logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Płyta główna PCI ATA --> dysk SATA - najlepsze rozwiązani

forsoft 19 Cze 2010 11:41 3072 7
REKLAMA
  • #1 8205943
    forsoft
    Poziom 21  
    Ocena: 21
    Mam już prawidłowo działający komputer z płytą pochodzącą z IBM NetVista z kontrolerem ATA 133 (UDMA5), oraz dyskiem twardym Seagate ST350041 2AS. W założeniu chodzi o możliwość uruchamiania systemu operacyjnego z dysku SATA, oraz prawidłową współpracę z LBA48 i starymi systemi operacyjnymi DOS i Windows 98.

Miałem okazję przetestować dwa, po niekąd skuteczne, urządzenia.

1) Przejściówka 4World adapter IDE 40pin na SATA.
    BIOS rozpoznaje połączenie jako 40 żyłowe i ogranicza transfer do UDMA 33.

2) Kontroler Mint S-ATA PCI
    Wydaje się działać prawidłowo. Jedynym mankamentem jest brak możliwości sterowania kontrolką dysku twardego na obudowie.

W czym tkwi problem? Szukam rozwiązania perfekcyjnie imitującego zwyczajny dysk ATA. Innymi słowy, pragnę uzyskać szybki transfer oraz funkcjonalną kontrolkę dysku twardego na obudowie. Nie jestem w stanie przetestować wszystkich urządzeń będących na rynku. Proszę więc o podzielenie się doświadczeniami związanymi z przejściówkami i kontrolerami. Zapewne, gdzieś w tej dżungli dostępnych rozwiązań znajduje się urządzenie nie posiadające wad funkconalnych, a jednocześnie stosunkowo tanie.
  • REKLAMA
  • #2 8206013
    Trebuh
    Poziom 18  
    Ocena: 22
    Kontroler sata na pci?
  • REKLAMA
  • #3 8208765
    forsoft
    Poziom 21  
    Tak. Zgadza się. Karta PCI z kontrolerem SATA posiadającym własny BIOS i funkcję sprzętowego RAIDu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 8210959
    @GUTEK@
    Poziom 31  
    Ocena: 367
    Jeśli chcesz żeby przy tych przejściówkach dysk pracował pod ATA100 trzeba zewrzeć pin 34 z 30(masa) w przejściówce.
    Podanie stanu niskiego (masy) na pin 34 służy do wykrywania taśmy 80-żyłowej.
  • #5 8213569
    forsoft
    Poziom 21  
    Posiadany przeze mnie adapter to "IDE to SATA Dongle Bridge R20". Prześledziłem ścieżkę wychoszącą z pinu 34 złącza IDE. Za pośrednictwem rezystora pin ten jest połączony z jumperem JP2. Producent najwyraźniej odpuścił sobie takie drobiazgi jak jumpery, więc planuję wlutować samodzielnie ten drobiazg i eksperymentalnie potwierdzić jego funkcję.
  • REKLAMA
  • #6 8213596
    @GUTEK@
    Poziom 31  
    Ocena: 367
    Tych adapterów jest kilka wersji. W moim też miejsca na zworki są, jednak nic to nie pomagało, dopiero połączenie 34pinu do masy pomogło i dysk pracuje z pełną szybkością a bios nie sygnalizuje taśmy 40żyłowej.
  • #7 8217268
    forsoft
    Poziom 21  
    Mogę potwierdzić, że pomysł z JP2 nie wypalił. Spróbuję jeszcze bezpośredniego zwarcia pinu 34 z masą.

Wcześniej nie zwróciłem na to uwagi, ale adapter, podobnie jak kontroler, nie chce sterować kontrolką dysku twardego.

----------------------------------------

Modyfikacja adaptera zdała egzamin. Kontroler rozpoznał połączenie taśmą 80 pin i uruchomił tryb UDMA5.

Test szybkości wykazał nieznaczną przewagę szybkości działania zmodyfikowanego adaptera, w stosunku do kontrolera PCI.
  • #8 8370581
    forsoft
    Poziom 21  
    Trafiłem na interesującą informację. Pin 11 złącza zasilania dysków SATA służy do sterowania kontrolką LED. Jednocześnie odłączenie tego pinu od masy powoduje przejście dysku w tryb działania typowy dla zewnętrznych napędów. Może to wywoływać między innymi funkcję "deferred spin".

Potencjalnie daje to możliwość podłączenia osobnej kontrolki do każdego napędu.

Do przeprowadzenia stosownego experymentu brakuje mi jednak stosownego złącza, w którym pin 11 nie jest połączony z masą. Dostępne na rynku standardowe przewody mają pin 11 na stałe zwarty z sąsiednimi, czyli masą. Nie nadają się też do wykonania własnoręcznej przeróbki.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada komputer z płytą główną IBM NetVista i dyskiem twardym Seagate ST350041 2AS, poszukując rozwiązania do uruchamiania systemu operacyjnego z dysku SATA. Testował dwa urządzenia: przejściówkę IDE na SATA, która ogranicza transfer do UDMA 33, oraz kontroler Mint S-ATA PCI, który działa poprawnie, ale nie obsługuje kontrolki dysku. Użytkownicy dyskutują o modyfikacjach adapterów, w tym zwarciu pinu 34 z masą, co pozwala na pełne wykorzystanie prędkości UDMA5. Wspomniano również o pinie 11 złącza zasilania SATA, który może być użyty do sterowania kontrolką LED.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA