logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić dźwięk w Technics SU-A700MK2? Zwiększenie prądu spoczynkowego?

potencjometr 26 Sie 2004 19:14 2449 6
REKLAMA
  • #1 815776
    potencjometr
    Poziom 20  
    Ocena: 62
    Czesc. Chcialbym sie zapytac czy moglby mi ktos powiedziec co na co trzeba wymienic w technicsie su a700mk2 aby zagral lepiej? Czy da rade w nim zwiekszyc prad spoczynkowy dziesieciokrotnie. Dziekuje i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 817802
    altus1
    Poziom 18  
    Ocena: 90
    witam
    Osobiście nie jestem zwolennikiem brzmienia technicsa.Musisz precyzyjniej określić co masz na myśli pisząc" lepiej grało"Mnie osobiście w tym wzmacniaczu brakowało przysłowiowego kopa.Jeśli miałbym coś w nim zmienić to przedwzmacniacz (skuteczniejsza regulacja barwy dzwięku z filtrem loudnes bodbijającym bas i sopran) Zawsze ciekawiło mnie jak zagra połączenie regulacji barwy dzwięku z polskiego wzmacniacza (może to śmieszyć ale polskie reg.barwy nie grzeszyły skutecznością) z wypasioną końcówką mocy z technicsa? Ale nie wiem czy o to Ci chodzi? Może idziesz w kierunku neutralniości wzmacniacza to wtedy mój pomysł odpada!
  • REKLAMA
  • #3 817890
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Ja dodam jako odpowiedź co do twojego pytania, zwiększenie prądu dziesięciokrotnie doprowadzi do uszkodzenia końcówki, to nie ma większego wpływu na zmianę brzmienia, tym się ustawia punkt pracy danego wzmacniacza.
    Pozdrawiam
  • #4 817911
    potencjometr
    Poziom 20  
    Dziekuje za odpowiedzi. Chcialbym sie jeszcze dowiedziec jakie kondensatory, diody prostownicze, rezystory metalizowane byscie polecali?Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 818089
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Wymiana rezystorów, kondensatorów i diud, praktycznie nic Ci nie da, a i częto bywa że przy takich wymianach coś się uszkodzi. Jak już koniecznie masz ochotę na grzebanie i wymianę części, to postaraj się o jakiś polski wyrób, jakiegoś starego Radmora, albo WS tam faktycznie można coś poprawić, zwiększyć moc, a przy uszkodzeniu to i strata nie wielka, Te zachodnie sprzęty one zazwyczaj są już tak wyżyłowane, że w nich już nic nie da się wycisnąć, najczęściej kończy się to uszkodzeniem.
    Pozdrawiam
  • #6 902231
    Wisnia_18xxx
    Poziom 2  
    Witam
    Jak dla mnie technics nie jest najlepszym wzmacniaczem ale spróbuj najpierw kupić i zamontować zwrotnice BASOWĄ
  • REKLAMA
  • #7 15629354
    potencjometr
    Poziom 20  
    Witam.

Zamykając stary temat, chciałem podziękować wszystkim za porady.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości poprawy dźwięku w wzmacniaczu Technics SU-A700MK2 oraz pytania o zwiększenie prądu spoczynkowego dziesięciokrotnie. Zwiększenie prądu spoczynkowego w takim stopniu jest odradzane, gdyż grozi uszkodzeniem końcówki mocy i nie przynosi znaczącej poprawy brzmienia. Propozycje poprawy dźwięku obejmują modyfikację przedwzmacniacza, np. zastosowanie skuteczniejszej regulacji barwy dźwięku z filtrem loudness, co może poprawić bas i sopran. Wymiana elementów pasywnych takich jak kondensatory, diody prostownicze czy rezystory metalizowane w tym modelu jest uznawana za mało efektywną i ryzykowną, zwłaszcza w sprzęcie zachodnim, który jest już fabrycznie dobrze zoptymalizowany. Alternatywnie sugerowano zastosowanie zwrotnicy basowej. Wskazano również, że większe pole do modyfikacji i poprawy dźwięku mogą mieć polskie wzmacniacze, np. Radmor lub WS, gdzie można zwiększyć moc i łatwiej dokonać napraw.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA