logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] MS 7707 - Komputer nie startuje, zatrzymuje się na myślniku po wymianie płyty

Rebeltec 12 Wrz 2018 09:39 1041 12
REKLAMA
  • #1 17436268
    Rebeltec
    Poziom 7  
    Ocena: 2
    Witam serdecznie. Może w skrócie najpierw opiszę przebieg z płytą główną a później poszukamy rozwiązania.

Dwa miesiące temu zakupiłem płytę główną MS 7707 - tak to produkcja mediona. Płyta z resztą podzespołów działała wyśmienicie do momentu kiedy chciałem zrestartować komputer. Brak obrazu, wyjęcie baterii bios nic nie dawało. Poleciała na serwis - diagnoza to uszkodzony bios. Jest możliwość wgrania z tym że koszt 100zł. Tutaj nie ryzykowałem gdyż płyta ma 12 miesięcy gwarancji. Zgłosiłem, wysłałem, otrzymałem nowy egzemplarz.

W czasie oczekiwania na diagnozę nie mogłem mieć przestoju z komputerem więc na szybko doposażyłem się w MSI A55M-P35 z procesorem AMD Athlon II X4 631. Wszystko działa, gram, pracuję jest w porządku. W ramach robienia porządków z komputerem postanowiłem na nowo zainstalować system. Udało się. Znowu wszystko działa jak powinno.

Wraca moja pierwsza płyta z serwisu więc przekładam wszystko i komputer włączając się zatrzymuje się na znaku - ( myślnik/minus) . Na początku sądziłem że chwilę poczekam ale .. dlaczego mam czekać skoro system jest na dysku ssd.

1.Odłączyłem wszystkie dyski, zostawiając tylko ten z systemem i jest to samo.
    2.Wyjąłem pamięć RAM - pikanie słyszalne czyli płyta sprawna
    3.Odłączyłem wszystkie dyski - po starcie przechodzi od razu do BIOS
    4.Zamieniałem pamięci RAM miejscami, są tylko dwie więc roboty nie było dużo - nadal migający myślnik
    5.Odłączyłem inne peryferia tj. myszka bezprzewodowa etc - to samo

Tutaj zaczynają się schody bo nie wiem co zrobić dalej :oops:

Podzespoły :

Procesor : i5-2400
    Pamięć : GoodRAM 2x4GB 1333
    Grafika : Gigabyte GTX 1050 2GB OC
    Zasilanie : Tagan 600W
    Dyski : 120GB SAMSUNG MZ7TE128HMGR-000L1 (SATA (SSD))
    931GB TOSHIBA MQ04ABF100 (SATA )
    232GB Seagate ST3250318AS (SATA )
    232GB Western Digital WDC WD2500AAJS-07M0A0 (SATA )
    System : Windows 10 Pro 64-bit
  • REKLAMA
  • #2 17436286
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1614
    Uruchamiasz w konfiguracji nowa płyta główna stara instalacja windowsa i zastanawiasz się dlaczego nie startuje?
  • #3 17436289
    Rebeltec
    Poziom 7  
    kindlar napisał:
    Uruchamiasz w konfiguracji nowa płyta główna stara instalacja windowsa i zastanawiasz się dlaczego nie startuje?

Jesteś pewien że zainstalowanie systemu na nowo, z nową płytą główną pomoże ?
  • #4 17436298
    mariuszp19
    Poziom 35  
    Ocena: 409
    Rebeltec napisał:

Zdecydowanie tak.
  • REKLAMA
  • #5 17436302
    Rebeltec
    Poziom 7  
    mariuszp19 napisał:
    Rebeltec napisał:

Zdecydowanie tak.

W takim razie biorę się za przygotowanie pendrive i instaluję. O efekcie dam znać jak już postawię system na nogi. Póki co nie zamykam i dziękuję za poświęcony czas :-)
  • #7 17438385
    Rebeltec
    Poziom 7  
    Nie zainstalowałem jeszcze z braku czasu. Jaka opcja powinna być aktywna ?

MS 7707 - Komputer nie startuje, zatrzymuje się na myślniku po wymianie płyty

Takie mam możliwości

Edit://

Na żadnej komputer nie startuje prawidłowo
  • REKLAMA
  • #9 17439375
    Rebeltec
    Poziom 7  
    enhanced napisał:
    Sprawdź każdą choć w przypadku SSD to tylko AHCI lub RAid powinno być.

Sprawdzałem i nadal to samo. Kolejny kłopot to botowanie z usb. Chciałem wgrać system na nowo, ustawiam kolejność botowania, tj najpierw pamięć usb potem dysk, reszta na disable. Otrzymuję komunikat o błędzie botowania. A wiem że w 100% pendrive jest dobrze przygotowany bo poprzedni system instalowałem tak samo.
  • #10 17439526
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1577
    Może nie zgadza się tryb startu UEFI vs Legacy - np. nośnik instalacyjny USB / zainstalowany system na SSD są przygotowane / zainstalowane w trybie UEFI a płyta chce startować w trybie Legacy.

Pogrzeb na zakładce |Boot| w Aptio...
  • REKLAMA
  • #11 17442465
    Rebeltec
    Poziom 7  
    Najmocniej przepraszam za brak odzewu ale chwilowo mnie nie było.

Grzebałem w opcjach Boot, w tych mi znanych i nie znanych które wygooglowałem i efekt za każdym razem taki sam.

W momencie włożenia pendrive z systemem od razu dostaję info : No bootable device insert boot disk and press any key

Chyba pozostaje mi jeszcze raz przygotować się na wgranie systemu, tylko jak się za to zabrać to już całkowicie nie wiem .

Mam do dyspozycji 4 dyski, 2x250GB, 1x120GB SSD, 1x 1TB i tego pendrive. Jakiś pomysł ?
  • #12 17442573
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1577
    Nagraj sobie Mint 64-bit programikiem Rufus:
    https://rufus.akeo.ie/
    https://www.linuxmint.com/edition.php?id=254

Wystartuj z niego PC i uruchom GParted i wrzuć widok okna z wybranym SSD.

Jeśli tuż po wystartowaniu pokaże się takie okno z odliczaniem to Mint został wystartowany w trybie Legacy (trzeba coś nacisnąć aby pokazać menu):

a jak takie to UEFI:

Wrzuć też fotki ustawień w Aptio odnośnie priorytetu i trybu bootowania.
  • #13 17726741
    Rebeltec
    Poziom 7  
    Problem rozwiązany, dziękuję za pomoc :-)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z płytą główną MS 7707, która przestała działać po wymianie. Po diagnozie w serwisie stwierdzono uszkodzenie BIOS-u, co skutkowało wymianą płyty. Po zainstalowaniu nowej płyty komputer zatrzymywał się na myślniku. Użytkownik rozważał reinstalację systemu operacyjnego oraz sprawdzenie ustawień BIOS, w tym trybu SATA/AHCI/IDE. Problemy z bootowaniem z USB oraz trybem UEFI/Legacy były również poruszane. Ostatecznie użytkownik zainstalował system, co rozwiązało problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA