logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Router LINKSYS WRT54GS - konfiguracja pod Internet DIALOG

yaotzin1 09 Cze 2010 08:51 7674 11
  • #1 8171291
    yaotzin1
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam

Mam taki oto problem, posiadam Router WRT54GS chcę skonfigurować zarównow WI-Fi jak i kablowy Internet. Dokonuję konfiguracji tego routera pod kątem logowania do Internetu w sieci Dialog. Wpisuję Login oraz Hasło użytkownika w konfiguracji Routera, tak jak jest to napisane w instrukcji obsługi. Wybieram wcześniej oczywiście połączenie PPPoE. Ale Internet nie działa. Ustawiłem w ustawieniach sieciowych systemu Windows pobieraj adres IP automatycznie. Niestety sytuacja jest tego typu, iż Internet bezpośrednio z modemu od Dialogu przez kabel Ethernet działa, natomiast po podłączeniu go do wyżej wymienionego router'a (wersja 5.xx) nie następuje połączenie z Internetem. W zakładce status, daję connect, ale nic się nie dzieje. Próbowałem twardego resetu itp. Ale nic nie działa. Ustawiałem też w nim DNS. Dodam, iż router, poprzednio na stałym IP od dialogu działał poprawnie. Po zmianie umowy i wprowadzeniu dynamicznego IP przestał działać. Stąd wymagana jest rekonfiguracja. Czy ktoś miał do czynienia z tym routerem, i wie może gdzie problem może tkwić?

Z góry dziękuję za pomoc
  • #2 8171308
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1528
    sklonuj adres MAC karty sieciowej komputera na port WAN routera
    czyli ustaw MAC portu WAN na ten sam adres so karta sieciowa komputera.

adres MAC (Adres fizyczny) uzyskasz, uruchom CMD.exe
    ipconfig /all
  • #3 8171322
    yaotzin1
    Poziom 10  
    Spróbuję to zrobić dzisiaj wieczorem.

A możesz wyjaśnić dlaczego, wymagane jest klonowanie MAC'a? Wydawało mi się, że klonowanie jest wymagane tylko przy okazji, gdy filtrowanie abonentów odbywa się po adresach MAC, ja podłączałem internet bezpośrednio do trzech różnych komputerów, gdzie adres MAC był zawsze inny i wszystko działało. Tylko router nie dawał rady.

Pozdrawiam
  • #4 8171333
    bogiebog
    Poziom 43  
    > ja podłączałem internet bezpośrednio do trzech różnych komputerów, gdzie adres MAC był zawsze inny i wszystko działało

to klonowanie MAC-a nic nie da

jak podłączasz sam komputer to przy ustawianiu łacza z komputera wpisujesz jakiś login/hasło od dialogu ? Jeśli tak to w routerze na porcie WAN musisz wybrać opcje PPPoE i wpisać login/hasło.

podłącz komptuer (bez routera) ruchom CMD.exe, wpisz (nie wklepuj tego ręcznie, użyj kopiuj/wklej)
    cd /d "%temp%"
    ipconfig /all >>log1.txt
    ping www.google.com >>log1.txt
    notepad log1.txt
    załącz log1.txt (załącz tzn dodaj załącznik, nie wklejaj zawartości tego pliku do posta)
  • #5 8171346
    yaotzin1
    Poziom 10  
    No tak wszystko wpisuję tak jak mówisz. Login, hasło. Nawet DNS ustawiałem. Zastanawiam się czy ten router WRT54GS - nie jest trzaśnięty, i nie robi jakiegoś problemu pod drodze. Znalazłem na forum, iż ten router sprawia jakieś problemy z DIALOGiem, ale to raptem jeden post. Co do pliku, o który prosisz, nie ma problemu, z tym, że konfigurację przeprowadzam u znajomego, co powoduje pewne utrudnienia, i mogę to zrobić dopiero w nocy.
  • #6 8171362
    bogiebog
    Poziom 43  
    nawet jak ten MAC klone nic nie da to sklonuj to, tak abyśmy mieli to z głowy

czyli konfiguracja na porcie WAN ma byc
    PPPoE + login/hasło, zgadza się ?

kabel z dialogu idzie do portu WAN ? (nie LAN)
  • #7 8171377
    yaotzin1
    Poziom 10  
    bogiebog napisał:
    nawet jak ten MAC klone nic nie da to sklonuj to, tak abyśmy mieli to z głowy

czyli konfiguracja na porcie WAN ma byc
    PPPoE + login/hasło, zgadza się ?

kabel z dialogu idzie do portu WAN ? (nie LAN)

Tak, WAN. Na panelu świeci się na zielono Internet. Robiłem restarty i inne rzeczy tego czegoś i nadal nic nie daje rady. Podaję link do posta, który znalazłem: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic744562.html
  • #8 8171394
    bogiebog
    Poziom 43  
    > Tak, WAN. Na panelu świeci się na zielono Internet

daj screena Status z routera
    spojrzyj na log-i w routerze, jeśli wyłączone to załącz
  • #9 8171399
    yaotzin1
    Poziom 10  
    No dobrze zrobię to wieczorem, zauważyłem, że nie router nie pozyskał adresów żadnych :/ czy też nie ustawił.

Dodano po 5 [godziny] 36 [minuty]:

A pytanie jeszcze jedno, wiesz może gdzie w tym route'rze ustawić VPI i VCI?
  • Pomocny post
    #10 8172370
    bogiebog
    Poziom 43  
    czy to jest router bez modeu, zatem on nie ma ADSL modemu czyli VPI/VCI nie dotyczy.
  • #11 8172787
    yaotzin1
    Poziom 10  
    bogiebog napisał:
    czy to jest router bez modeu, zatem on nie ma ADSL modemu czyli VPI/VCI nie dotyczy.

No tak też myślałem, sorki za głupie pytanie, ale wczoraj już zacząłem wątpić. Po rozmowach z BOA Dialogu.
  • #12 8174692
    yaotzin1
    Poziom 10  
    Dziękuję bardzo za pomoc, ale zmieniliśmy router na linksys WRT120N i wszystko działa jak należy. Widocznie stary router nie był dobry.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z konfiguracją routera LINKSYS WRT54GS do pracy z internetem od dostawcy Dialog. Mimo poprawnego wprowadzenia loginu i hasła oraz ustawienia połączenia PPPoE, internet nie działa. Użytkownik sprawdził, że połączenie bezpośrednie z modemem działa, a router nie uzyskuje adresu IP. W odpowiedziach sugerowano klonowanie adresu MAC karty sieciowej oraz sprawdzenie ustawień routera. Po dalszych próbach i problemach z konfiguracją, użytkownik zdecydował się na wymianę routera na LINKSYS WRT120N, co rozwiązało problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA