Mam już prawidłowo działający komputer z płytą pochodzącą z IBM NetVista z kontrolerem ATA 133 (UDMA5), oraz dyskiem twardym Seagate ST350041 2AS. W założeniu chodzi o możliwość uruchamiania systemu operacyjnego z dysku SATA, oraz prawidłową współpracę z LBA48 i starymi systemi operacyjnymi DOS i Windows 98.
Miałem okazję przetestować dwa, po niekąd skuteczne, urządzenia.
1) Przejściówka 4World adapter IDE 40pin na SATA.
BIOS rozpoznaje połączenie jako 40 żyłowe i ogranicza transfer do UDMA 33.
2) Kontroler Mint S-ATA PCI
Wydaje się działać prawidłowo. Jedynym mankamentem jest brak możliwości sterowania kontrolką dysku twardego na obudowie.
W czym tkwi problem? Szukam rozwiązania perfekcyjnie imitującego zwyczajny dysk ATA. Innymi słowy, pragnę uzyskać szybki transfer oraz funkcjonalną kontrolkę dysku twardego na obudowie. Nie jestem w stanie przetestować wszystkich urządzeń będących na rynku. Proszę więc o podzielenie się doświadczeniami związanymi z przejściówkami i kontrolerami. Zapewne, gdzieś w tej dżungli dostępnych rozwiązań znajduje się urządzenie nie posiadające wad funkconalnych, a jednocześnie stosunkowo tanie.
Miałem okazję przetestować dwa, po niekąd skuteczne, urządzenia.
1) Przejściówka 4World adapter IDE 40pin na SATA.
BIOS rozpoznaje połączenie jako 40 żyłowe i ogranicza transfer do UDMA 33.
2) Kontroler Mint S-ATA PCI
Wydaje się działać prawidłowo. Jedynym mankamentem jest brak możliwości sterowania kontrolką dysku twardego na obudowie.
W czym tkwi problem? Szukam rozwiązania perfekcyjnie imitującego zwyczajny dysk ATA. Innymi słowy, pragnę uzyskać szybki transfer oraz funkcjonalną kontrolkę dysku twardego na obudowie. Nie jestem w stanie przetestować wszystkich urządzeń będących na rynku. Proszę więc o podzielenie się doświadczeniami związanymi z przejściówkami i kontrolerami. Zapewne, gdzieś w tej dżungli dostępnych rozwiązań znajduje się urządzenie nie posiadające wad funkconalnych, a jednocześnie stosunkowo tanie.