logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Klawiatura USB/ps2 bios- pomoc - Klawiatura nie działa w biosie

k00sa 24 Lis 2018 01:04 3546 12
REKLAMA
  • #1 17581282
    k00sa
    Poziom 6  
    Witam,
    na moim komputerze od jakiegoś czasu przestała działać klawiatura w biosie (USB oraz ps2). Postanowiłem zresetować Bios z nadzieją, że to pomoże jednak zapomniałem,że po zresetowaniu biosa trzeba wprowadzić datę/ustawienia a klawiatura dalej nie działa. Zostałem z komputerem gdzie pojawia się komunikat "wciśnij f1 aby kontynuować lub delete aby wejść w ustawienia" i nic nie mogę zrobić, bo ani klawiatura na USB, ani na ps2 nie działa. Dodam, że przed zresetowaniem klawiatura w Windowsie działała bez problemu. Próbowałem już sprawnej: klawiatury USB,ps2, innego zasilacza. Dodam jeszcze, że podczas włączania komputera zapalają się na chwilę diody tylko na klawiaturze na ps2. Model płyty głównej: gigabyte ga-m61pme-s2. Zastanawiam się nad kupnem kontrolera USB na PCI, czy to coś może pomóc?
  • REKLAMA
  • #2 17581284
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15430
    Nie pomoże.
    Sama klawiatura podpięta pod PS2 nie pozwala wejść do BIOS?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 17581286
    k00sa
    Poziom 6  
    Niee, odpiąłem wszystko i jedyne co miałem podpięte to klawiatura.
  • REKLAMA
  • #4 17581311
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    A czy przypadkiem klawiatura PS2 nie jest wpięta w gniazdo myszy?
  • #5 17581402
    k00sa
    Poziom 6  
    Dodam jeszcze, że mam dwie różne klawiatury, jedna na USB droga na PS2. Nie używam przejściowek.
  • #6 17581408
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1483
    Nie chodzi o przejściówki ale w przypadku PS2 nie jest obojętne co się podłączy do ktorego gniazda. Zielone gniazdo jest dla myszki a fioletowe dla klawiatury.
    Czy próbowałeś w tym czasie jak jest wyswietlany komunikat o wciśnięcie F1 odłączyć i ponownie podłączyć którąś z klawiatur?
  • REKLAMA
  • #7 17581409
    Heniek56
    Poziom 14  
    Ocena: 18
    Witam.
    Proponuje jeszcze raz zrobić reset biosu
  • #8 17581415
    k00sa
    Poziom 6  
    Odróżniam wejscia na mysz i klawiaturę (; Podczas komunikatu, podpinalem, odpinalem (USB i PS2). Jedyne co się dzieje to diody się na moment zapalają w klawiaturze na PS2. Resetowałem już 2 razy (wyciągnięcie baterii i zworka) nic to nie daje. Gdyby był uszkodzony kontroler PS2 to chyba wcześniej by nie działało pod Windowsem czy to nie ma znaczenia?
  • #9 17581494
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10418
    Klawiatura pod ps/2 jest sprawna? W biosie nie da sie wylaczyc ps/2, wiec powinno dzialac o ile klawiatura dziala.

Ktora wersje plyty posiadasz?
    Mozna sprobowac edytowac bios, wylaczyc zatrzymywanie sie na bledach klawiatury oraz wlaczyc obsluge klawiatury usb w biosie. Tyle, ze znajac GA bios jest przylutowany?
  • #10 17581661
    k00sa
    Poziom 6  
    Klawiatura działa na innym komputerze. Kostka biosu jest przylutowana. Bios nie zatrzymuje się na błędzie klawiatury tylko na komunikacie "cmos chcecksum error- defaults loaded. Warning Now System is in Safe Mode. Please re-setting CPU frequency in the Cmos setup. F1 - to Continental, DEL- BIOS Setup.
  • REKLAMA
  • #11 17581673
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10418
    @Heniek56 po co to wszystko piszesz? Nie ma to w ogole zwiazku z tematem!

@k00sa tak jak napisalem wczesniej, mozna edytowac bios i wlaczyc obsluge klawiatury usb, ale i tak trzeba do tego wylutowac bios i nagrac przy pomocy programatora.
  • #12 17581688
    k00sa
    Poziom 6  
    Wiem wiem, pewnie cena tej przyjemności w serwisie będzie kosztowała więcej niż ta płyta używana (;. No nic, jeszcze coś pokombinuje i najwyżej kupno nowej płyty albo zestawu poleasingowego płyta +procek.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z klawiaturą, która przestała działać w BIOSie, mimo że działa w systemie Windows. Po zresetowaniu BIOSu klawiatura USB i PS/2 nie reaguje, co uniemożliwia wprowadzenie daty i ustawień. Użytkownik próbował różnych klawiatur oraz zasilaczy, a także resetował BIOS poprzez wyciągnięcie baterii i zworkę, jednak problem nie ustąpił. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie, czy klawiatura PS/2 jest podłączona do właściwego portu, a także proponują ponowny reset BIOSu. Wskazano również na możliwość edytowania BIOSu, aby włączyć obsługę klawiatury USB, co wymagałoby wylutowania układu BIOSu. Użytkownik rozważa zakup nowej płyty głównej lub kontrolera USB na PCI.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA