Witam serdecznie. Może w skrócie najpierw opiszę przebieg z płytą główną a później poszukamy rozwiązania.
Dwa miesiące temu zakupiłem płytę główną MS 7707 - tak to produkcja mediona. Płyta z resztą podzespołów działała wyśmienicie do momentu kiedy chciałem zrestartować komputer. Brak obrazu, wyjęcie baterii bios nic nie dawało. Poleciała na serwis - diagnoza to uszkodzony bios. Jest możliwość wgrania z tym że koszt 100zł. Tutaj nie ryzykowałem gdyż płyta ma 12 miesięcy gwarancji. Zgłosiłem, wysłałem, otrzymałem nowy egzemplarz.
W czasie oczekiwania na diagnozę nie mogłem mieć przestoju z komputerem więc na szybko doposażyłem się w MSI A55M-P35 z procesorem AMD Athlon II X4 631. Wszystko działa, gram, pracuję jest w porządku. W ramach robienia porządków z komputerem postanowiłem na nowo zainstalować system. Udało się. Znowu wszystko działa jak powinno.
Wraca moja pierwsza płyta z serwisu więc przekładam wszystko i komputer włączając się zatrzymuje się na znaku - ( myślnik/minus) . Na początku sądziłem że chwilę poczekam ale .. dlaczego mam czekać skoro system jest na dysku ssd.
1.Odłączyłem wszystkie dyski, zostawiając tylko ten z systemem i jest to samo.
2.Wyjąłem pamięć RAM - pikanie słyszalne czyli płyta sprawna
3.Odłączyłem wszystkie dyski - po starcie przechodzi od razu do BIOS
4.Zamieniałem pamięci RAM miejscami, są tylko dwie więc roboty nie było dużo - nadal migający myślnik
5.Odłączyłem inne peryferia tj. myszka bezprzewodowa etc - to samo
Tutaj zaczynają się schody bo nie wiem co zrobić dalej
Podzespoły :
Procesor : i5-2400
Pamięć : GoodRAM 2x4GB 1333
Grafika : Gigabyte GTX 1050 2GB OC
Zasilanie : Tagan 600W
Dyski : 120GB SAMSUNG MZ7TE128HMGR-000L1 (SATA (SSD))
931GB TOSHIBA MQ04ABF100 (SATA )
232GB Seagate ST3250318AS (SATA )
232GB Western Digital WDC WD2500AAJS-07M0A0 (SATA )
System : Windows 10 Pro 64-bit
Dwa miesiące temu zakupiłem płytę główną MS 7707 - tak to produkcja mediona. Płyta z resztą podzespołów działała wyśmienicie do momentu kiedy chciałem zrestartować komputer. Brak obrazu, wyjęcie baterii bios nic nie dawało. Poleciała na serwis - diagnoza to uszkodzony bios. Jest możliwość wgrania z tym że koszt 100zł. Tutaj nie ryzykowałem gdyż płyta ma 12 miesięcy gwarancji. Zgłosiłem, wysłałem, otrzymałem nowy egzemplarz.
W czasie oczekiwania na diagnozę nie mogłem mieć przestoju z komputerem więc na szybko doposażyłem się w MSI A55M-P35 z procesorem AMD Athlon II X4 631. Wszystko działa, gram, pracuję jest w porządku. W ramach robienia porządków z komputerem postanowiłem na nowo zainstalować system. Udało się. Znowu wszystko działa jak powinno.
Wraca moja pierwsza płyta z serwisu więc przekładam wszystko i komputer włączając się zatrzymuje się na znaku - ( myślnik/minus) . Na początku sądziłem że chwilę poczekam ale .. dlaczego mam czekać skoro system jest na dysku ssd.
1.Odłączyłem wszystkie dyski, zostawiając tylko ten z systemem i jest to samo.
2.Wyjąłem pamięć RAM - pikanie słyszalne czyli płyta sprawna
3.Odłączyłem wszystkie dyski - po starcie przechodzi od razu do BIOS
4.Zamieniałem pamięci RAM miejscami, są tylko dwie więc roboty nie było dużo - nadal migający myślnik
5.Odłączyłem inne peryferia tj. myszka bezprzewodowa etc - to samo
Tutaj zaczynają się schody bo nie wiem co zrobić dalej
Podzespoły :
Procesor : i5-2400
Pamięć : GoodRAM 2x4GB 1333
Grafika : Gigabyte GTX 1050 2GB OC
Zasilanie : Tagan 600W
Dyski : 120GB SAMSUNG MZ7TE128HMGR-000L1 (SATA (SSD))
931GB TOSHIBA MQ04ABF100 (SATA )
232GB Seagate ST3250318AS (SATA )
232GB Western Digital WDC WD2500AAJS-07M0A0 (SATA )
System : Windows 10 Pro 64-bit