logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Focal 165A1 w drzwiach: Jaka minimalna pojemność obudowy zamkniętej?

rafcio86 24 Cze 2010 15:36 1788 9
REKLAMA
  • #1 8226573
    rafcio86
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Zastanawiam się czy można zbudować komorę zamkniętą na woofer i zabudować ją w drzwiach. Konkretnie chodzi mi o zestaw Focala 165A1. Producent w specyfikacji podaje 30l ale zastanawiam się czy mógłby grać w mniejszej obudowie, jeśli tak to w jakim litrażu. Jak myślicie, warto zainteresować się taką koncepcją? :D
  • REKLAMA
  • #2 8226587
    Karolo MPower
    Poziom 30  
    Ocena: 95
    30 litrów? Coś ci się chyba pomyliło, moze o 3 litry ci chodziło? Mozna zrobić komorę zamkniętą w drzwiach i jak masz chęć to warto zainteresować się taką koncepcją.
  • #3 8226707
    rafcio86
    Poziom 12  
    No właśnie nie pomyliło mi się. http://www.focal-fr.com/catalogue-docs/EN/16/files/1226.pdf , na tym pdf-ie na dole jest tabela "Suggested application - Sealed" 30l. Też mnie to zdziwiło bo przecież są drzwi małe i duże, w każdych będzie grał inaczej.
    Nie daje mi to spokoju. Chęci i umiejętności posiadam. Dlatego chciałbym zbudować odpowiednią komorę i zamocować ja do drzwi. Wtedy by odpadł problem wygłuszania drzwi matami a to ok 4 stów by wyniosło. A tak tą kasę zainwestował bym np. w jednostkę sterującą. To w jakim litrażu powinien pracować taki woofer?
  • REKLAMA
  • #4 8228223
    sanders156
    Poziom 35  
    Ocena: 85
    Prosta sprawa , zrob na probe male skrzyneczki 9litrow bo mysle ze wiekszego kick panela nie zrobisz wpakuj w nie glosniki i posluchaj pozniej zmniejszaj pojemnosc pakujac cos do wnetrza i sluchaj jezeli ci bedzie odpowiadalo to zaczynaj pudowac kick panele i po sprawie a jak nie to laduj je w drzwi... mnie tak bardzo nie dziwi to co podaje producent bo poprostu woofery zazwyczaj pracuja w pojemnosciach odpowiadajacym objetosci drzi nigdy nie mierzylem ile drzwi moga miec ale calkiem mozliwe ze 20-30 litrow patrzac na moja skrzynke ktora ma 32/20/50 i ma 21litrow to drzi moga miec spokojnie 30 jak nie wiecej
  • REKLAMA
  • #5 8228288
    Karolo MPower
    Poziom 30  
    Ocena: 95
    Pisz jak radzi wyżej Sanders, chociaż nie sądze, żeby było potrzeba więcej jak 5 litrów. Ale jak zrobisz większe to zawsze będziesz mogł wytracać z objętości poprzez zapychanie przestrzeni czymś a tym samym zmiejszysz litraż.
  • REKLAMA
  • #6 8228318
    sanders156
    Poziom 35  
    Ocena: 85
    Dokladnie dlatego sugeruje zrobienie wiekszych bo latwiej zmniejszyc niz powiekszyc obudowe :D
  • #7 8228377
    wasylwek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 87
    Kick panel na pewno należy do rozwiązań ciekawych ale:
    1. na pewno na tym koncepcie nie zaoszczedzisz ...wprost odwrotnie.
    2. niektóre głośniki (typowe wofery) nijak nie chcą "grać" w takiej skrzynce (teoria ale raczej ufam tu "gadaczom").
    3. powrzucaj parametry w symulatora i obejrzyj co wychodzi ( ja w ten sposób podszedłem nawet do średniaczków o średniczce :D membranki około 5cm o dziwo nawet mi to logicznie dobrało komorę :D .

Ogólnie ...popieram każdą chęć rozwijania się i poszukiwania ale ...względy ekonomiczne w tym przypadku to miraż i to nie tylko w materiałach ale głównie w ...pracy włożonej.
    P.S. moim następnym projektem (jak mnie predzej gonitwa za królikiem nie wykończy :D ) będzie na pewno system w pełni aktywny z opóźnieniami czasowymi właśnie kick-panelami w drzwiach i najprawdopodobniej subwooferem band-pass, ale to ...kiedyś. Oby mi prędzej pacjent (auto) od rdzy i czasu nie "zszedł" :D.
  • #8 8228862
    rafcio86
    Poziom 12  
    Też tak myślałem żeby dać 7-8l. Wooferki oczywiście symulowałem na podstawie parametrów T-S jakie podaje producent i rzeczywiście wychodzi 30l i płaska ch-ka. Przy 10l już pojawia się podbicie 1,5dB, a przy 5l 2,7dB. Jeżeli chodzi o nakład pracy jaki się z tym wiąże to nie widzę najmniejszego problemu. Do tej pory zaprojektowałem i zbudowałem już kilkanaście kolumn głośnikowych i subwooferów i budowanie czegoś niepowtarzalnego sprawia mi największą satysfakcję. Przy tradycyjnym mocowaniu głośników i tak bym musiał pociąć i przerobić panele drzwiowe. Więc dlaczego nie spróbować zbudować taki kick panel. Tylko pozostaje kwestia:
    wasylwek napisał:

2. niektóre głośniki (typowe wofery) nijak nie chcą "grać" w takiej skrzynce (teoria ale raczej ufam tu "gadaczom").

czy i jak to będzie grać. Może ktoś słyszał jak taki kick panel sobie radzi?
  • #9 8228923
    wasylwek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 87
    Zbuduj jak mówi sanders "budkę" Focalowi, wstaw do auta i osłuchaj, innej możliwości nie ma :cry:
  • #10 8234034
    rafcio86
    Poziom 12  
    No nic, będę kombinował. Obejrzałem furtki i miejsca jest nawet na kilkanaście litrów. Coś wymyślę :D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zastanawia się nad możliwością zbudowania zamkniętej komory dla woofera Focal 165A1 w drzwiach samochodu. Producent sugeruje pojemność 30 litrów, jednak uczestnicy dyskusji proponują eksperymenty z mniejszymi pojemnościami, sugerując 5-10 litrów jako potencjalnie wystarczające. Wskazują na możliwość dostosowania objętości poprzez wypełnienie przestrzeni wewnętrznej. Wiele osób podkreśla, że budowa kick panelu może być ciekawym rozwiązaniem, ale niekoniecznie oszczędnym. Użytkownik planuje przetestować różne pojemności, mając na uwadze swoje doświadczenie w budowie kolumn głośnikowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA