logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór netbooka do 1000 zł: Samsung N150, Acer AOD250, Asus EeePC1001PX

matiz35 17 Cze 2010 17:30 3669 12
REKLAMA
  • #1 8200475
    matiz35
    Poziom 10  
    Ocena: 13
    Witam!
    Możliwe, iż temat podobny był za co przepraszam aczkolwiek w niedalekiej przyszłości tj. możliwe nawet i w tym miesiącu planuje zakup właśnie netbooka.
    Jak wiadomo na platformie Intel ATOM 1 gb ramu no i 160gb dysk i tak mam kilku faworytów między innymi:
    *Samsung N150 z przesyłką wyjdzie 1029zł na miejscu u siebie w mieście mogę mieć za 1050zł troche więcej niż w temacie no ale dobrze się prezentuje i długo na baterii trzyma
    *Acer AOD250 z przesyłką 867zł u mnie w mieście tak w granicach 900 zł
    *Asus EeePC1001PX - 1012 zł z przesyłką a u mnie niewiem
    no i jeszcze ewentualnie zostaje eMachinesEM250 za 868,80 z przesyłką
    Chciałbym poznać opinię państwa na temat ww. netbooków bądź jakieś inne propozycje właśnie w tym przedziale cenowym, gdyż szczerze mówiąc na temat netbooków za wiele nie wiem ;)
    Pozdrawiam i dziękuje z góry za odpowiedzi!
  • REKLAMA
  • #2 8201050
    kolokat
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Asus EeePC.
    Nawet bym się nie zastanawiał.

Wytrzymały, wydajny i bateria długo trzyma.
    Polecam.
  • REKLAMA
  • #3 8201317
    matiz35
    Poziom 10  
    szczerze mówiąc troszke do Asusa mam uprzedzenie ponieważ u mnie w rodzinie są dwa no i jeden się strasznie grzeje a drugi ma problemy z matryca choć był w serwisie na gwarancji. A co do wydajności to starałem się aby wszystkie miały mniej więcej takie same parametry. A no i jeszcze co do trzymania na baterii to Asus tak długo wcale nie trzyma bo jedynie 4.5 godziny(Samsung trzyma około 8h)
    No i jeszcze jest taka opcja, że u mnie w biedronce jest jeszcze ten eMachines bodajże em250 tylko ze w cenie 799zł. W rankingach na stronie Chip'a samsung jest na 2 miejscu w Econom a na pierwszym jest ten Hannspree:
    http://www.chip.pl/testy/notebooki/netbooki/hannspree-hannsbook-sn10e218
    Chciałbym również poznać opinie szczęśliwych(bądź i nie) posiadaczy tych netbooków. Wszystkie odpowiedzi będą mile widziane ;)
  • REKLAMA
  • #4 8202195
    kolokat
    Poziom 26  
    Komputer z biedronki! Świetny serwis i obsługa.

Ba poważnie.
    Jestem Posiadaczem eeePC. Nie mam do niego żadnych zastrzeżeń.
    Swoją drogą to po roku użytkowania Samsunga bateria też będzie Ci trzymała 4h.
  • #5 8202384
    matiz35
    Poziom 10  
    No z tym serwisem to wiadomo chyba :D hehe ale czasem sie opłaca coś kupić w biedrze a niewiem czy ktoś testował tego eMachines'a
  • #6 8203421
    Poziom 13  
    Acer AOD250 - jeżeli ma chodzić na XP to nie bierz, będzie się wieszał i mulił. Jest to problem związany z niedopracowanymi sterownikami. Pod Win 7 działa bez zarzutu.
  • #7 8203505
    matiz35
    Poziom 10  
    No Acera biore tylko pod uwage dlatego bo jest tani :) a z tego co widziałem to wiekszosc chyba chodzi na xp
  • #8 8222331
    matiz35
    Poziom 10  
    Po dłuższych poszukiwaniach padło na Asus'a EeePC Seashell 1001HA http://www.ceneo.pl/3988317 kupiłem dzisiaj w neonecie za 899 zł.
    I póki co jestem zadowolony ;)
  • #9 8222839
    kolokat
    Poziom 26  
    A jeszcze taka mała sugestia: co do antyvira polecam Ci AVG Free, bo mało obciąża system, a poza tym jest darmowy.
  • #10 8223744
    matiz35
    Poziom 10  
    okej ;) dzięki za porady ;) niektórzy w necie narzekają na szybkość odtwarzania filmikow z youtube i niektorych divx'ow ale szczerze mowiac na tym asusiku narzekac nie moge :D i nawet kilka moich gierek chodzi stabilnie w tym gry emulowane z psx ;) no cóż aktualnie jakby ktoś szukał też netbooka to polecam :) oby podziałał jak najdłużej ;)
  • #11 8224006
    kolokat
    Poziom 26  
    Szybkość wyświetlania zależy od szybkości,a nie od tego, że to netbook :P

Podziała, podziała... Mam sporo sprzętu Asusa i jeszcze mnie nigdy nie zawiódł. Asus to taka trochę wyższa półka.
  • #12 8224086
    matiz35
    Poziom 10  
    no z tego co wiem to robi jedne z lepszych plyt glownych ;) a co do tych filmikow z youtube'a to radzi sobie bez problemu z filmikami .480p bo .720 juz tna ;) czyli jest dobrze hehe. A i wogole to mi sie podoba w nim ta obudowa. No i sie nawet bardzo nie grzeje przy Super Performance hehe niby ten atom n270 jest wolniejszy od n450 no ale w sumie nie duzo wolniej(tj internet, gadu i muzyka naraz) chodzi ten komp w porownaniu do mojego stacjonarnego( pentium 4 3.2 ghz, 1,5 gb ram i karta grafiki radeon hd3850 512mb) a netbook mi jest potrzebny z tego wzgledu ze zadko kiedy gram w gierki a jak juz gram to raczej nie w takie nowe ;) tylko zazwyczaj klasyke ktora zreszta na netbooku chodzi wysmienicie:) no a jak wiadomo ten moj zlom ma duzy zasilacz bo 400w. wszystkie kostki zajete no i do tego dosc stary monitor ktory dosc duzo bierze ;d jeszcze moze w niedlugim czasie zakupie sobie jakis routerek ;) bo mam neta z multimedii kablem 6mb :) i dobrze by bylo miec w calym domku hehe :)
    Pozdrawiam! Jakbyś miał jeszcze jakieś ciekawostki czy cuś na temat netbooków to bym prosił o podzielenie sie;)
    PS wogóle to strasznie szybko sie system bootuje na nim wlacze przycisk power i odrazu jest ladowanie systemu
  • REKLAMA
  • #13 9090862
    mario_014
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    kolokat napisał:
    Komputer z biedronki! Świetny serwis i obsługa.

Ba poważnie.
    Jestem Posiadaczem eeePC. Nie mam do niego żadnych zastrzeżeń.
    Swoją drogą to po roku użytkowania Samsunga bateria też będzie Ci trzymała 4h.

nie bronię Biedronki,ale jak kolega tak zna jej oferty to pewnie stałym klientem jest.
    Co do emachines nie ma co narzekać za te pieniążki.
    Nie polecam i nie odradzam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownicy dyskutują na temat wyboru netbooka w przedziale cenowym do 1000 zł, wskazując na modele Samsung N150, Acer AOD250, Asus EeePC 1001PX oraz eMachines EM250. Samsung N150 jest chwalony za długi czas pracy na baterii (około 8 godzin), podczas gdy Asus EeePC 1001PX, mimo że ma dobrą wydajność, ma problemy z przegrzewaniem i krótszy czas pracy na baterii (około 4,5 godziny). Acer AOD250 jest krytykowany za problemy z wydajnością na systemie Windows XP, ale działa lepiej na Windows 7. Użytkownicy podkreślają również, że eMachines EM250 jest dobrym wyborem w tej cenie. Wiele osób dzieli się osobistymi doświadczeniami z poszczególnymi modelami, co wpływa na ich rekomendacje.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA