logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić co się samoczynnie pobiera i zapycha dysk?

renoraines 09 Cze 2010 21:07 10082 5
REKLAMA
  • #1 8173656
    renoraines
    Poziom 15  
    Ocena: 46
    Witam
    przejrzałem, szukałem, nie znalazłem odpowiedzi, więc pozwole sobie zapytać.

Komputer 80 GB, dysk (C) 11GB, było wolne na (C) 3 GB.Na (C) mam tylko programy. Skanowałem avastem wirusa nie ma.

Od jakiegoś czasu coś się samoczynnie pobiera i zapycha mi dysk. Aktualizacje windows wyłączone, nie zapisuję plików na (C), jak wyskoczy komunikat jakiegoś programu ( np java, adobe reader) o aktualizacjach, nie klikam, żeby pobrać. Ostatnio odinstalowałem nawet jave, żeby zyskać trochę miejsce. Wczoraj miałem 1 GB wolne na (C), teraz jest wolne tylko 150MB.
    Jak można sprawdzić co się pobiera, jak to usunąć i zablokować?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 8174450
    hojlo1
    Poziom 35  
    Ocena: 181
    Możesz pobrać darmowego "Glaryutilities".
    Zrób nim podstawowe czyszczenie (sam sie na takie ustawi).
    Jednak skorzystaj z zakładki:moduły->pliki i foldery->analiza dysku->(wybierasz "c")

Masz piękne drzewo, co ile zajmuje (od największego do najmniejszego) i nawet jak się nie zorientujesz to spisz (zrzut ekranowy) i odśwież po czasie.

Dojdziesz gdzie się coś ładuje i będzie już z górki (nazwy plików pomogą i miejsce). ;)

Ja nim czyszczę zapchane największe foldery (pierw analizuję czy można).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 8174564
    dinos83
    Poziom 33  
    Ocena: 179
    temp (windows i w kontach użytkowników); cache przeglądarki; przywracanie systemu; symantec i ochrona kosza; wielkość pliku wymiany kontrolowana przez system; raporty/buckup'y/kwarantanna np. antywirusa; trzymanie instalek MS update
    skorzystać z: CCleaner, Odkurzacz

nie zaszkodzi przeskanowanie wszystkich partycji:
    Chkdsk C: /f /r

A jeśli myślisz ze coś się pobiera to firewall (np. comodo), "prawdziwy" antywirus; log OTL, HijackThis.
    lub instalacja dumeter; bwmeter itp. i śledzenie czy jest jakiś ruch w sieci ;)
  • REKLAMA
  • #5 8174628
    renoraines
    Poziom 15  
    Dziękuje, będę sprawdzał jak mi radzicie, napiszę co i jak. Dodam, że codziennie wieczorem używam CCleanera, także czyszcze 3 opcje: ''internet explorer'', ''windows explorer'', ''system ''.
  • #6 8193986
    renoraines
    Poziom 15  
    Glaryutilities dobry program, czyści, pokazuje jak na dłoni. Ccleanera również używam. Jednak zagadką nadal jest dla mnie to, że wolne miejsce na C jest takie ''płynne'', raz jest więcej, a innym razem mniej. Różnica wczoraj-dziś 0.7 GB (mimo czyszczenia), a to dużo.
REKLAMA