logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przejscie ATA>Sata ? Czy kontroler Pci-e ? Opinie !

snajper246 28 Lut 2011 17:04 5328 11
REKLAMA
  • #1 9216426
    snajper246
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam.Mam maly problem.

Mam nowy komputer i stary dysk ATA

Potrzebuje podlaczyc dysk ATA do plyty glownej SATA
    Co sadzicie o przejsciowce ATA>Sata
    Cos takiego:
    http://allegro.pl/ak121c-adapter-ide-ata-na-sata-przejsciowka-dysku-i1473912644.html

Czy one sa wytrzymale i szybkie ?

Slyszalem rownierz o "kontrolerze pci-e"
    Tylko dokladnie nie wiem o co w nim chodzi..
    Pomoglby mi ktos w tym ??? Chcialbym na to wydac nie wiecej niz 50 zl..

Za wszelkie odpowiedzi dziekuje ;))
  • REKLAMA
  • #2 9216504
    Elprofesional
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Kup zestaw ALL in ONE .

Masz praktycznie wszystkie produkowane złączki z jednej strony z drugiej strony USb 2.0

W taki sposób zgrasz dane z dysku 3,5 " zwykłego komputerowego w kierunku laptopa .
    Oraz ATA czy też sata w kierunku dowolnego urządzenia posiadającego gniazdo USB .

Rozwiązanie jest o tyle wygodne że nie każdy komputer daje możliwości grzebania , natomiast praktycznie każdy posiada gniazdo USB .

Ceny na allegro nie powinny być większe niz zakładany przez ciebie budzet .
  • #3 9216547
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1107
    Na płycie nie masz ani jednego złącza ATA ?
  • #4 9216570
    snajper246
    Poziom 10  
    Elprofesional napisał:
    Kup zestaw ALL in ONE .

Masz praktycznie wszystkie produkowane złączki z jednej strony z drugiej strony USb 2.0

W taki sposób zgrasz dane z dysku 3,5 " zwykłego komputerowego w kierunku laptopa .
    Oraz ATA czy też sata w kierunku dowolnego urządzenia posiadającego gniazdo USB .

Rozwiązanie jest o tyle wygodne że nie każdy komputer daje możliwości grzebania , natomiast praktycznie każdy posiada gniazdo USB .

Ceny na allegro nie powinny być większe niz zakładany przez ciebie budzet .

A moglbys mi zapodac jakis link ? Najlepiej allegro ? A czy to nie przeszkadza jezeli mam na dysku System ?

Dodano po 1 [minuty]:

tronic1 napisał:
    Na płycie nie masz ani jednego złącza ATA ?

Nie, bo to jest nowy komputer ze sklepu.. z plyta Intela.. mam podajze wejscia SATA

Kurde myslame o tych przejsciowkach ale nie wiem czy to bedzie takie "piekne"...

Dzieki Wam za odpowiedzi ;)
  • REKLAMA
  • #5 9216611
    Elprofesional
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    http://allegro.pl/adapter-usb-sata-ata-kabel-dysk-hdd-2-5-3-5-sata-i1474441943.html

Wybrałem aukcję z najtańszym .

Dodano po 7 [minuty]:

Posiadanie na dysku podłączonym pod USB systemu nie ma przeszkadza w niczym , wystarczy w opcjach BIOS wyłączyć bootowanie poprzez napędy USB . To załatwia cały problem .(jeżeli chciałbyś mieć dysk podłączony pod USb podczas startu systemu głownego .

Dodano po 2 [minuty]:

Dodatkowo musisz przy zakupie dokonać wyboru z zestawem końcówek SATA / ATA . Ten za 8,99PLN który ci wskazałem posiada tylko SATA .
  • #6 9216678
    snajper246
    Poziom 10  
    Elprofesional napisał:
    http://allegro.pl/adapter-usb-sata-ata-kabel-dysk-hdd-2-5-3-5-sata-i1474441943.html

Wybrałem aukcję z najtańszym .

Dodano po 7 [minuty]:

Posiadanie na dysku podłączonym pod USB systemu nie ma przeszkadza w niczym , wystarczy w opcjach BIOS wyłączyć bootowanie poprzez napędy USB . To załatwia cały problem .(jeżeli chciałbyś mieć dysk podłączony pod USb podczas startu systemu głownego .

I to bedzie normalnie dzialalo ??? :D

Noo i bybylo.. tylko znow problem z wyysylka. bo ja chce kupic 3 sztuki wiec bybylo.:
    20+13+13=46 ;D
    A ja chce za wszystko chce 50 zl. bo wiecej na koncie nie mam, a nie chce robic dodatkowego przelewu... A co mysliscie o tych przejsciowkach co wyzej linka dalem ???
  • REKLAMA
  • #7 9216688
    tronic1
    Spec od komputerów
    Podaj model płyty głównej.
  • #8 9216693
    snajper246
    Poziom 10  
    tronic1 napisał:
    Podaj model płyty głównej.

Plyta to:
    IntelŸ Desktop Board DG41BI
  • #9 9216723
    tronic1
    Spec od komputerów
    No faktycznie, kupiłeś pytę maksymalnie okrojoną. Ten dysk ATA chcesz podłączyć na stałe czy tylko przekopiować pliki ?
  • REKLAMA
  • #10 9216751
    snajper246
    Poziom 10  
    tronic1 napisał:
    No faktycznie, kupiłeś pytę maksymalnie okrojoną. Ten dysk ATA chcesz podłączyć na stałe czy tylko przekopiować pliki ?

Na stale....
  • #12 9216794
    snajper246
    Poziom 10  
    tronic1 napisał:
    Jeżeli na stałe to nie baw się w takie wynalazki all in one tylko kup normalny kontroler, np.taki http://www.ram.net.pl/product_info.php?products_id=21105

No ale pasowaloby na 2 wejscia ATA.. bo potrzebuje podlaczyc:

2 dyski
    i dvd-rom

i czy Dvd-rom zadziala pod takim czyms ???

A co nie widza sie wam te przejsciowki po 9.99 ??? :D co link podalem ?

Dodano po 56 [minuty]:

tronic1 napisał:
    Jeżeli na stałe to nie baw się w takie wynalazki all in one tylko kup normalny kontroler, np.taki http://www.ram.net.pl/product_info.php?products_id=21105

A jeszcze jedno pytanko...
    Jezeli kupie taki kontroler, na dwa wejscia ATA to do jednego moge podpiac Dyski a do drugiego Dvd tak ??

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje rozwiązania do podłączenia starego dysku ATA do nowej płyty głównej SATA. Rozważane są przejściówki ATA>SATA oraz kontrolery PCI-E. W dyskusji zasugerowano użycie zestawu "ALL in ONE" do transferu danych przez USB, co może być wygodne, ale niekoniecznie trwałe. Użytkownik został poinformowany, że podłączenie dysku z systemem operacyjnym przez USB nie powinno stanowić problemu, o ile wyłączy bootowanie z USB w BIOS. Wskazano również na potrzebę zakupu kontrolera z dwoma złączami ATA, aby podłączyć dwa dyski i napęd DVD-ROM. Użytkownik zadał pytania dotyczące funkcjonalności przejściówek oraz kontrolerów, a także ich cen.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA