logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Compaq DN579A - wymiana ogniw baterii, czy konieczny reset?

Damian_ 19 Cze 2010 14:00 3089 3
  • #1 8206383
    Damian_
    Poziom 25  
    Ocena: 19
    witam,
    Laptop nie ładuje baterii, nie był włączany z 1,5 roku. Bateria 14,8V 4400mAh oznaczona hp f4809a/4812a.
    Bateria ładowała się kilka godzin i nic...
    Na baterii znajduje się chyba tester naładowania, ale nic nie wskazuje. W Win XP jest informacje że ładuje, ale ciągle 0 % naładowania. Laptop nie rusza na baterii.

Mam nowe ogniwa, czy jeżeli je wymienię to bateria będzie działać, czy konieczney będzie jeszcze reset baterii?
  • Pomocny post
    #2 8206581
    misiozol
    Poziom 35  
    Ocena: 635
    Tak bedzie konieczny Fcc jest dosc niski.
  • #3 8256917
    Damian_
    Poziom 25  
    Ocena: 19
    Uszkodzona była bateria, zwarta była jedna (ostatnia) cela. Po wymianie na nowe ogniwa i kalibrowaniu baterii (6 x ładowanie i rozładowywanie) screen wygląda tak:
    Czy ten reset był właśnie potrzebny do poprawnego odczyty Fcc? Czy nadal jest potrzeby reset, powiem szczerze że chce tego uniknąć, bo nie mam tego czym zrobić?

I jeszcze jedno pytanie, gdzie mogę znaleźć opis złącza baterii, co oznacza każdy pin baterii i czy we wszystkich bateriach piny są w takiej samej kolejności i to samo oznaczają. Czy można ładować inną baterie ( nie przeznaczoną do danego laptopa), ale z takim samym złączem. Chcę podłączyć do HP NX9000 baterie z Toshiby... Czy cała kontrola nad ładowaniem baterii odbywa się w elektronice w baterii, czy odpowiada za to również w jakiejś części laptop. Zastanawiam się również nad ładowaniem baterii przez zasilacz regulowany, czy nie uszkodzę baterii takim ładowaniem?
  • Pomocny post
    #4 8257190
    jarob
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 163
    W Twoim przypadku reset nie jest potrzebny. Bateria się odkalibrowała bardzo ładnie.

Co zaś tyczy kolejnych pytań, to nie każda bateria ma takie samo złącze. Również piny w tak samo wyglądającym złączu nie są tak samo poukładane.
    Baterie od Toshiby często nie mają kontrolera na płytce baterii tylko na płycie głównej lapka.

Tak więc nie można dowolnie podmieniać baterii. Należy zapoznać się na stronie producenta lapka, które baterię będą z nim współpracowały.
REKLAMA