logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

hp/hstnn-LB33 - Proszę o info na temat baterii HSTNN-LB33 (zdjęcia i opis)

psg 22 Sie 2014 23:12 3090 8
  • #1 13899773
    psg
    Poziom 14  
    Ocena: 27
    Witam
    Koledzy proszę o informacje na temat wymiany ogniw i zresetowania mojej baterii model HSTNN-LB33 4400mAh.
    Laptop to HP dv9690ew (ostatni bios F.5A), bateria nie ładuje się, po kilku sekundach pokazuje się info że nie wykryto baterii lub że bateria jest ładowana ale ikonka jest przekreślona.
    Załączam zdjęcia z battery monitora oraz zdjęcia płytki, pomiary sekcji.
    Widać że pierwsza sekcja jest padnięta.
    Bezpiecznik jest cały.

2. Mam też prośbę, otwierając baterię niechcący śrubokręt wpadł za głęboko i ukruszyłem coś (widać na zdjęciu) w powiększeniu widać że łączyło dwa pola ale też jakaś ścieżka szła do tego od dołu.

Wiem że aktualne ceny baterii nie są już wysokie ale jeśli uda mi się regeneracja to będę miał dobrą elektronikę i ogniwa które sam wybrałem.
    Jeśli chodzi o zresetowanie to chętnie wysłałbym baterię po wymianie ogniw. Tylko to ukruszenie może być problemem, jeśli ktoś ma zdjęcie co tam powinno być lub czy można to po prostu połączyć będę wdzięczny za takie info.

hp/hstnn-LB33 - Proszę o info na temat baterii HSTNN-LB33 (zdjęcia i opis) hp/hstnn-LB33 - Proszę o info na temat baterii HSTNN-LB33 (zdjęcia i opis) hp/hstnn-LB33 - Proszę o info na temat baterii HSTNN-LB33 (zdjęcia i opis) hp/hstnn-LB33 - Proszę o info na temat baterii HSTNN-LB33 (zdjęcia i opis) hp/hstnn-LB33 - Proszę o info na temat baterii HSTNN-LB33 (zdjęcia i opis)
  • #2 13900327
    Wiesław Rzepka

Poziom 32  
    Ocena: 156
    Na jakim to kontrolerze jest elektronika - chyba na bq2084, ale odczytaj i napisz.
    Konto firmowe:
    Serwis T-W
    pl. Bema 6, Tarnów, 33-100 | Strona WWW: www.re-comp.pl
  • #3 13900418
    psg
    Poziom 14  
    BQ2084+BQ29312 (jak na zdjęciu)
  • #4 13901978
    Wiesław Rzepka

Poziom 32  
    Czy chcesz sam spróbować zregenerować baterię ?
    Konto firmowe:
    Serwis T-W
  • #5 13902037
    psg
    Poziom 14  
    Tak w celach edukacyjnych chciałbym ją zregenerować. Komplet nowych ogniw, 8sztuk to prawie cała nowa bateria.
    Wymieniłbym na początek tylko te dwa ogniwa które mają 0,51V bo na komplet może szkoda kasy. Potem jeszcze reset, ale jeśli masz cały interface do tego to w zasadzie chętnie bym podesłał baterię.
    Tylko dwa ogniwa bo jak pisałem coś urwałem przy otwieraniu baterii więc nie wiem czy to nie uniemożliwi regeneracji.
    To co widać na zdjęciu to chyba byla dioda bo obok jest opis D2 natomiast do jej prawej nogi szła ścieżka. Jeszcze obok BQ2084 na dole odpadł kondensator bo powyżej tego jest opis C29. Myślę że najważniejszy element to ten D2.
  • #6 13904377
    Wiesław Rzepka

Poziom 32  
    O elektronikę nie martw się, bo to można naprawić, reset mogę zrobić. Jednak co do ogniw to zastanów się dobrze - wymiana tylko dwóch okaże się prawdopodobnie błędem. Powód - nie dobierzesz identycznych ogniw do starych. I to co najważniejsze: rezystancja wszystkich ogniw musi być taka sama.
    Konto firmowe:
    Serwis T-W
  • #7 13927739
    psg
    Poziom 14  
    Cześć, po wymianie ogniw bateria "ruszyła" w zakresie prezentacji swojej pojemności oraz napięcia (info niżej na zdjęciach). Laptop zaczyna ją ładować około 30sekund i zatrzymuje się.

Czy mógłbym wysłać do ciebie baterię do zresetowania sterownika ?

hp/hstnn-LB33 - Proszę o info na temat baterii HSTNN-LB33 (zdjęcia i opis)
  • Pomocny post
    #8 13929463
    Wiesław Rzepka

Poziom 32  
    Reset tak, ale bez wymiany całego pakietu - czarno to widzę.
    Konto firmowe:
    Serwis T-W
  • #9 13970849
    psg
    Poziom 14  
    Dzięki koledze Wiesławowi temat można zamknąć. Polecam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje informacji na temat wymiany ogniw i resetowania baterii HSTNN-LB33 4400mAh w laptopie HP dv9690ew. Bateria nie ładuje się, a po kilku sekundach pojawia się komunikat o braku wykrycia baterii. Użytkownik zauważył uszkodzenie na płytce baterii, które może wpływać na regenerację. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące kontrolera (BQ2084+BQ29312), możliwości samodzielnej regeneracji oraz problemów z doborem ogniw. Użytkownik planuje wymienić tylko dwa uszkodzone ogniwa, ale otrzymał ostrzeżenie, że może to być błędne podejście. Po wymianie ogniw bateria zaczęła prezentować pojemność, ale ładowanie zatrzymuje się po 30 sekundach. Użytkownik rozważa wysłanie baterii do resetowania sterownika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA