logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przekaźnik do przełączania prądu zmiennego 1 mA - alternatywy?

pajaqs 10 Cze 2010 12:08 3048 12
  • #1 8175151
    pajaqs
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Potrzebuję przekaźnika do przełączania prądu zmiennego maksymalnie 1 mA. Jedyne jakie znalazłem są na minimum kilkadziesiąt mA. Szukałem też przekaźników rtęciowych ale znalazłem tylko na prąd stały. Trafiłem na demultiplekser BU 4052 ale wolałbym jednak coś prostszego jeśli można tak to nazwać.
  • #2 8175252
    pcpam
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Wykorzystaj np tranzystor do sterowania cewką przekaźnika... Schematów znajdziesz mnóstwo...
  • Pomocny post
    #4 8175331
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 8175395
    pajaqs
    Poziom 10  
    Styki będą obciążane prądem do 1mA. Prąd cewki raczej nie jest problemem. Bo sterować przekaźnikiem będę za pomocą przełącznika typu rocker, więc prąd przełączający ( cewki) też musi być odpowiednio duży.
    Dzięki. Zobacze te przekaźniki kontraktonowe.
  • Pomocny post
    #6 8175538
    niutat
    Poziom 36  
    Ocena: 759
    Kontaktrony powinny się nadać bo większość ma styki "ulepszane" szlachetnym metalem, poza tym pracują w próżni lub w gazie obojętnym.
    Ale dla pewności można zastosować nawilżane jak pisze Motronic.
    Link
  • #7 8176989
    pajaqs
    Poziom 10  
    A co myślicie o przekaźnikach półprzewodnikowych ? KLIK
    Np taki: KLIK
  • #8 8177071
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4800
    Kolego, jeśli potrzebujesz porady, to napisz co, po co i dlaczego. A nie zajmujesz się tu coraz nowymi teoriami z przekaźnikami o prądach rzędu 1 mA. To zahacza o pkt 8.1 regulaminu i pewnie powędruje do kosza.
  • #9 8177148
    pajaqs
    Poziom 10  
    Napisałem "co, po co i dlaczego". Jak tego Kolega nie widzi i nie rozumie to sugeruje przeczytać jeszcze raz post po poście ten temat. Punkt 8.1 regulaminu nijak ma się tutaj.
    Ale, żeby nie było to ponowie pytanie tym razem bardziej zrozumiale:
    czy zastosowanie przekaźników półprzewodnikowych byłoby dobrym rozwiązaniem do przełączania prądów rzędu 1mA? Zależy mi też na idealnym zachowaniu sygnału przełączanego ( sygnał będzie doprowadzany do detektora zera w scalaku tca785).
  • #10 8177214
    retrofood
    pajaqs napisał:
    Napisałem "co, po co i dlaczego". Jak tego Kolega nie widzi i nie rozumie to sugeruje przeczytać jeszcze raz post po poście ten temat. Punkt 8.1 regulaminu nijak ma się tutaj.
    Ale, żeby nie było to ponowie pytanie tym razem bardziej zrozumiale:
    czy zastosowanie przekaźników półprzewodnikowych byłoby dobrym rozwiązaniem do przełączania prądów rzędu 1mA? Zależy mi też na idealnym zachowaniu sygnału przełączanego ( sygnał będzie doprowadzany do detektora zera w scalaku tca785).

Kolego, uwagi osobiste zachowaj dla siebie. Czy ja rozumiem, czy nie, to nie Twoja sprawa. Posty mają rozumieć wszyscy czytający. Po to jest to forum. Ono nie jest ani Twoje, ani moje. I regulamin obydwu nas obowiązuje. Zdaje mi się, że deklarowałeś, że regulamin znasz. Proponuję zatem, abyś sobie go przypomniał.
  • #11 8177304
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2124
    Z uporem maniaka kolega chce stosować jakiś "specjalny" przekaźnik o prądach styku 1mA, a to tego zastosowania będą pasować prawie wszystkie przekaźniki, bo żadnych specjalnych innych wymagań nie podałeś.
    Twój przekaźnik porównałbym do auta, co ma wymagane rozwinąć prędkość 1km/h... Więc i maluch, trabant, WRC, off road, czy F1 spełniają to zadanie.

Czyli miniaturowy przekaźnik za 2 zł rozwiąże Twój problem, ale możesz też z powodzeniem zastosować 100A-rowy stycznik...

A tak praktycznie radząc, to po co Ci ten przekaźnik, jeśli i tak sterujesz go ręcznym włącznikiem- puść ten swój super sygnał przez styk włącznika. Czy myślenie wciąż tak boli, czy o czymś nam tu nie powiedziałeś/napisałeś jak kolega powyżej sugerował ?...
  • #12 8177632
    pajaqs
    Poziom 10  
    Chyba po coś są w danych katalogowych podawane minimalne prądu jakie dany przekaźnik może przełączyć. Przełączniki mają jeszcze większe minimalne wartości.
    Z innego źródła dowiedziałem się, że byle przekaźnik nie będzie w stanie przełączyć prądu o tej wartości a tym bardziej przełącznik, więc napisałem tu, żeby się upewnić. Bo nie mogę zaryzykować, że chociaż raz nie załączy. Jeżeli kolega jest pewien, że nie będzie problemu z miniaturowymi to bardzo mnie to cieszy.
    Wszelkie dane podałem, więc nie widzę sensu się powtarzać.
    Porównanie do samochodu nie trafione bo jak wcześniej napisałem, przekaźniki mają ograniczenie od góry ale i od dołu :>

edit
    Miniaturowy przekaźnik załatwił sprawę. Dzieki.
  • #13 8177773
    retrofood
    pajaqs napisał:
    Bo nie mogę zaryzykować, że chociaż raz nie załączy.

Widzisz - za każdym razem podajesz nową informację. Więc, żeby dłużej nie ciągnąć tego spektaklu, temat zamykam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukiwał przekaźnika do przełączania prądu zmiennego o maksymalnym natężeniu 1 mA, jednak napotkał trudności w znalezieniu odpowiednich modeli, ponieważ dostępne przekaźniki miały minimalne wartości znacznie wyższe. W odpowiedziach zasugerowano wykorzystanie tranzystora do sterowania cewką przekaźnika oraz przekaźników kontraktronowych, które są bardziej odpowiednie do małych prądów dzięki złoconym stykam i pracy w próżni lub gazie obojętnym. Użytkownik rozważał również przekaźniki półprzewodnikowe, ale ostatecznie zdecydował się na miniaturowy przekaźnik, który spełnił jego wymagania. Dyskusja zawierała również uwagi dotyczące minimalnych prądów przełączania oraz znaczenia odpowiednich komponentów w kontekście niezawodności działania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA