logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Slican CCT-1668.S jak ustawić 3 linie na 3 abonentów.

obiwan_bartek 24 Cze 2010 21:01 2820 11
REKLAMA
  • #1 8228040
    obiwan_bartek
    Poziom 11  
    Witam.

Mam problem z ustawieniem Slicana cct1668. Sytuacja wygląda następująco: centrala połączona jest ze światem trzema liniami (analog, ISDN i GSM), do centrali wpięte są 3 aparaty analogowe (trzech abonentów), to co chcę zrobić, to ustawić centralę tak, aby działała tak jak gdybym podłączył te 3 aparaty bezpośrednio do linii miejskich. To znaczy tak aby abonent 1 miał dostęp tylko do linii 1 (analog), abonent 2 tylko do linii 2 (ISDN) itp. To samo w drugą stronę, jak ktoś zadzwoni na linię pierwszą, to tylko aparat pierwszy ma dzwonić, jak na drugą, to drugi. Tą część akurat udało mi sie już ustawić (rozmowy przychodzące), nie umiem sobie natomiast poradzić z częścią pierwszą (rozm wychodzące). Wiem, że takie ustawienie może dziwnie wyglądać (zapytacie po co centrala wogóle), ale tak ma być, centrala jest potrzebna do przekazywania numeru dzwoniącego przez CTI po RS232 do programu firmowego.
  • REKLAMA
  • #2 8228333
    Tracer2
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 309
    Abonenci/Ruch wychodzący i pole PrfHL (poczytaj opis Translacja)
    Może być potrzeba ustawienia prefiksów i Ruch wychodzący/LCR / Ustawienia
    dla kazdej z tych translacji.
    To tak na początek.
    Potem włącz Monitor i wykonuj połączenia.
    Jak coś nie zadziała to pole Arkusz przeniesie Cię do miejsca którym
    trzeba coś poprawić lub dodać odpowiednie ustawienie bądz wpis.
  • #3 8228959
    obiwan_bartek
    Poziom 11  
    Tak, preferowaną gorącą linię ustawiłem (dla każdego abonenta osobna translacja), tylko że tam pisze, że ruch wychodzący musi być skierowany poprzez listę lub wiązkę w której dana translacja (preferowana) musi być ustawiona jako pierwsza, a znów przy wychodzeniu wiązka bądź lista jest wybierana na podstawie wybieranego numeru (Ruch wychodzący/LCR / Ustawienia) a ja chcę żeby była wybierana na podstawie abonenta. W polu "Jeżeli" nie można ustawić abonenta.
  • REKLAMA
  • #4 8229061
    Tracer2
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 309
    Translacja nie musi być pierwsza,zajmowana będzie jako pierwsza ,
    a w wiązce musi być.
    Możesz zrobić 3 wiązki , po jednej dla danego abonenta i po 3 reguły LCR na każdy numer wybierany który będzie wybierany.
  • REKLAMA
  • #5 8229138
    bolo2
    Poziom 19  
    Ocena: 38
    W tabeli Abonenci/ruch wychodzący każdemu abonentowi przydzielić inną klasę dostępu do linii miejskich (DayCls i NgtCls) i zgodnie z tym podziałem opracować tabelę LCR dla każdego abonenta (ACls) a pozycji OutMth wpisać konkretną translację.
  • REKLAMA
  • #6 8229220
    macmm
    Poziom 24  
    Ocena: 20
    Ja bym nie kombinował z LCR bo to sporo pisaniny, a efekt taki sam. Jeśli chodzi tylko o to wspomniałeś na wstępie to preferowana gorąca linia załatwi sprawę. Ruch kierujesz na gdzie w pierwszym polu dajesz wiązkę w której są wszystkie linie. Centrala sprawdza czy preferowana dla abonenta znajduje się w tej wiązce. Jeśli tak to nią wypuszcza. Jeśli nie sprawdza drugie pole listy. Jeśli nic tam nie ma to daje komunikat "Wszystkie linie zajęte". Gdybyś w drugim polu listy podstawił tą samą wiązkę wówczas centrala najpierw spróbuje wypuścić abonenta preferowaną ale jeśli będzie zajęta skorzysta z innych. Do wyboru do koloru opcji.
  • #7 8230609
    blazej123
    Poziom 10  
    Witam
    Moim zdaniem najprościej jest to zrobić na uprawnianiach i sieciach. Czyli że abonent 1 ma tylko uprawnienia do lini 1 itd. W zakładce abonenci uprawnienia masz coś takiego jak sieci i zaczyna sie od A. Ustawiasz np. abonent pierwszy ma tylko a i później ustawiasz dla translacji ze jest w sieci A i po sprawie. W lcr ustawisz normalnie wszystkie linie np w lst.podstawowa a system już sam według uprawnień pozwoli na zajmowanie odpowiednich translacji.
  • #8 8230995
    macmm
    Poziom 24  
    Ocena: 20
    Nie pleć bzdur. Jak nie wiesz sam to nie wprowadzaj innych w błąd. Sieci służą do ograniczania połączeń wewnętrznych a nie miejskich. Do miasta jedynie gorąca linia lub klasy dostępu.
  • #9 8231205
    blazej123
    Poziom 10  
    oczywiście chodziło mi o klasy dostępu przepraszam za błąd(brak softu przed oczami)
  • #10 8235643
    obiwan_bartek
    Poziom 11  
    Ok. Poradziłem sobie. Błędnie zinterpretowałem podpowiedź config mana do gorącej linii. Trzeba było dodać do jednej wiązki wszystkie translacje jakie mam (a hard reset porobił mi dla każdej translacji osobna wiązkę) dlatego nie chciało działać. Nawet dodanie tych wiązek do jednej listy i wyjście poprzez listę a nie wiązkę nie załatwiło sprawy, trzeba dodać translacje do jednej wiązki. I tu pojawia się moje kolejne pytanie, jak pisałem, mam 3 "linie" zewnętrzne, ale każda z innej parafii (analog, gsm, isdn) i w związku z tym Config man pluje się że dodałem do jednej wiązki translacje różnego typu (czego wg config mana robić nie powinienem). Po zignorowaniu tego komunikatu o nieprawidłowości i wysłaniu tego na centralę wszystko niby działa, ale czy tak może być?
  • #11 8236296
    bolo2
    Poziom 19  
    Ocena: 38
    Możliwość przydzielania różnych translacji do tej samej wiązki od firmware'u 4.04. Jak to jest w praktyce w niższych wersjach trzeba sprawdzić praktycznie.
  • #12 8236747
    obiwan_bartek
    Poziom 11  
    Mam firmware 4.04.0460pl (ConfigMAN 4.04.0180). Dodać różne translacje do jednej wiązki mogę (jak pisałem wyżej) tylko że config man wykrywa to jako "niezgodność" ("Różne typy translacji w tych samych wiązkach") i przed wysłaniem informuje ze "wykryto nieprawidłowości w konfiguracji, mogą one spowodować niewłaściwe działanie centrali itp. czy kontynuować wysyłanie mimo to." Działać to wszystko (na razie) działa, a skoro działa to IMHO ConfigMAN nie powinien się o to pluć.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z konfiguracją centrali Slican CCT-1668, aby przypisać trzy aparaty analogowe do trzech różnych linii (analogowej, ISDN i GSM). Chce, aby każdy abonent miał dostęp tylko do swojej linii oraz aby połączenia przychodzące były kierowane do odpowiednich aparatów. Użytkownik zdołał skonfigurować połączenia przychodzące, ale napotyka trudności z ustawieniem ruchu wychodzącego. W odpowiedziach sugerowane są różne metody, takie jak użycie translacji, klas dostępu oraz wiązek LCR. Ostatecznie użytkownik rozwiązał problem, łącząc wszystkie translacje w jedną wiązkę, mimo że ConfigMAN zgłaszał niezgodności dotyczące różnych typów translacji w tej samej wiązce.
REKLAMA