logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak w Excelu 2000 wyświetlić liczby w postaci potęgowej na wykresie?

pawelek81 01 Lip 2010 14:15 6659 3
REKLAMA
  • #1 8250741
    pawelek81
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam,

Mam taki kłopot:
    W jaki sposób mam zmusić Excela, aby na wykresie pokazywał mi
    liczby w postaci potęgowej ?

Tzn. np. zamiast 100000 pokazywał 10*10^4
    Oczywiście zamiast daszka ^ ma być do potęgi 4.

Ale podkreślam: na wykresie !

W komórce owszem mogę sobie ustawić format tekstowy i dać
    indeks górny, ale wtedy nie narysuje mi się wykres.
    Pytanie jak to zrobić właśnie bezpośrednio na wykresie ?
    (nie nie chcę zapisu typu 10E+04).

Program: Excel 2000.

ps.
    Promotorka się uprała, że wykresy mają być w postaci potęgowej ....
  • REKLAMA
  • #2 8250874
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 836
    Możesz sobie napisać tekst np zamiast 100000 to 105 i edytować tekst - cyfrę 5 ustawić jako górny indeks. Jak masz nałożyć jedną czy dwie rzeczy to się ciesz ale około 5-6 i to z rozmaitymi zakresami to już męczarnia na dłuższą metę. Jeśli chodzi o sam wydruk... masz znajomego geodetę albo budowniczego (studenta) :?: Rapitograf to naprawdę fajna zabawka :D Identycznie ma się sprawa z opisem osi. Wytrwałości.
  • REKLAMA
  • #3 8250882
    pawelek81
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    OK. Dzięki za podpowiedź.
    Obrona już jutro ;)
  • #4 8256389
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 484
    Wiem że już za późno (obrona była wczoraj) ale zaciekawił mnie temat.
    Popróbowałem troszeczkę i stwierdziłem że można do tekstu wstawić gotowy znak w indeksie (wstaw symbol). Niestety standardowe czcionki zawarte w windzie mają "w sobie" tylko liczbowe "indeksy" od 0 do 3. Może ktoś zna czcionkę (ttf) gdzie by było więcej gotowych indeksów. Wtedy stosując taką czcionkę możnaby opisywać wykresy z potęgami.
    Jak w Excelu 2000 wyświetlić liczby w postaci potęgowej na wykresie?

dodano po chwili
    -----------------------------------------------

Już mam. Myliłem, się że winda nie ma takiej czcionki. Czcionka Cambria Math ma takie czcionki z indeksami górnymi od 0 do 9 (i dużo innych ciekawostek) więc wszystko można stworzyć :) Formatując zarówno tekst w tabelce na tą czcionkę jak i formatując na tą czcionkę tekst opisujący daną oś na wykresie.

A teraz już całkiem zgłupiałem.
    Formatując tekst na czcionkę Cambria Math strasznie rozszerza wiersze. Zaznaczyłem więc tekst w komórce zmieniłem format na arial i ... dalej została 7 w indeksie górnym zarówno w tabeli jak i na wykresie (czyli arial też to ma).
    Więc jak mając tekst w arialu od razu wstawić arialowski symbol indeksu 7 ? Poprzez wstaw symbol nie mogę takiego indeksu znaleźć (pojawiają się jakieś arabskie litery zamiast indeksów).
REKLAMA