logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Blaupunkt CAR 300 – pisk w głośniku po dodaniu wejścia AUX, masa przylutowana słabo

slavek0408 09 Cze 2010 12:22 11641 11
REKLAMA
  • #1 8171835
    slavek0408
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam ! Dorobilem do radia wejście aux, wszystko dziala dobrze jednak po wpięciu wtyczki (jack z przelacznikiem) popiskuje tzw. gwizdek w prawych drzwiach. Czy może byc to spowodowane przez nie przylutowaną dobrze mase ? Przyłapałem ją lekko do obudowy ?
  • REKLAMA
  • #2 8172693
    rafcio363
    Poziom 30  
    Ocena: 266
    Jaka robota taki efekt.
  • REKLAMA
  • #3 8172929
    slavek0408
    Poziom 9  
    Co masz na myśli ? Wybacz ale widziałem na forum gorsze konstrukcje.

Załączam foto jak coś:
    Blaupunkt CAR 300 – pisk w głośniku po dodaniu wejścia AUX, masa przylutowana słabo Blaupunkt CAR 300 – pisk w głośniku po dodaniu wejścia AUX, masa przylutowana słabo Blaupunkt CAR 300 – pisk w głośniku po dodaniu wejścia AUX, masa przylutowana słabo

Pisk dochodzi tylko z "gwizdka" na prawych drzwiach, niskotonowy oraz głośniki na trzech pozostałych nie nie piszczą. Podłączałem też innym kablem i pisk trochę ucichł. Nie jest to głośny pisk, trzeba się wsłuchać, jednak denerwuje mnie to. Czy może być za to odpowiedzialne liche gniazdo jacka ?

EDIT: Rozwiązałem problem. Zlutowałem na gnieździe jack dwa piny ze sobą i wszystko gra ok. Czy to znaczy, że jest źle podłączone ? Pytam się bo nie chce żeby się coś popaliło, ale chyba jak działa dobrze to znaczy, że ok ?
  • #4 8173337
    rafcio363
    Poziom 30  
    slavek0408 napisał:
    Czy moze byc to spowodowane przez nie przylutowana dobrze mase ? Przylapalem ja lekko do obudowy ?

To są twoje słowa,aby szukać przyczyny najpierw wszystkie połaczenia muszą być pewne na 100%.A co do diagnozy to zamień w kablach z przejsciówki strone lewą z prawą i już będziesz wiedział co jest winne.
    Unikaj pętli masy, z zdjęć dokładnie nie widzę jak jest poprowadzona.

Dodano po 1 [minuty]:

Co do edita, tak jest źle podłaczone,łącząc 2 piny zmostkowałeś sygnał, w sumie nie wiem co Ci z tego wyszło .:D
  • REKLAMA
  • #5 8173706
    slavek0408
    Poziom 9  
    Masa już porządnie przytwierdzona. Poniżej wstawiam prymitywny rysunek co jak podłączyłem ;)

Podłączyłem to do zwykłego jacka montażowego na 5 pinów

Blaupunkt CAR 300 – pisk w głośniku po dodaniu wejścia AUX, masa przylutowana słabo

Na czerwono zaznaczyłem to co zmostkowałem ( czy przez to zmostkowanie może stać się coś niedobrego, bo jak nie to mogę tak zostawić bo wszystko dobrze działa ;) )
    Myślę, że co najwyżej mogę podmienić miejscami piny 10 i 14.
    A co do masy to jak najlepiej to zrobić ? Przykręciłem koniec kabla śrubą do obudowy. Jakby co to robione było według tego opisu Link
  • #6 8174126
    rafcio363
    Poziom 30  
    Akurat pinów montażowego jacka nie pamiętam.
    Zmierz na samym gnieździe bez przewodów i bez wsadzonego jacka gdzie sa przejścia omomierzem.A potem zmierz z wsadzonym jackiem.
  • REKLAMA
  • #7 8174276
    slavek0408
    Poziom 9  
    Wiem o co Ci chodzi lecz niestety nie mam takiego urządzenia. Spróbuje podpiąć kable na odwrot, innego wyjscia nie mam. Dzięki za pomoc, jak mi sie uda to poinformuje ;)

Swoje posty proszę pisać w języku polskim = do poprawy. Wpis dotyczy wszystkich postów w temacie. Reg. pkt 15. [damiancz]
  • #8 8174490
    rafcio363
    Poziom 30  
    Najprostszy miernik kosztuje ok.15zł więc warto zainwestować na przyszłość :)
  • #9 8174911
    slavek0408
    Poziom 9  
    Wiem, że warto zainwestować ale bardziej przydała by mi się lepsza lutownica ;p
    Co do radia, to zgodnie z tym co napisałem wcześniej wlutowałem kable na odwrót. Pisk słyszalny jest gdy podłączę sam kabel, ale gdy podłączam mp3 już nie piszczy ;) Czyli wygląda na to, że się udało. Jak zamontuje gniazdo i złożę radio to wstawię najwyżej foto. Jeszcze raz dzięki ! ;)
  • Pomocny post
    #10 8175057
    pipałosia
    Poziom 28  
    Ocena: 180
    Miernik zawsze warto jednak mieć jak i lutownicę chociaż wcale niewiadomo czy twoja jest zła raczej nie .
  • #11 8178689
    slavek0408
    Poziom 9  
    Skończone ;)

• #12 10692642
    kontouzytkownika100
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam
    Na wstępnie przepraszam że odgrzewam kotleta, ale nie chcę zakładać nowego tematu skoro taki już istnieje.
    Tam mamy dwa przewody dwu żyłowe w tych czarnych izolacjach.
    I właśnie mam pytanie czy jest różnica między tym,
    1) że w jednej izolacji (tej czarnej) leci P i L do przedwzmacniacza (od jacka)
    od tego
    2) że leci tam L od radia oraz L z jacka (i w drugim analogicznie)

Nie wiem czy zrozumiale to ująłem, jak coś to sorki :P
    Które połączenie zastosować

Dzięki

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zainstalował wejście AUX w radiu Blaupunkt CAR 300, jednak po podłączeniu wtyczki jack występuje pisk z gwizdka w prawych drzwiach. Problemy związane z piskami mogą być spowodowane nieprawidłowym połączeniem masy lub złym podłączeniem gniazda jack. Po kilku próbach, w tym podłączeniu kabli na odwrót, użytkownik zmostkował dwa piny w gnieździe jack, co poprawiło sytuację, ale rodziło obawy o dalsze uszkodzenia. Użytkownik uzyskał porady dotyczące sprawdzenia połączeń oraz użycia miernika do diagnozy. Ostatecznie, po poprawkach, pisk ustąpił przy podłączeniu urządzenia MP3.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA