logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmniejszyć spalanie w Fiacie 126p? Sprawdzone modyfikacje i porady

mirek 1 30 Sie 2004 14:35 1443 7
REKLAMA
  • #1 822624
    mirek 1
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    witajcie macie moze jakis pomysl jak przerobic maluszka by mniej palil prosze o sensowne wypowiedzi a najlepiej sprawdzone mam maly warsztacik to moge w nim pokombinowac jak mi sie cos uda z waszych propozycji przesle fotke i ops jak to zrobilem nara
  • REKLAMA
  • #2 822676
    Lepus
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Ba, przeróbek w maluchu można zrobić bez liku. Zacznij od układu dolotowego (zasilającego), tam tkwią spore możliwości. Poszukaj w necie, przeróbki malucha. Jak mało znajdziesz to się odezwij, coś nieco podpowiem. Przechodziłem przez to.
    z_zdzichWYTNIJ(_at_)poczta.onet.pl
  • REKLAMA
  • #3 822699
    shg
    Poziom 35  
    Ocena: 134
    Zastosować zapłon elektroniczny, w sumie to najwięcej da się uzyskać ingerując w układ zapłonowy.
    Warto by na SKP ustawić optymalny skład mieszanki, wyregulować układ jezdny, utrzymywać odpowiednie cisnienie w oponach (im niższe, tym więcej pali).
    Kaszlak mojego brata pali 4.5 litra (w optymalnych warunkach :D ), przed regulacją na SKP palił ok. 6 litrów (w tych samych warunkach).
  • REKLAMA
  • #4 822952
    preket
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Kup sobie turbinke Kowalskiego czy jakos tak.
    Wsadzasz to pod gaznik.
    I podobno jest mniejsze spalanie i podnosi moc minimalnie :)
    W srodku jest wiatraczek ktory zawirowywuje paliwo.
    Mam cos takiego w piwnicy ale nigdy nie chcialo mi sie tego zakladac.
    Teraz sprzedalem Malucha i kupilem Skode Rapid :twisted:
  • #5 823190
    Lepus
    Poziom 13  
    shg napisał:
    Zastosować zapłon elektroniczny, w sumie to najwięcej da się uzyskać ingerując w układ zapłonowy.

Pewnie, że byłoby dobrze gdyby nie te koszta. Chyba, że tanio pozbierasz elementy. Turbinka raczej daje większą elastyczność i - w połączeniu z innymi przeróbkami - na trasie trochę oszczędza. Można osiągnąć wspomniane 4.5 l/100, sam to doświadczyłem.
  • #6 823466
    shg
    Poziom 35  
    Ocena: 134
    Lepus napisał:
    Pewnie, że byłoby dobrze gdyby nie te koszta.

Koszta :?:
    W EdW 8/2003 opublikowano pierwszy artykuł z cyklu "samochodowe urządzenia zapłonowe" (artykuł w załączniku, niestety nie mam dalszych części). Koszt budowy przedstawionych tam urządzeń nie przekracza 50PLN (wraz z solidną obudową, kablami itp.)

A to jest inwestycja, która się zwraca (oszczędność na paliwie), myślę, że na takie urządzenie warto wydać nawet ze 150 PLN :D
    Załączniki:
    • UrzadzeniaZaplonowe.djvu (262.56 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 824195
    Lepus
    Poziom 13  
    Miałem na myśli takie rozwiązania jak w elegantach. Zapłon elektroniczny z regulatorami. Fakt, to może pomóc. Niestety nie odniosę się do w/w artykułu, bo nie mogę go otworzyć. I koszt takiego przeniesienia z eleganta na pewno nie będzie z 50 PLN, wątpię, by się zmieścić w 150.
    No chyba, żeby tak jak wcześniej pisałem pokombinować z odzysku.
    Może to zaciekawi autora wątku https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic156080.html
  • #8 858671
    l0rak
    Poziom 11  
    Wydaje mi sie ze dobrym rozwiazaniem wlasnie by byla Turbinka Kowalskiego!! Bez problemu mozna ja kupic na Allegro za 50-60zl wraz z instrukcja montarzu. Podobno mniej pali,no i podobno dodaje pare koniy nie wiem chyab 2 moze 3 ale zawsze. Mam zamiar se cos takiego zalozyc do mojego kaszla

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji na temat zmniejszenia spalania w Fiacie 126p wskazano kilka sprawdzonych modyfikacji i porad. Najważniejsze działania to modernizacja układu dolotowego oraz zastosowanie zapłonu elektronicznego z regulatorami, co pozwala na optymalizację składu mieszanki i poprawę efektywności spalania. Regulacja na Stacji Kontroli Pojazdów (SKP) oraz utrzymanie odpowiedniego ciśnienia w oponach również wpływają na obniżenie zużycia paliwa. Popularnym rozwiązaniem jest montaż tzw. turbinki Kowalskiego – urządzenia montowanego pod gaźnik, które poprzez wirowanie paliwa zwiększa jego efektywność, co może skutkować zmniejszeniem spalania i niewielkim wzrostem mocy silnika. Koszt wykonania zapłonu elektronicznego można ograniczyć do około 50-150 PLN, zwłaszcza przy wykorzystaniu elementów z odzysku. W praktyce możliwe jest osiągnięcie spalania na poziomie około 4,5 l/100 km przy odpowiednich modyfikacjach i regulacjach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA