logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jura F5 Reaminacja Ekspresu - Nie reaguje na komendy

trunek_5 16 Gru 2018 19:17 3387 14
REKLAMA
  • #1 17631696
    trunek_5
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Witam, kupiłem ekspres marki Jura F5 ( moj pierwszy ekspres w zyciu ) , jest On przywieziony z Niemiec, po pierwszym włączeniu do sieci ekspres nagle zaczął pracować przez kilka sekund a później przestał chodzić jak by sie zablokował. Ściągnąłem instrukcje obslugi i zgodnie z instrukcja uruchomiłem ekspres " Pierwsze użycie ", Ekspres po kilku wykonanych czynnościach na wyświetlaczu pokazuje komendę FILLING SYSTEM następnie pokazuje Close tap i następnie Open Tap i tak w kolko, nie przechodzi w komende HEATING I PRESS MAINT.

Ekspres był zasypany zmielona kawa na full pod sama przykrywkę, w młynku była również kawa tylko w ziarnach, Udało mi sie rozebrać ekspres , zdjąłem obudowę i w środku tez bylo dość dużo zmielonej kawy , Jura F5 Reaminacja Ekspresu - Nie reaguje na komendy Jura F5 Reaminacja Ekspresu - Nie reaguje na komendy Jura F5 Reaminacja Ekspresu - Nie reaguje na komendy Jura F5 Reaminacja Ekspresu - Nie reaguje na komendy Jura F5 Reaminacja Ekspresu - Nie reaguje na komendy Jura F5 Reaminacja Ekspresu - Nie reaguje na komendy Jura F5 Reaminacja Ekspresu - Nie reaguje na komendy Jura F5 Reaminacja Ekspresu - Nie reaguje na komendy Jura F5 Reaminacja Ekspresu - Nie reaguje na komendy

Jeszcze co mi sie rzuciło w oczy to ze ekspres jest u dołu urządzania pokryty kamieniem co wskazuje na wyciek wody. Sama obydowa jest kompletna ekspres nie grzebany wczesniej .

prosił bym o jakieś sugestie i porady co mogę zrobić we własnym zakresie aby ekspres urchomic.
  • REKLAMA
  • #2 17642408
    ssss
    Poziom 38  
    Ocena: 1776
    Witam Membrana do wymiany 2 Czy pompa pracuje . 3 Zaparzacz trzeba zrewidowac .4 Wymiana wszystkich uszczelek.
  • #3 17643530
    hurtovnik32
    Poziom 20  
    Ocena: 219
    Zacznij od sprawdzenia pompki.Należy ją wymontować.Odkręć ten skorodowany króciec .Pompkę podłączamy pod 230V wężyk do pojemnika z wodą i sprawdzamy czy zaciągnie.Jeśli tak to do sprawdzenia przepływomierz na drodze ze zbiornika wody do pompy czy drożny.Jeśli tak to po kolei do sprawdzenia cały tor wodny,grzałka ,zawór zwrotny za grzałką i pozostałe elementy kolejno. Służę pomocą jak by co.Ze zdjęć widać że urządzenie wymaga gruntownego czyszczenia i przeglądu.Mam także części do tych ekspresów.Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 17670067
    trunek_5
    Poziom 9  
    Witam.ekspres oddalem

Dodano po 2 [godziny] 9 [minuty]:

hurtovnik32 napisał:
    Zacznij od sprawdzenia pompki.Należy ją wymontować.Odkręć ten skorodowany króciec .Pompkę podłączamy pod 230V wężyk do pojemnika z wodą i sprawdzamy czy zaciągnie.Jeśli tak to do sprawdzenia przepływomierz na drodze ze zbiornika wody do pompy czy drożny.Jeśli tak to po kolei do sprawdzenia cały tor wodny,grzałka ,zawór zwrotny za grzałką i pozostałe elementy kolejno. Służę pomocą jak by co.Ze zdjęć widać że urządzenie wymaga gruntownego czyszczenia i przeglądu.Mam także części do tych ekspresów.Pozdrawiam.

Witam, ekspres oddałem do serwisu. Okazało sie ze pompa nie chodzi i amortyzator pompy tez. Co jeszcze serwis uznał ze do wymiany jest zaparzacz , i koszt naprawy określił na 950zł . Nie wiem czy jest sens to naprawiać . nawet jesli sam miał bym to wymienić to i tak raczej koszt samych części będzie wysoki.
  • #5 17670674
    ssss
    Poziom 38  
    Hallo. Na codzien naprawiam Jury .Czesci koszt w polsce to okolo 150zl
  • REKLAMA
  • #6 17671790
    hurtovnik32
    Poziom 20  
    Ocena: 219
    ssss napisał:

Dokładnie tak jak pisze kolega.U mnie ta sama kwota
  • #7 17675411
    trunek_5
    Poziom 9  
    hurtovnik32 napisał:
    ssss napisał:

Dokładnie tak jak pisze kolega.U mnie ta sama kwota

tylko u mnie trzeba wymienić pompę i tez cały zaparzacz który podobno kosztuje nowy około 600zł, a można go jakos zregenerować w własnym zakresie? nie wiem czy 150zł naprawa by wystarczyła
  • #8 17675794
    ssss
    Poziom 38  
    Zapazacze sie naprawia

Dodano po 4 [minuty]:

Tak to sie naprawia
    Załączniki:
    • Reparaturanleitung_Wartungsset_Jura_Krups_AEG_Kaffeevollautomat.pdf (5.1 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #9 17713464
    trunek_5
    Poziom 9  
    Witam, ekspres wrócił do mnie z serwisu i podjąłem sie naprawy. Wymieniłem pompę i membrana pompy. Wymieniłem rowniez uszczelki w zaparzaczu. Rozbierałem go kilka razy bo ekspres pokazywał bład "8" , po szczegołowej instrukcji udało sie mi złożyć zaparzacz i ekspres zaczął parzyć kawę. Po kilku kawach wyświetlił sie napis " ready clean " , Ekspres wyczyściłem programem z tabletka do czyszczenia.
    Po złozeniu całego urządzenia pojawił sie problem z tacka, Na wyświetlaczu jest napis " Ready " , wciskam 1 kawe, młynek mieli ziarna i nagle wywala tackę na 1cm. i napis " Tray misin " cos podobnego. Ekspres bez kubka na fusy chodzi, nie sie nic złego ale jak włożę kupek na fusy to wysywa tacke razem znim . tak samo sie dzieje jak otworze pokrywę na mielona kawe to jak zamykam to tez wyrzuci tacke z kubkiem.

Dodano po 5 [minuty]:

a może zle wkładam ten kubek , po jak pamiętam Jura F5 Reaminacja Ekspresu - Nie reaguje na komendy Jura F5 Reaminacja Ekspresu - Nie reaguje na komendy przed oddaniem do servisu i prez rozbieraniem go na czesci tez pojawiał sie problem ze nie dało sie wsunąć tacki kubkiem Jura F5 Reaminacja Ekspresu - Nie reaguje na komendy
  • #10 17713989
    ssss
    Poziom 38  
    Witam Sprawdz pojemnik na fusy bo one po czasie sie odksztalcaly zarazem sprawdz trestersszaufel niewiem jak to sie nazywa po Polsku

Dodano po 35 [sekundy]:

Tresterschaufel
    Załączniki:
    • Download.jpg (1.66 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 17714629
    trunek_5
    Poziom 9  
    Jura F5 Reaminacja Ekspresu - Nie reaguje na komendy Jura F5 Reaminacja Ekspresu - Nie reaguje na komendy Jura F5 Reaminacja Ekspresu - Nie reaguje na komendy

Ten brązowy plastik jest wporządku, nie ma żadnych odkształceń a założyć nie można go inaczej , dodam jeszcze ze ekspres ma zrobione 7750 kaw podwójnych i 36 pojedynczych.

Dodano po 2 [minuty]:

a możne jakieś styki sa zabrudzone??? , bez kubka ekspres chodzi bez problemu. a jak włożę kubek to on zostaje wypchnięty przez zaparzacz
  • #12 17716365
    ssss
    Poziom 38  
    Wiec daj inny pojemnik na fusy
  • #13 17726997
    trunek_5
    Poziom 9  
    Ekspres naprawiony. Powodem wyrzucania tacki z kubkiem, była odwrotnie założona żółta nakrętka, ktora napędza cały zaparzacz. Odwróciłem ja i ekspres chodzi bez problemu. dziękuje za sugestie i pomoc.
  • #14 19117112
    Eliza1307
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    ssss napisał:
    Witam Membrana do wymiany 2 Czy pompa pracuje . 3 Zaparzacz trzeba zrewidowac .4 Wymiana wszystkich uszczelek.

Witam
    Może mi pan pomoże nie mogę znaleźć przyczyny w moim ekspresie jura . Nie chce pobierać wody . Została wymieniona pompa, przepływomierz i membrana i dalej jest to samo . Pokazuje ze system chce płukać bo to tak od początku jak stanoł to właśnie na tym komunikacie.
    Doradzi ktoś ci może być za przyczyna ?
    Pozdrawiam
    Edward

Dodano po 2 [minuty]:

ssss napisał:

Witam
    Może mi pan pomoże nie mogę znaleźć przyczyny w moim ekspresie jura . Nie chce pobierać wody . Została wymieniona pompa, przepływomierz i membrana i dalej jest to samo . Pokazuje ze system chce płukać bo to tak od początku jak stanoł to właśnie na tym komunikacie.
    Doradzi ktoś ci może być za przyczyna ?
    Pozdrawiam
    Edward
  • #15 19152377
    Eliza1307
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    hurtovnik32 napisał:

Witam
    Chciałam zapytać pana bo widzę ze zna się pan na Jura a mianowicie nie pobierał nam wody teraz już to naprawiłem woda leci ale z prawej strony tam gdzie capucino a nie tam gdzie kawa i cały czas komunikat ze system płuczę albo ze płuczę jak po kawie lub przed . Nie wiem gdzie tu przyczyna może leżeć . Wyczyściłem i rozkrecilem może złe. To skręcone . Proszę o podpowiedz . Będę wdzięczny .
    Pozdrawiam
    Edward

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z ekspresem Jura F5, który po pierwszym uruchomieniu przestał działać, wyświetlając komunikaty o napełnianiu systemu. Po rozebraniu urządzenia stwierdzono obecność zmielonej kawy, co mogło prowadzić do zablokowania. Użytkownicy sugerowali sprawdzenie pompy, zaparzacza oraz wymianę uszczelek. Po oddaniu ekspresu do serwisu okazało się, że wymagana jest wymiana pompy oraz zaparzacza, co wiązało się z wysokimi kosztami naprawy. Użytkownik podjął się samodzielnej naprawy, wymieniając pompę i uszczelki, co pozwoliło na przywrócenie funkcji parzenia kawy. Pojawił się jednak nowy problem z tacką na fusy, który został rozwiązany przez poprawne zamontowanie elementu napędowego zaparzacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA