logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zaczął dymić na czarno Audi A6 C4 2.5 TDI 140 KM

gabrik 19 Cze 2010 10:15 8131 11
REKLAMA
  • #1 8205675
    gabrik
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Ostatnio zaczął mi dymić na czarno. Nawet podczas delikatnej jazdy, właściwie przy każdej prędkości i na każdym biegu. Oczywiście podczas przyspieszania najbardziej ale potem nawet jadąc już na 6 biegu w trasie też widać co chwilę jak wyrzuca z rury czarniejszy dym.
    Dodatkowo czasami(ale dość często) odczuwam przy 2000 obrotów taki chwilowy, trwający króciutko moment jakby się przytykał,przyhamowywał. Na pewno mam do uszczelnienia pompę paliwową (widzę że się "poci") ale obawiam się, że to jeszcze coś innego złego się dzieje.
  • REKLAMA
  • #2 8209826
    leinadzs
    Poziom 27  
    Ocena: 143
    na początek sprawdź doładowanie
  • #3 8212011
    gabrik
    Poziom 11  
    Czyli że może coś dzieje się z turbo?? Czy ludzie robiący pompy paliwowe także na tym się będą znać czy może trzeba szukac gdzie indziej fachowca??
  • #4 8212144
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3479
    Ktoś kto będzie umiał naprawić pompę to i z nieszczelnością w dolocie sobie poradzi.
  • REKLAMA
  • #5 8284736
    gabrik
    Poziom 11  
    OK sprawa wyjasniona (prawie) okazało się ze pompa pociła się na niższej uszczelce i już naprawione natomiast dymienie to była dziura w gumowym przewodzie doprowadzającym powietrze na kolektorze ssącym. Niestety prawdopodobnie przyczyną powstania dziury było zbyt wysokiej temperatury powietrze co spowodowane jest ponoć awarią zaworu EGR.
    Reasumując samochodzik nic nie dymi ale narazie EGR mam zaślepiony dopóki nie zakupię nowego (ewentualnie chyba ze ten da się naprawić)
  • #6 8284960
    gregorianin
    Poziom 27  
    Ocena: 294
    a po co naprawiać EGR, zostaw zaślepiony!
  • REKLAMA
  • #7 8285154
    gabrik
    Poziom 11  
    muszę się zorientować dokładnie ale narazie z tego co zrozumiałem to uszkodzony czy też przyjmijmy niedziałający poprawnie EGR powoduje wzrost temperatury powietrza znajdującego się w kolektorze i obawiam sie ze to może być niezbyt dobre albo dla turbiny albo dla silnika. Jak wyjasnię ten temat do końca to napewno podzielę sie informacjami.
  • #8 8285207
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3479
    EGR wogle jest nie dobry dla silnika, wymyślili to tylko po to żeby te śmierdziele były bardziej ekologiczne. To tak jakby człowiek miał zjadać własne odchody bo może coś tam jeszcze przetrawi.
  • #9 8285362
    gregorianin
    Poziom 27  
    gabrik napisał:
    muszę się zorientować dokładnie ale narazie z tego co zrozumiałem to uszkodzony czy też przyjmijmy niedziałający poprawnie EGR powoduje wzrost temperatury powietrza znajdującego się w kolektorze i obawiam sie ze to może być niezbyt dobre albo dla turbiny albo dla silnika. Jak wyjasnię ten temat do końca to napewno podzielę sie informacjami.

EGR jest odpowiedzialny za obniżenie temperatury spalin w komorze silnika przez dostarczenie wypełniacza obojętnego (bez tlenu) czyli spalin aby zmniejszyć emisję NOx. Tym samym obniża nieco sprawność silnika w obszarach częściowego obciążenia. Nie jest dobry dla silnika pod żadnym względem, zanieczyszcza kolektor sadzą która się wiąże z olejem pochodzącym z odmy, turbiny i robi się taki "kocyk".
  • REKLAMA
  • #10 8285565
    gabrik
    Poziom 11  
    ainal napisał:
    gabrik napisał:

EGR jest odpowiedzialny za obniżenie temperatury spalin w komorze silnika przez dostarczenie wypełniacza obojętnego (bez tlenu) czyli spalin aby zmniejszyć emisję NOx. Tym samym obniża nieco sprawność silnika w obszarach częściowego obciążenia. Nie jest dobry dla silnika pod żadnym względem, zanieczyszcza kolektor sadzą która się wiąże z olejem pochodzącym z odmy, turbiny i robi się taki "kocyk".

Czyli mam rozumieć ze pod przykrywką ekologii, producent zainstalował coś (EGR) co jest szkodliwe dla silnika??!! lub przynajmniej niepotrzebne?? głównie chodzi mi czy zaslepiony EGR faktycznie nie zaszkodzi np. turbinie?? Jutro postaram się dotrzeć do mechaników od audi i zobacze co od nich usłyszę.

Dla sprostowania- nie napisałem że mam mechaników z audi tylko że dotrę do takich co audi naprawiają i zobaczę co mi o EGR powiedzą bo nikt mi jeszcze wprost odpowiedzi nie udzielił a dodatkowo na forum klubu audi takze ten temat nie jest wyjaśniony do końca więc dla dobra ogółu warto ten temat wyjasnić mozliwie dokładnie.
  • #11 8289072
    gregorianin
    Poziom 27  
    gabrik napisał:
    Czyli mam rozumieć ze pod przykrywką ekologii, producent zainstalował coś (EGR) co jest szkodliwe dla silnika??!!

Możesz to rozumieć lub nie i wykorzystać jak chcesz.
    Mi lepiej nie wierzyć bo naprawiam skody, pogadaj z tymi co robią "audi".
  • #12 8289620
    gabrik
    Poziom 11  
    strasznie Pan nerwowy i odrazu się unosi. Sprawa jest oczywista z tego punktu widzenia ze jako nie mechanik się nie znam a jak pisałem nigdzie i nikt jeszcze jasno mi nie odpowiedział na pytanie EGR i jego sprawność a układ turbo doładowania. I tylko tyle.
    Pisząc o mechanikach "od audi" chodziło mi o takich co naprawiają pojazdy z silnikami grupy VW/audi (więc skodzianki także) bo są takze tacy co znają sie na wszystkim i na niczym i takich staram się unikać wiec nie obruszajmy się niepotrzebnie a skupmy na wyjasnieniu zagadnienia. pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik Audi A6 C4 2.5 TDI zgłasza problem z czarnym dymem wydobywającym się z rury wydechowej, który występuje przy różnych prędkościach i biegach, szczególnie podczas przyspieszania. Dodatkowo odczuwa chwilowe przyhamowanie silnika przy 2000 obrotów. Po wstępnej diagnozie stwierdzono nieszczelność w pompie paliwowej oraz dziurę w gumowym przewodzie powietrza, co było przyczyną dymienia. Użytkownik podejrzewa, że problem może być związany z awarią zaworu EGR, który podnosi temperaturę powietrza w kolektorze. Po naprawie pompy i usunięciu nieszczelności, dymienie ustąpiło, a EGR został zaślepiony do czasu zakupu nowego. Dyskusja porusza również kontrowersje dotyczące wpływu EGR na silnik i jego szkodliwość.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA