logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Klawiatura PS2/USB nie działa przy instalacji systemu - BIOS działa poprawnie

krakow2000 24 Cze 2010 08:55 2651 7
REKLAMA
  • #1 8225117
    krakow2000
    Poziom 12  
    Witam
    Mam problem z klawiaturą albo z czymś innym. Przy starcie kompa mogę wejść do BIOS-a i robić zmiany ale w momencie jak chcę zainstalować system i wyskakuje komunikat "w celu rozpoczęcia instalacji naciśnij dowolny klawisz" (czy jak to tam) nic nie działa na klawiaturze czy to PS2 czy USB. W momencie jak jakimś cudem wyskoczy mi wybór trybu np. awaryjny... nie mogę nic zrobić... nie działa... ale jak zamknę źle system i wskakuje skanowanie systemu przed startem to mogę anulować.
    Nie wiem co robić... nie mam klawy na COM-a... co może być tego problemem...
  • REKLAMA
  • #2 8225165
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 469
    Problem występuje w snopowiązałce czy w promie kosmicznym , bo nie napisałeś :?:
  • REKLAMA
  • #3 8225166
    krakow2000
    Poziom 12  
    Napisałem, że w moim kompie... problem też opisałem... nie wiem co jeszcze napisać... z 2 miesiące temu jak system instalowałem wsio działało znaczy klawiatura...
    Testowałem na klawiaturze podłączanej do PS2 i USB ale na wszystkich ten sam problem... nie mogę rozpocząć bootowania z płyty... tak jak by klawisze nie działały wcale na klawiaturze...
  • #4 8225178
    Hucul
    Poziom 39  
    Więc w Twoim BIOSie zmień odpowiednią funkcję i będzie działać poprawnie .
    Jeśli nie podasz modelu płyty głównej , to nie spodziewaj się precyzyjnych odpowiedzi ...
  • #5 8225186
    krakow2000
    Poziom 12  
    GIGABYTE GA-P35-DS3L
  • REKLAMA
  • #6 8225235
    carlos_oc
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    W BIOS-ie w zakłądce INTEGRATED PERIPHERIALS powinieneś mieć opcję USB Keyboard Support. U mnie na płycie Gigabyte jest ona domyślnie wyłączona, być może tak jest i u Ciebie. Spróbuj ją przestawić na ENABLED - wtedy klawiatura na USB powinna zadziałać. Co do klawiatury na PS2, jeśli masz możliwość podłącz inną klawiaturę PS2 i zobacz czy to coś da.
  • #7 8225239
    Hucul
    Poziom 39  
    W BIOSie w zakładce Integrated Peripherals opcje : USB Keyboard Support , USB Mouse Support i Legacy USB storage detect powinny być ustawione na Enabled .
  • REKLAMA
  • #8 9588861
    krakow2000
    Poziom 12  
    Nie wiem co w końcu było nie tak. Znajomy ją odkupił i u niego działa. Możliwe iż wina procesora bo on ma AMD a na kompie na którym klawa nie działała jest Intel.
    Tak czy siak problemu nie rozwiązałem ale pieniądze odzyskane więc wsio ok :).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z klawiaturą PS2/USB, która działa w BIOS-ie, ale nie reaguje podczas instalacji systemu operacyjnego. Pomimo testowania różnych klawiatur, problem nadal występuje, co uniemożliwia rozpoczęcie bootowania z płyty. Użytkownicy sugerują sprawdzenie ustawień BIOS-u, w szczególności opcji "USB Keyboard Support" w zakładce "Integrated Peripherals", która może być domyślnie wyłączona. Po podaniu modelu płyty głównej (GIGABYTE GA-P35-DS3L), użytkownik otrzymuje wskazówki dotyczące włączenia odpowiednich opcji w BIOS-ie. Ostatecznie, problem nie został rozwiązany, ale klawiatura działała u innego użytkownika, co sugeruje możliwą niekompatybilność z procesorem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA