logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Medion/MSI MS 7010 - długi pisk, komputer nie uruchamia się, BIOS nie startuje

dziwaczny 03 Cze 2010 13:03 2261 3
REKLAMA
  • #1 8149747
    dziwaczny
    Poziom 2  
    Witam
    Zakupiłem płytę ms 7010 i po złożeniu w całość komputer nie wstaje, nie wchodzi do biosu, kręci wentylatorem, słychać długi pisk kilka sekund przerwy i następny długi pisk. Po wypięciu RAMu, grafiki, dysku-to samo. Dodatkowo nie świeci dioda HDD która jest sprawna bo po zamianie +/- świeci kiedy trzyma się reset.

Podaję konfigurację:
    -AMD Sempron mobile 2800+/1.6Ghz/256KB L2/Roma 90nm stepping E6
    -MS7010 via K8T800/ napis z biosu Phoenix Bios d686 bios Phoenix 1998 211626005
    -Gigabyte Radeon 9550 128MB AGP
    -1 stick 512MB Nanya na kościach elixir
    -HDD Samsung 80GB 7200rpm ATA
    -CD-RW Combo Samsung
    -Pentagram Freezone QC90 AlCu
    -Zasilacz 300W jakiś oem ale napewno sprawny

Większość pewnie powie że RAM, jednak na starej płycie działał. Podejrzewam także że bios płyty może wymagać upgradu żeby obsłużyć procek w steppingu E, jednak nie mam starszego procka żeby tak zrobić. Proszę o sugestie, gdyż zależy mi żeby szybko odpalić ten komputer.
  • REKLAMA
  • #2 8152952
    Eidems
    Poziom 29  
    Ocena: 253
    Powiem tak, płyty i karty graficzne mediona są bardzo awaryjne a ich niska cena jest myląca, kup używana płyte, markową np. FoxConn, DFI, Asusa odradzam ewentualnie gigabyte, a płyte z podzespołami możesz dać jakiemuś informatykowi do sprawdzenia jak chcesz
  • REKLAMA
  • #3 8153089
    Lukson
    Poziom 33  
    Ocena: 128
    Obstawiam na kompatybilność w/w płyty z procesorem podanym w konfiguracji. Kody błędu sygnalizowane dźwiękiem oznaczają pamięć. O ile reset bios'u nie pomaga, podmiana pamięci także, pozostaje procesor.

Kolega Eidems jeśli ma pisać takie porady to lepiej niech się nie wypowiada, bo nic nimi do tematu nie wnosi.
  • #4 8197093
    dziwaczny
    Poziom 2  
    Wina leżała po stronie procesora, a raczej płyty która nie potrafiła go obsłużyć, zakupiłem starszego semprona i komputer ożył, temat chyba do zamknięcia.

Lukson dzięki za trafną uwagę, jak widać miałeś rację
REKLAMA