Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Linksys WAG120N + Dialog. Połączenie z Internetem. Konfiguracja urządzenia.

juris7 10 Jun 2011 18:18 5890 3
    juris7
    Level 9  
    Witam mam problem ze skonfigurowaniem tego urządzenia, nie potrafię połączyć się z internetem natomiast sieć lokalna działa i w zasadzie wszystko inne ładnie pali się na zielono oprócz diody internet wchodzę na modem przez przeglądarkę, wpisuję login, hasło i nic... nie wiem jak przypisać pola:

Ip adress

Subnet Mask

Default Gateway

DNS1

DNS2

DNS3

WNS

tutaj jest link jaki znalazłem do konigu, ale wciąż brakuje mi powyższych parametrów.

http://www6.nohold.net/Cisco2/ukp.aspx?pid=80...in=1&app=search&vw=1&articleid=20598&donelr=1

Internet Dialog PPPOE Speedstrem, a modem z Annexem B

HELP!
    romeok01
    Level 35  
    Cytat ze strony Dialog-u
    Quote:
    Czy mogę korzystać z własnego modemu DSLowego?

Tak, jest to możliwe.

Należy zwrócić uwagę na to, że w przypadku dostępu w zakresie sieci DialNet modem ten musi pracować w standardzie Annex B.

Potrzebne dane do konfiguracji własnego modemu to:

VPI (Virtual Path Identifier) identyfikator ścieżki wirtualnej: 1
    VCI (Virtual Channel Identifier) identyfikator kanału wirtualnego: 32
    Enkapsulacja: RFC 1483 Bridge
    Multiplexing: LLC
    Natomiast w przypadku dostępu w zakresie sieci TP S.A. - usługa DialNet Global - modem ten musi pracować w standardzie Annex A.

Potrzebne dane do konfiguracji własnego modemu to:

VPI (Virtual Path Identifier) identyfikator ścieżki wirtualnej: 0
    VCI (Virtual Channel Identifier) identyfikator kanału wirtualnego: 35
    Enkapsulacja (over ATM): VcMUX/PPPoA lub LLC SNAP/PPPoE
    ATM class: UBR

Możliwe jest także zastosowanie własnego routera, pozwalającego na podłączenie kilku komputerów domowych lub zapewniającego komunikację bezprzewodową WLAN.

W zależności od typu usługi, wyróżnia się następujące konfiguracje routera:

z portem WAN ADSL Annex B dla sieci Dialog, podłączanego w miejsce istniejącego modemu ADSL;
    router musi obsługiwać protokół PPPoE,

z portem WAN ADSL Annex A dla sieci TP w usłudze DialNet Global, podłączanego w miejsce istniejącego modemu ADSL;
    router musi obsługiwać protokół PPPoE lub PPPoA,

z portem WAN Ethernet 10/100Mbps, podłączonego do istniejącego modemu ADSL;
    router musi obsługiwać protokół PPPoE.

Wykorzystanie routera nie wymaga stosowania oprogramowania klienta PPPoE na komputerze. Login i hasło dostępowe należy wprowadzić do konfiguracji protokołu PPPoE/PPPoA routera.

Dla poprawnej pracy kilku komputerów domowych na jednej linii ADSL, router powinien wspierać także translację adresów IP (NAT).
    jlmrafael
    Level 18  
    Aby skonfigurować router w dialogu w ustawieniach modemu wpisać/wybrać:

Encapsulation: PPPoE
    Multipleksację: LLC
    VPI: 1
    VCI: 32

W polu User name: login jaki dostałeś z dialogu
    W polu password: hasło jakie dostałeś z dialogu

To wszystko, powinno śmigać.

Aktualizacja:

Widzę, że ktoś mnie ubiegł, ale na moje szcęście , błednie podałem enkapsulacje, w takim razie musisz wybrać: Bridging a nie PPPoe.

Wspominałeś coś o jakiś adresach, nie wpisujesz żadnych adresów, musisz zostawić zaznaczone pole, aby pobierał automatycznie.
    juris7
    Level 9  
    Dzięki panowie, wczoraj jeszcze gadałem z kumplem i mówił coś o wyczyszczeniu adresów na karcie sieciowej poprzes prawy przycisk i właściwośći, ale dzisiaj patrzyłem i nic takiego tam nie ma, nie próbowałem jeszcze waszych porad, bo nie mam czasu, jak macie jakieś pomysły co do powyższego info to dajcie znać, postaram się połączyć wieczorem PEACE! :)