logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyznaczyć szczegółowe dane techniczne silnika 5,5 kW Sg132S-4 Tamel?

Stefan Rodemzgór 24 Cze 2010 21:15 2205 2
REKLAMA
  • #1 8228115
    Stefan Rodemzgór
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam skąd wziąć, albo jak wyznaczyć szczegółowe dane techniczne silnika asynchronicznego 3fazowego. Przyjmijmy że jestem zainteresowany silnikiem 5,5 kW Sg132S-4 firmy Tamel, ale rzecz odnosi się w ogóle do silników asynchronicznych.
    Dane z katalogów o ile mi wiadomo nie wystarczą do wyznaczenia takich parametrów schematu zastępczego jak rezystancja stojana/wirnika, indukcyjności, przekładnie itp, w katalogu nie ma też nic o stratach zwarcia, jałowych czy oporze łożysk. Jak to wyznaczyć? skąd wziąć takie rzeczy? Czy producenci to gdzieś podają?

Potrzebne do symulacji takiego silnika. Muszę ułożyć równania dla istniejącego (rzeczywistego) silnika. Badanie laboratoryjne silnika nie wchodzi w grę bo go nie mam.
  • REKLAMA
  • #2 8228555
    HeSz
    Specjalista elektryk
    Ocena: 198
    Witam.
    Spróbuj napisać do biura konstrukcyjnego Tamelu. To jedyne - moim zdaniem- miejsce, gdzie możesz uzyskać potrzebne Ci informacje.
    Pozdrawiam.
  • #3 8240526
    Stefan Rodemzgór
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    A czy na podstawie takich informacji jak znamionowy kosinus, i prąd rozruchowy (krotność znamionowego) udałoby się jeszcze coś wyliczyć do schematu zastępczego?
REKLAMA