logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Slican CCT1668.EU: Konfiguracja dwóch wiązek DDI (A i B) z różnymi numerami

kotebi 14 Cze 2023 11:15 663 15
REKLAMA
  • #1 20616726
    kotebi
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Dzień dobry,
    siedzę nad centralą Slican cct1668 do której mam podpięte 2 wiązki DDI, dla porządku wiązka A i wiązka B. Problem w tym, że mogę wyjść na miasto przez tylko jedną wiązkę (A) z poprawną identyfikacją numerów, druga wiązka (B) "pcha się" na pierwszą i numery podpięte w jej zakres identyfikują się numerem głównym pierwszej wiązki. Aktualnie w ustawieniach mam dwie wiązki oznaczone jako DDI i DDI 2 gdzie są przypisane odpowiednio numery miejskie, oraz w tabeli ruch przychodzący abonenci wewnętrzni.

Z góry dziękuję za podpowiedzi
    Stefan
  • REKLAMA
  • #2 20623949
    mich-tel
    Poziom 25  
    Ocena: 45
    Trochę chaotycznie to opisałeś. Co chcesz osiągnąć? Chcesz wychodzić przez dwie wiązki DDi czy tylko przez jedną konkretną?
  • REKLAMA
  • #3 20623955
    kotebi
    Poziom 11  
    Dzień dobry, dziękuję za odpowiedź.
    Chciałbym wychodzić przez dwie wiązki, tak aby abonenci wewnętrzni byli prezentowani na zewnątrz numerami wiązki, do której są przypisani. W tej chwili wychodzący abonent z puli numerów A jest prezentowany numerem własnym i jest to ok. Wychodzący z wiązki B jest prezentowany numerem głównym wiązki A. W drugą stronę, w ruchu przychodzącym, dodzwaniają się poprawnie na każdy numer z wiązek.

Pozdrawiam,
    Stefan
  • #4 20624612
    mich-tel
    Poziom 25  
    Abonentów musisz podzielić na 2 grupy za pomocą Abonenci/Ruch wychodzący DayCLS. Jednej grupie daj klasę dostępu np. A, drugiej np. B (zmień sobie nazwy – teraz to są : niska, średnia).
    Potem robisz dwie listy (zakładka Wiązki/listy wiązek). Jedną nazwij np. DDI i wpisz tam odpowiednie translacje, drugą nazwij np. DDI2 i też wpisz odpowiednie translacje
    W następnej kolejności w zakładce Ruch wychodzący/LCR/ustawienia musisz skierować na daną listę lub wiązkę. Tam jest dużo wpisów i powinieneś to wszystko przepisać jeszcze raz ze zmianą parametru Acls i OutMth. Ale to dużo roboty. Ja kasuję wszystkie wpisy, zostawiam tylko wpis pusty, nazwij do np. DDI, klasę dostępu daj A i skieruj przez listę DDI. Wstaw kolejny wpis pusty i nazwij go DDI2, klasę dostępu daj B i skieruj przez listę DDI2. Zanim zaczniesz cokolwiek zmieniać to zapisz sobie starą konfigurację do pliku (zawsze można wrócić do starej).
  • #5 20624689
    kotebi
    Poziom 11  
    Dziękuje, spróbuję i dam znać.

Pozdrawiam
    Stefan
  • REKLAMA
  • #6 20625296
    Zutket
    Poziom 36  
    Ocena: 1045
    kotebi napisał:
    W tej chwili wychodzący abonent z puli numerów A jest prezentowany numerem własnym i jest to ok. Wychodzący z wiązki B jest prezentowany numerem głównym wiązki A. W drugą stronę, w ruchu przychodzącym, dodzwaniają się poprawnie na każdy numer z wiązek.
    Pozdrawiam,
    Stefan
    A jak wygląda numeracja DDI obu wiązek, czy numery wewnętrzne ( ostatnie cyfry) obu wiązek DDI pokrywają się?
  • #7 20625356
    kotebi
    Poziom 11  
    Nie, numeracja się nie pokrywa.

Pozdrawiam,
    Stefan
  • #8 20625552
    Zutket
    Poziom 36  
    kotebi napisał:
    Nie, numeracja się nie pokrywa
    Pozdrawiam
    Stefan
    To dlatego przy połączeniach wychodzących przez tą wiązkę abonent będzie się prezentował nr głównym wiązki.
  • REKLAMA
  • #9 20626087
    babaj
    Poziom 2  
    Podczepię się pod ten temat. W prawdzie z konfiguracją centrali nie mam problemu, ale czytałem w jakimś archiwalnym wątku, że w TPSA da się załatwić, żeby dwie linie ISDN zostały spięte w jeden PBX. O ile dobrze zrozumiałem to ma to działać tak. ISDN 1 ma obydwa kanały zajęte, przychodzi kolejna rozmowa i automatycznie jest kierowana na ISDN 2.

Obecnie mamy ISDN 1 z 10 nr nie po kolei (sam nie wiem, czy to są numery MSN czy DDI) i ISDN 2 z 5 numerami MSN (tu mam pewność, że są to MSN). Zamawiałem u naszego indywidualnego doradcy ISDN z 10 nr DDI, ale doradca stwierdził, że MSNy są lepsze i mamy MSNy. Mniejsza z tym, bo 10 numerów wystarcza. Problemem jest tylko to, że ten drugi ISDN jest mało wykorzystywany. Połączenia wychodzące są realizowane w pierwszej kolejności przez ISDN 1 i tu abonenci prezentują się swoimi numerami. Z rzadka, trzecia rozmowa wychodząca idzie po ISDN 2 (abonent prezentuje się numerem głównym translacji, a fajnie by było, gdyby prezentował się swoim numerem, czyli tym przypisanym do ISDN 1. Na zdrowy chłopski rozum to powinno się dać skonfigurować po stronie Orange.

Na infolinii odesłali mnie do Portalu Premium Support na portalu odesłali mnie na infolinię... zamówiłem rozmowę z indywidualnym doradcą. Szansy, że zrozumie co ja chcę nie widzę. Mam świadomość, że nie potrafię swoich oczekiwań przedstawić precyzyjnie, zrozumiałym językiem technicznym.

Jeżeli to co napisałem jest zrozumiałe, to pomóżcie proszę. O jaką usługę mi chodzi, czego żądać od doradcy?

Pozdrawiam.
  • #10 20626430
    mich-tel
    Poziom 25  
    Odpowiedź dla "babaj". Wydaje mi się, że stara, archiwalna usługa PBX jest tylko w ruchu przychodzącym. Prezentacja w ruchu wychodzącym będzie taka, jakie numery posiada dany ISDN, przez który wychodzisz. Nie wiem, jaką centralę posiadasz i czy masz możliwość kanałów VoIP, ale ja na Twoim miejscu zrobiłbym migrację wszystkich numerów do operatora VoIP.
  • #11 20626590
    Zutket
    Poziom 36  
    babaj napisał:
    Podczepię się pod ten temat. W prawdzie z konfiguracją centrali nie mam problemu, ale czytałem w jakimś archiwalnym wątku, że w TPSA da się załatwić, żeby dwie linie ISDN zostały spięte w jeden PBX. O ile dobrze zrozumiałem to ma to działać tak. ISDN 1 ma obydwa kanały zajęte, przychodzi kolejna rozmowa i automatycznie jest kierowana na ISDN 2.
    Nie ma problemu, aby dwa łącza ISDN 2B+D pracowały w jednej wiązce tak zwanej PABX, tyle, że jako wiązka DDI.
    babaj napisał:
    Obecnie mamy ISDN 1 z 10 nr nie po kolei (sam nie wiem, czy to są numery MSN czy DDI) i ISDN 2 z 5 numerami MSN (tu mam pewność, że są to MSN). Zamawiałem u naszego indywidualnego doradcy ISDN z 10 nr DDI, ale doradca stwierdził, że MSNy są lepsze i mamy MSNy. Mniejsza z tym, bo 10 numerów wystarcza.

Jeżeli na dostępie ISDN 2B+D masz 10 NN to na pewno jest to dostęp DDI. Dostęp MSN może mieć maksymalnie 8 NN. Swoją drogą ciekawy gość ten doradca, co twierdzi, że dla centrali telefonicznej MSM jest lepszy od DDI
    babaj napisał:
    Problemem jest tylko to, że ten drugi ISDN jest mało wykorzystywany. Połączenia wychodzące są realizowane w pierwszej kolejności przez ISDN 1 i tu abonenci prezentują się swoimi numerami. Z rzadka, trzecia rozmowa wychodząca idzie po ISDN 2 (abonent prezentuje się numerem głównym translacji, a fajnie by było, gdyby prezentował się swoim numerem, czyli tym przypisanym do ISDN 1. Na zdrowy chłopski rozum to powinno się dać skonfigurować po stronie Orange.
    Przy dwóch wiązkach DDI i MSN nie da się zrobić aby połączenia wychodzące prezentowały się własnym numerem.
    babaj napisał:
    Na infolinii odesłali mnie do Portalu Premium Support na portalu odesłali mnie na infolinię... zamówiłem rozmowę z indywidualnym doradcą. Szansy, że zrozumie co ja chcę nie widzę. Mam świadomość, że nie potrafię swoich oczekiwań przedstawić precyzyjnie, zrozumiałym językiem technicznym.
    Jeżeli to co napisałem jest zrozumiałe, to pomóżcie proszę. O jaką usługę mi chodzi, czego żądać od doradcy?
    Pozdrawiam.
    Najprościej, to zrezygnować z numerów MSN, a dostęp 2B+D dołączyć do wiązki DDI. Czy uda Ci się przekonać konsultanta z Infolinii Orange, wątpię. Coraz więcej osób z Infolinii nie odróżnia DDI od MSN.
    Tak nawiasem, to ISDN jest na wymarciu. Można przenieść numerację do operatora VoIP (jeżeli są takie możliwości na centrali) i dać sobie spokój z obecnym operatorem. Przy 10-ciu numerach niewiele pracy, a za to masz możliwość mieć praktycznie dowolną ilość kanałów rozmównych. W standardzie dostajesz 5 lub 8 kanałów.
  • #12 20635626
    kotebi
    Poziom 11  
    mich-tel napisał:
    Abonentów musisz podzielić na 2 grupy za pomocą Abonenci/Ruch wychodzący DayCLS. Jednej grupie daj klasę dostępu np. A, drugiej np. B (zmień sobie nazwy – teraz to są : niska, średnia).
    Potem robisz dwie listy (zakładka Wiązki/listy wiązek). Jedną nazwij np. DDI i wpisz tam odpowiednie translacje, drugą nazwij np. DDI2 i też wpisz odpowiednie translacje
    W następnej kolejności w zakładce Ruch wychodzący/LCR/ustawienia musisz skierować na daną listę lub wiązkę. Tam jest dużo wpisów i powinieneś to wszystko przepisać jeszcze raz ze zmianą parametru Acls i OutMth. Ale to dużo roboty. Ja kasuję wszystkie wpisy, zostawiam tylko wpis pusty, nazwij do np. DDI, klasę dostępu daj A i skieruj przez listę DDI. Wstaw kolejny wpis pusty i nazwij go DDI2, klasę dostępu daj B i skieruj przez listę DDI2. Zanim zaczniesz cokolwiek zmieniać to zapisz sobie starą konfigurację do pliku (zawsze można wrócić do starej).

Mich-tel Serdecznie dziękuję za podpowiedź rozwiązało to mój problem z centralą
  • #13 20653735
    babaj
    Poziom 2  
    Zutket napisał:
    Czy uda Ci się przekonać konsultanta z Infolinii Orange, wątpię.

Corporate Account Manager: "Tymczasem ja z poniższej korespondencji niewiele rozumiem."
    [...]
    "Poprzednia Pana korespondencja oczywiście że trafiła do odpowiedniego działu, ale wygląda na to, że koledzy/koleżanki zrozumieli z niej tyle co ja – czyli NIC."
    treść mojej niezrozumiałej prośby:
    "Chciałbym prosić o rekonfigurację usługi ISDN 438271604 w ten sposób, że:
    1. rezygnujemy z numerów MSN (są nieużywane. Oczywiście nr główny 438271604 musi pozostać)
    2. Spięcia obydwu łącza ISDN 2B+D tak, aby pracowały w jednej wiązce DDI (dodatkowe 10 numerów DDI przyjmę z wdzięcznością)"

Pomóżcie napisać zrozumiale!
  • #14 20654392
    mich-tel
    Poziom 25  
    Jeżeli chcesz taką sprawę wyjaśnić w Orange to ŻYCZĘ POWODZENIA. Ostatnio słyszałem że sprawę z ISDN-em ktoś wyjaśniał w ciągu 1 roku (słownie: 365 dni). Zobacz czy w Twojej centrali można migrować do operatora VoIP.
  • #15 20659562
    Zutket
    Poziom 36  
    babaj napisał:

"Poprzednia Pana korespondencja oczywiście że trafiła do odpowiedniego działu, ale wygląda na to, że koledzy/koleżanki zrozumieli z niej tyle co ja – czyli NIC."
    Treść mojej niezrozumiałej prośby:
    Pomóżcie napisać zrozumiale!
    Nie da się napisać bardziej zrozumiale. Niestety, konsultanci na infolinii posługują się tym, co mają napisane na ekranie, a tam niestety brakuje podstawowych informacji o ISDN-ie. Jak już wcześniej wspomniałem, usługa ta jest na wymarciu i praktycznie nie jest wspierana przez Orange. Ja już dawno odpuściłem sobie walkę z Orange o ISDN i tam, gdzie jest to tylko możliwe, przenoszę usługę głosową do operatora VoIP i tu uwaga. Przed przeprowadzką koniecznie jest zrobienie testu Internetu u klienta pod kontem VoIP, bo różnie z tym bywa. Jeśli ciebie to interesuje, to zapraszam na PW.
    PS.
    Dodatkowa wiązka (10 DDI) jest płatna i nie zawsze się otrzyma taką, jaką się chce, to znaczy numerację po kolei. Czasami potrafią przydzielić kolejną dziesiątkę w kolizji z istniejącą numeracją.
  • #16 20684260
    babaj
    Poziom 2  

Chciałem poinformować, że udało się!

Jak już przebiłem się przez tą całą "Obsługę klienta" (kilkanaście maili, kilka rozmów telefonicznych, spotkanie online). Zadzwonił do mnie z numeru ukrytego ;) ktoś, kto zaproponował rozwiązanie. Wyrażał się precyzyjnie, zrozumiałem, co do mnie mówił, jedynie potwierdziłem, że właśnie tak proszę. Po kilkunastu minutach ISDN skonfigurowany, tak jakbyśmy mieli jedną linię i 4 kanały. Numery MSN zostały dopisane do istniejącej wiązki DDI.

Nasz Slican kierował ruch wychodzący na przemian. Udało mi się zmusić go, żeby wszystkie (w pierwszej kolejności) rozmowy wychodziły pierwszym ISDN-em, ponieważ tam mamy wyższy limit kwotowy w abonamencie.

mich-tel napisał:
    Jeżeli chcesz taką sprawę wyjaśnić w Orange, to ŻYCZĘ POWODZENIA. Ostatnio słyszałem, że sprawę z ISDN-em ktoś wyjaśniał w ciągu 1 roku (słownie: 365 dni). Zobacz, czy w Twojej centrali można migrować do operatora VoIP.

Hmm, no trwało to blisko rok. Umowa na drugi ISDN została podpisana pod koniec października 2022 (prosiliśmy o DDI, dostaliśmy MSNy), ale zabrałem się za to (mój pierwszy mail w sprawie) 22 czerwca, więc można powiedzieć: w dwa miesiące się wyrobili ;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z konfiguracją centrali Slican CCT1668, w której podpięte są dwie wiązki DDI (A i B). Wiązka A działa poprawnie, prezentując numery abonentów, natomiast wiązka B identyfikuje się numerem głównym wiązki A. Aby rozwiązać problem, zaleca się podział abonentów na dwie grupy z różnymi klasami dostępu oraz utworzenie dwóch list wiązek z odpowiednimi translacjami. Użytkownik potwierdził, że numery wewnętrzne obu wiązek się nie pokrywają. W dyskusji poruszono również kwestie związane z migracją do VoIP oraz problemy z obsługą klienta w kontekście ISDN.
REKLAMA