logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SQUID - Jak skonfigurować logi dla poszczególnych użytkowników?

kajtek221 21 Cze 2010 09:13 1430 3
REKLAMA
  • #1 8212696
    kajtek221
    Poziom 2  
    Witam,
    Sprawa jest zapewne błacha, ale mam nadzieję że pomożecie.

Mam postawiony serwer proxy na squid`zie. Kłopotem jest grupa uzytkowników, którzy wynajdują w internecie stronki m.in. darkwarez itp, z których ściągają duże pliki.

Blokada plików powyżej ilości MB nie wchodzi w grę.

Wystarczy mi wyłącznie informacja co mam wpisać i gdzie aby squid tworzył logi dla poszczególnych uzytkowników np: nazwa_kompa.log, coś podobnego co da się stworzyć w SMB.

Pozdrawiam i czekam na sugestie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 8212989
    sezamnet
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Witam, przyznam że nie słyszałem o takim ustawieniu w SQUID ale chwile posiedzieć i wyskrobać coś w bash i problem rozwiązany.

Jeśli chcesz to zrobić po to aby "łatwiej" przeglądać logi konkretnej maszyny to nie łatwiej podczas przeglądania zastosować filtr?

Tak na marginesie z tego co się nie mylę, jeśli jest to sieć firmowa to zgodnie z prawem należy poinformować użytkowników o tym że monitorujesz ich połączenia. Z autopsji wiem że po takim poinformowaniu pracowników użycie łącza do celów nie związanych z obejmowanym stanowiskiem spada o 80%.
  • REKLAMA
  • #3 8213087
    kajtek221
    Poziom 2  
    witaj Sezamnet.

Niestety poinformowanie nic nie dało stąd te ruchy. :)
    Filtrowanie to ostateczne posunięcie.
    Dzięki za info że w squid`zie nie ma takiej możliwości.

zobaczę co dalej...

Pozdrawiam

Post zostawiam otwarty, może ktoś jeszcze na coś wpadnie.
  • #4 8213501
    sezamnet
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Witam, czyli pracownicy lubią nutkę adrenaliny ;)

Co do filtrowania miałem na myśli filtrowanie log-ow podczas przeglądania, np. otwierasz plik log i wpisujesz w filtr aby wyświetlił ci tylko połączenia danej maszyny.

Pozdrawiam
REKLAMA