logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ekspres Jura C5 - długie naprawy i fałszowanie dokumentów serwisowych?

DARIUS67 08 Cze 2010 22:30 5919 3
REKLAMA
  • #1 8170480
    DARIUS67
    Poziom 25  
    Ocena: 337
    Czy ktoś miał problemy z serwisem? Oszustwo w naprawach? Bardzo długi czas napraw?
    Oddałem Jura c5 do naprawy, najpierw usterka elektroniki - czas naprawy ok. miesiąca, potem usterka pompy - znowu miesiąc w naprawie. Czas leci więc odesłano ekspres nie naprawiony jako naprawiony, bo wymieniono pompę ale to nie było popsute. Po naprawie ekspres odebrałem lecz popsuty, nie wiedząc o tym.
    Następnej naprawy nie chciałem i oddałem sprzęt do sprzedawcy chcąc wymiany na nowy z uwagi na niezgodność towarową. Firma Saturn odesłała ekspres do ekspertyzy do serwisu Jury. Zamiast wykonać ekspertyzę naprawili usterkę i wypisali ekspertyzę na niby sprawny ekspres.
    Firma Strauss wykonująca naprawy dopuszcza się złamania prawa i są bezkarni.
    Fałszowanie dokumentów - sprzęt odebrany przez serwis i odesłany to okres ok.1 miesiąca - czas naprawy wpisany w karcie gwarancyjnej to 14 dni. Podczas dwóch napraw ta sama praktyka.
    Przy drugiej naprawie odesłali sprzęt nienaprawiony.
    Podczas zleconej ekspertyzy sprzęt naprawili.

Ekspres popsuł się po raz drugi prawdopodobnie z powodu wadliwie przeprowadzonej pierwszej naprawy. Usterka polega na blokowaniu się ekspresu podczas uruchamiania, lub podczas robienia kawy. Czasami jak się uda kawa płynie ale powoli i w smaku spalonym.

Jak w powyższym przypadku zmusić sprzedawcę SATURN do wymiany ekspresu na nowy? Czy tylko sąd?

Moja rada dla użytkowników Jura - oddajcie sprzęt do punktu zakupu zgłaszając usterkę i załatwienie naprawy z ustawy konsumenckiej a nie gwarancji. W takim wypadku sprzedawca ma 14 dni na załatwienie naprawy lub wymianę sprzętu na nowy - ja niepotrzebnie uwierzyłem w gwarancję firmy JURA. Czas naprawy gwarancyjnej nie przedłuża czasu gwarancji. Mi udało się to wywalczyć.
    Cytuję gwarancję pkt.1 " Nabyty sprzęt charakteryzuje się wysoką jakością, która umożliwia bezawaryjne użytkowanie pod warunkiem prawidłowej eksploatacji i stosowania zasad zawartych w instrukcji obsługi oraz przestrzegania warunków gwarancji." ja się wywiązałem.

Ja jestem serwisantem gwarancyjnym kotłów CO wiodącej firmy grzewczej, nieraz jako były koordynator serwisu spotykałem się z różnym traktowaniem klienta. Firma JURA albo STRAUSS to mistrzostwo. Gdyby tak działał serwis kotłów CO to takiej marki na rynku już by nie było. Co gorsza że kierownictwo nie rozumie co to znaczy serwis. Ładne strony internetowe to nie wszystko. Informacja idzie w świat.
  • REKLAMA
  • #2 8171109
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3620
    Magiczne hasło - RZECZNIK PRAW KONSUMENTA. Zadzwoń, udaj się na bezpłatną rozmowę (w każdym mieście są dyżury) ze wszystkimi papierami. Następnie albo rzecznik sam zapyta, albo ponownie zapytaj w firmie, napomykając, że sprawą zainteresował się rzecznik. Najczęściej pomaga.
    Ja kiepski wrocławski serwis firmy Gorenje załatwiłem w ten sposób, że po odmowie wykonania przez nich naprawy gwarancyjnej, obfotografowałem lodówkę (o nią chodziło - krzywa była) i zgłosiłem sprawę bezpośrednio do centrali krajowej firmy. Serwis sam zabiegał później, by lodówkę naprawić.
  • REKLAMA
  • #3 8171578
    DARIUS67
    Poziom 25  
    Ocena: 337
    Dzięki, ale rzecznik wskazuje drogę, która kończy się na sądzie. Ja wolałbym załatwić sprawę szybciej, no zobaczymy. Post opisałem również dla nauki i przestrogi innych.
    Serwis który oszukuje trzeba omijać i korzystać z ustawy konsumenckiej a nie z gwarancji. Jako serwisant chciałem normalnie, ale się nie da.
    Może jakiś prawnik się wypowie. Ja opiszę temat jak się zakończy mój przypadek.
  • #4 8172410
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3620
    Niekoniecznie. Rzecznik działa tak, by sąd był ostatecznością.
    Mi doradzał jeszcze w jednej sprawie - reklamacji wkrętarki kupionej w "Leroy Merlin".
REKLAMA