babaj napisał: Podczepię się pod ten temat. W prawdzie z konfiguracją centrali nie mam problemu, ale czytałem w jakimś archiwalnym wątku, że w TPSA da się załatwić, żeby dwie linie ISDN zostały spięte w jeden PBX. O ile dobrze zrozumiałem to ma to działać tak. ISDN 1 ma obydwa kanały zajęte, przychodzi kolejna rozmowa i automatycznie jest kierowana na ISDN 2.
Nie ma problemu, aby dwa łącza ISDN 2B+D pracowały w jednej wiązce tak zwanej PABX, tyle, że jako wiązka DDI.
babaj napisał: Obecnie mamy ISDN 1 z 10 nr nie po kolei (sam nie wiem, czy to są numery MSN czy DDI) i ISDN 2 z 5 numerami MSN (tu mam pewność, że są to MSN). Zamawiałem u naszego indywidualnego doradcy ISDN z 10 nr DDI, ale doradca stwierdził, że MSNy są lepsze i mamy MSNy. Mniejsza z tym, bo 10 numerów wystarcza.
Jeżeli na dostępie ISDN 2B+D masz 10 NN to na pewno jest to dostęp DDI. Dostęp MSN może mieć maksymalnie 8 NN. Swoją drogą ciekawy gość ten doradca, co twierdzi, że dla centrali telefonicznej MSM jest lepszy od DDI
babaj napisał: Problemem jest tylko to, że ten drugi ISDN jest mało wykorzystywany. Połączenia wychodzące są realizowane w pierwszej kolejności przez ISDN 1 i tu abonenci prezentują się swoimi numerami. Z rzadka, trzecia rozmowa wychodząca idzie po ISDN 2 (abonent prezentuje się numerem głównym translacji, a fajnie by było, gdyby prezentował się swoim numerem, czyli tym przypisanym do ISDN 1. Na zdrowy chłopski rozum to powinno się dać skonfigurować po stronie Orange.
Przy dwóch wiązkach DDI i MSN nie da się zrobić aby połączenia wychodzące prezentowały się własnym numerem.
babaj napisał: Na infolinii odesłali mnie do Portalu Premium Support na portalu odesłali mnie na infolinię... zamówiłem rozmowę z indywidualnym doradcą. Szansy, że zrozumie co ja chcę nie widzę. Mam świadomość, że nie potrafię swoich oczekiwań przedstawić precyzyjnie, zrozumiałym językiem technicznym.
Jeżeli to co napisałem jest zrozumiałe, to pomóżcie proszę. O jaką usługę mi chodzi, czego żądać od doradcy?
Pozdrawiam.
Najprościej, to zrezygnować z numerów MSN, a dostęp 2B+D dołączyć do wiązki DDI. Czy uda Ci się przekonać konsultanta z Infolinii Orange, wątpię. Coraz więcej osób z Infolinii nie odróżnia DDI od MSN.
Tak nawiasem, to ISDN jest na wymarciu. Można przenieść numerację do operatora VoIP (jeżeli są takie możliwości na centrali) i dać sobie spokój z obecnym operatorem. Przy 10-ciu numerach niewiele pracy, a za to masz możliwość mieć praktycznie dowolną ilość kanałów rozmównych. W standardzie dostajesz 5 lub 8 kanałów.