Pytanie jest proste: dlaczego to razem nie działa
Strona projektu: www.sqlapi.com
Biblioteka jest przygotowana również pod Borlanda Buildera ale nie moge tego uruchomić. Tzn udało mi się ruszyć program ale nie mam połączenia z bazą.
Załączam plik nagłówkowy tak jak nakazuje manual:
W myśl przepisu:
Teoretycznie powinno się również dodać:
No ale z tym nie chce się kompilować.
Oczywiście do folderu projektu dorzucam cały folder 'mysql'
Co więcej trzeba dodać .lib'a:
za pomocą dyrektywy:
Bo bez tego wyrzuca błąd "Unresolved external ... referenced from ..."
Co ciekawe działa tylko z którymś z tych dwóch plików. Nie wiem czym się różnią. Debug version to jakaś bez bugów a release to jakaś świeższa niesprawdzona??
Na dysku mam zainstalowanego MySQL w wersji 4.1 (testowałem także v5).
Przy zegarze pali się zielona kontrolka w ikonie programu (tj zielone światło na sygnalizacji - znaczy się działa). Wcześnie w programie SQL monitor czy jakoś tak zrobiłem sobie bardzo prostą baze i nazwałem ją 'bazatestowa'.
Żeby połączyć się z bazą należy użyć polecenia:
Ten kod jest żywcem z Example'ów producenta.
Program się kompiluje i uruchamia. Po uruchomieniu powyższego kodu cały program się zatrzymuje a po parunastu sekundach wyrzuca błąd - ten spod throw'a:
Dlaczego nie moge tego uruchomić? Co robię nie tak?
Strona projektu: www.sqlapi.com
Biblioteka jest przygotowana również pod Borlanda Buildera ale nie moge tego uruchomić. Tzn udało mi się ruszyć program ale nie mam połączenia z bazą.
Załączam plik nagłówkowy tak jak nakazuje manual:
#include "SQLAPI.h"W myśl przepisu:
Cytat:#include <SQLAPI.h> - main header, should be used whenever SQLAPI++ is used.
Teoretycznie powinno się również dodać:
Cytat:#include <myAPI.h> - MySQL, should be included if direct MySQL C API calls are required
No ale z tym nie chce się kompilować.
Oczywiście do folderu projektu dorzucam cały folder 'mysql'
Co więcej trzeba dodać .lib'a:
Cytat:Programmers need to link with static or dynamic libraries.
(...)
sqlapib.lib - for linking with release version of dynamic library (Borland C++)
sqlapibd.lib - for linking with debug version of dynamic library (Borland C++)
sqlapibs.lib - for linking with release version of static library (Borland C++)
sqlapibsd.lib - for linking with debug version of static library (Borland C++)
za pomocą dyrektywy:
#pragma link "sqlapibsd.lib"
LUB
#pragma link "sqlapibs.lib"Bo bez tego wyrzuca błąd "Unresolved external ... referenced from ..."
Co ciekawe działa tylko z którymś z tych dwóch plików. Nie wiem czym się różnią. Debug version to jakaś bez bugów a release to jakaś świeższa niesprawdzona??
Na dysku mam zainstalowanego MySQL w wersji 4.1 (testowałem także v5).
Przy zegarze pali się zielona kontrolka w ikonie programu (tj zielone światło na sygnalizacji - znaczy się działa). Wcześnie w programie SQL monitor czy jakoś tak zrobiłem sobie bardzo prostą baze i nazwałem ją 'bazatestowa'.
Żeby połączyć się z bazą należy użyć polecenia:
SAConnection con;
con.Connect("bazatestowa", "root", "temek2", SA_SQLServer_Client );Ten kod jest żywcem z Example'ów producenta.
Program się kompiluje i uruchamia. Po uruchomieniu powyższego kodu cały program się zatrzymuje a po parunastu sekundach wyrzuca błąd - ten spod throw'a:
Cytat:External exception EEFFACE.
Dlaczego nie moge tego uruchomić? Co robię nie tak?