logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy Asus G51JX z GTS 360M dorówna PC z GTX 260 w grach?

kamil514 26 Cze 2010 20:40 2821 16
REKLAMA
  • #1 8234816
    kamil514
    Poziom 11  
    Witam, postanowiłem sprzedać PC z powodu tego ze jest wielki i często się psuje (większość razy z mojej winy :)) i kupić laptopa do gier. Moje pytanie brzmi czy osiągi PC pokrywają się z osiągami laptopa ?

PC :

Procesor : Intel Core2Quad Q9950 4x2.83 GHz 12 MB Cash-u
    Płyta Główna : Asus P5N-T Deluxe
    Karta Graficzna : XFX GTX 260

Laptop : http://www.allegro.pl/item1086258789_laptop_asus_g51jx_i7_720m_4gb_500gb_gts360_1gb_led.html

Najbardziej zależy mi na grafice bo i7 spokojnie wystarczy. Czy GTS 360m jest zintegrowana. Może polecicie coś lepszego w tym przedziale cenowym ?

Pozdrawiam kamil514
  • REKLAMA
  • #2 8235271
    slawcioo88
    Poziom 21  
    Ocena: 99
    Link
    Masz tutaj stronkę i porównaj sobie grafiki i punkty w 3dmarku.
    Moim zdaniem laptop to do nowych gier się nie nadaje.
  • REKLAMA
  • #3 8235295
    kamil514
    Poziom 11  
    Ale przez kartę graficzną tak ? To mniej więcej jaka karta (laptop) poradzi sobie z najnowszymi grami ? Może znajdzie się coś z DirectX 11, nie koniecznie musi to być asus oraz Intel i nvidia.
  • #4 8235485
    Rafik94
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    poszukaj zestawów na i5/i7 a na nowych grafikach się nie znam ale przed wydaniem nowych platform intela można było uruchomić wszystkie gry na kartach typu 4650/4670
  • REKLAMA
  • #6 8237970
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 8237981
    kamil514
    Poziom 11  
    Też mi się podobały te asusy a szczególnie republic of gamers ale wszystkie z i7 mają tą gts360 a ona słabo wypada
  • #9 8243617
    kamil514
    Poziom 11  
    W innym sklepie internetowym ten sam laptop jest o 200 zł droższy ale jest podana cena netto. Czy jeżeli mam firmę mogę odliczyć sobie vat ? Jak tak było to by było super bo wyszedł bym na czysto po sprzedaży kompa i laptopa a dostał bym jeszcze lepszą maszynę :)
  • REKLAMA
  • #10 8243620
    Szunej
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Tego to już Ci nie powiem, na marketingu i zarządzaniu to ja się nie znam :P Ale myślę że znajdzie się ktoś kto będzie znał odpowiedź na to pytanie :)
  • #11 8243672
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 8243841
    hazer123
    Poziom 10  
    Ja nie polecam laptopów do grania. Mój kumpel miał b.dobrego laptopa na którym cały czas grał aż wkońcu po roku grania komputer nie chciał się włączyć, nie reagował na płytkę od formata. A informatyk powiedział mu, że trzbe a wymienić dysk co u niego trochę kosztowało. Informatyk jeszcze mu powiedział, że "Laptopy nie są do gier bo szybko dyski się psują" więc ja laptopa do gry nie polecam.
  • #13 8243871
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 8243904
    narkoholik
    Poziom 30  
    Ocena: 100
    Troszkę śledziłem temat i doczekałem się w końcu konkretnej odpowiedzi.
    Zgadzam sie z Marcin230 choć zdarzają się większe porażki (zakup przez znajomych markowego PC za 6.000,- 2 lata temu do "pracy" i do dzisiaj 8 letnia córka siedzi na NK i epulsie i to wsio :) )

Rozwinę to. Ja za 5.000,- złożyłbym sobie PC Rakietę a laptopy to zawsze jakieś kompromisy i pewne ograniczenia w rozbudowie oraz podzespołach przy wyższych kosztach. Temat rzeka a "laptopy do gier" to często nadużywane pojęcie marketingowe określające dosyć mocny i dedykowany sprzęt. Każdy komputer jest do gier (również) od czasu tekstówek.
    Komputer możesz sobie szybko zamortyzować (nie tylko odliczyć VAT) a po tym okresie odsprzedać znajomym (i tu nie napiszę za ile a ile wystawisz na fakturze bo to nadużycie:)) Więc np. po 2 latach nie dość że wyjdzie cie za darmo to jeszcze na nim zarobisz. Oczywiście to pytanie do twojej księgowej bo nie wiem jaki rodzaj działalności prowadzisz.
    Jedyną chyba zaletą laptopa będzie jego mobilność.

Pozdrawiam
  • #15 8244710
    hym23
    Poziom 17  
    Ocena: 24
    Jak dla mnie to chory pomysł z laptopem do gier. Laptop na starcie ma już dysk 5400 obrotów:/ no chyba że się znajdzie jakiś 7200. Jak wybierzemy laptopa z porządna karta graficzna to i tak będzie ustępować w parametrach zwykłym kartom. Cenna takiego laptopa będzie mega duża w porówaniu do cenny zwykłego kompa.
  • #16 8250423
    kamil514
    Poziom 11  
    Wiedziałem że będziecie odradzać ale nie ma mnie prawie w domu a pc nie będę ze sobą nosić. Nadal nie odpowiedział mi nikt na pytanie czy osiągi będą się jakoś pokrywać. Pozdrawiam kamil514
  • #17 8250503
    narkoholik
    Poziom 30  
    Ocena: 100
    Nie stresuj sie poradami są one uczciwe i w dobrej wierze. Stać cię na laptopa i to ci pasuje to kupuj. Ciężko porównać wydajnośc bez testów całego zestawu PC/Laptopa. Masz Link w 2 poście od Sławcio88 Tu masz porównanie kart do PC. Ale jak wspomniałem, reszta komponentów ma wpływ na ostateczny wynik. Pierwszy laptop który podałeś ma 1 GB RAM, moim zdaniem celuj w min. 2 GB RAM. Jeżeli nie będziesz podłączał zewn. urządzeń (Monitor, głośniki, klawiatura, myszka itp) - zwróć szczególną uwagę na antyrefkleksyjną powłoke wyświetlacza, sensowne wbudowane głośniczki i pełną skokowa klawiaturkę. Zwracam uwagę iż w grach typu FPP - touchpad a zwłaszcza pointer fatalnie zastępuje myszkę.
    Czasem laptop może mile zaskoczyć a czasem wkurzają ciągłe zmiany obrotów wentylatorów. Najlepiej sprawdź opinie konkretnego sprzętu w sklepach internetowych.
    Możesz też zajrzeć Tu - być może trafisz na ciekawa pozycję.

Pozdrawiam i miłego pykania.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa zakup laptopa do gier, porównując jego wydajność z komputerem stacjonarnym z kartą graficzną XFX GTX 260. W dyskusji podkreślono, że laptop Asus G51JX z kartą GTS 360M może nie dorównać wydajności PC, zwłaszcza w nowych grach. Uczestnicy forum sugerują, że laptopy często mają ograniczenia w rozbudowie i wydajności w porównaniu do desktopów. Wskazano również na możliwość zakupu laptopów z lepszymi kartami graficznymi, które obsługują DirectX 11. Użytkownik poszukuje również informacji na temat odliczenia VAT przy zakupie laptopa dla firmy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA