacjonarnego w przedziale cenowym 1500-3000 zł, który będzie odpowiedni do pracy oraz gier. Zastanawia się nad wyborem między procesorami AMD a Intel, zauważając, że AMD oferuje lepsze taktowanie, ale Intel jest bardziej wydajny i ekonomiczny, choć droższy. W dyskusji podkreślono pułapki niskobudżetowych komputerów gotowych, takie jak kiepskie zasilacze, wolne dyski twarde, tanie pamięci RAM oraz przestarzałe karty graficzne. Użytkownicy sugerują, że składanie komputera samodzielnie może być bardziej opłacalne i zapewnia większą kontrolę nad jakością komponentów. Wskazano również na możliwość obniżenia kosztów poprzez wybór tańszej obudowy i zmniejszenie pamięci RAM do 4GB, przy zachowaniu lepszych podzespołów, takich jak procesor i karta graficzna.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA