logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyeliminować buczenie w głośnikach przy połączeniu Scart w Sharp LC32LE705?

Rapid.HEx 02 Lip 2010 13:56 13584 8
REKLAMA
  • #1 8254166
    Rapid.HEx
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam, pisałem już o tym problemie na innym forum, ale niestety nie otrzymałem zadowalającej odpowiedzi. Dlatego też zwracam się do ekspertów ;)

Posiadam telewizor Sharp LC32LE705, dekoder cyfrowej Vectry i zwykłe głośniki komputerowe 2.1 Creative'a.

Dekoder podłączam przez kabel Scart-Scart, głośniki przez 2xchinch-minijack. Mam z tym następujący problem. Otóż w trakcie odtwarzania głośniki strasznie buczą. Dźwięk jakby prądu... Jego intensywność zależy od wyświetlanego obrazu (im jaśniejszy tym głośniej).
    Tak to brzmi: http://www.mediafire.com/file/ymztkzd2b2k/buczenie.wav

Wyczytałem, że może to być spowodowane słabej jakości kablem euro. Faktycznie, mam zwykły za 5zł. Czy wymiana na pewno pomoże? Nie chciałbym wywalić kasy w błoto. Czy kabel 2xchinch-minijack też wymienić na lepszy? (jak tak to na jakie?)

Dodam, że:
    - przez gniazdo słuchawkowe, buczenie jest mniej intensywne, ale nadal słyszalne

- przy źródle HDMI, wszystko pięknie gra

- gdy głośniki łączę od razu z dekoderem to wszystko jest ok. Nie ma buczenia. Ale taka sytuacja mi nie odpowiada, bo gdy w TV zmienię źródło na odtwarzacz, musiałbym ręcznie przekładać kable

- podłączyłem na próbę dekoder z tv kablem 3xRCA. Buczenia brak, ale nie mam obrazu...

Od pewnego użytkownika otrzymałem taką odpowiedź:
    Cytat:
    podłącz głosniki do innego gniazdka ewentualnie ich metalowy element który styka sie z uziemieniem głośników podłącz drutem po grzejnik albo element metalowy tv stykający się z uzimieniem(wiem hardkor)
    albo jak nie korzystasz z tunera tv to podłącz głośniki prosto pod dekoder

masz petle mas i to jest problem

Eksperymentowałem z różnymi gniazdkami w domu, i nic to nie pomogło.
  • REKLAMA
  • #2 8254240
    kazikszach
    Poziom 39  
    Ocena: 1104
    Głośność w dekoderze ustaw na maksimum, a reguluj siłę głosu pilotem od tv.
  • REKLAMA
  • #3 8254363
    Rapid.HEx
    Poziom 10  
    No tak robię, ale mimo to ciągle słychać buczenie. Szczególnie w nocy, gdy po cichu oglądam.
  • REKLAMA
  • #4 8254449
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1239
    Co z uziemieniami...?
    Tego typu przydźwięki to najczęściej problem z prądami wyrównawczymi ...
  • #5 8254479
    Rapid.HEx
    Poziom 10  
    Zarówno TV, dekoder jak i głośniki podłączone są kablem ze zwykłą wtyczką bez uziemienia.

Podłączone są do listwy zasilającej (która ma bolce), ta z kolei idzie do gniazdka z uziemieniem.
  • REKLAMA
  • #6 8254816
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1239
    jeżeli masz dekoder Vectry to najprawdopodobniej tworzy się pętla pomiędzy kablówka a filtrami przeciwzakłóceniowymi poszczególnych urządzeń.
    Wyłączając po kolei wtyczki zasilania dekodera i głośników ustal która drogą dostaje się te buczenie.
    Podpowiedź o wykonaniu bardzo dobrego połączenia mas urządzeń jest dobrym pomysłem.
    Może się okazać że kabel EURO/EURO jest typu nieekranowanego i problem gotowy.
    Napięcie wizji w składowej Y wynosi około 1V i przy złym ekranowaniu tak kabla wizyjnego jak i audio warkot będzie słyszalny.
    W skrajnym przypadku trzeba będzie użyć D-boxów transformatorowych na przewodach audio...
    Po nitce do kłębka....
  • #7 8254993
    Rapid.HEx
    Poziom 10  
    Niestety moja wiedza z zakresu elektroniki jest kompletnie zerowa. Dlatego wszelkie eksperymenty z masami, uziemieniami raczej nie wchodzą w grę.

Z tego co udało mi się ustalić, to buczenie występuje tylko i wyłącznie w przypadku połączenia EURO/EURO. Odtwarzacz multimedialny podłączony przez HDMI lub RCA działa bez buczenia. A wszystkie urządzenia znajdują się koło siebie i podłączone są do tego samego gniazdka.

Kabel EURO mam najzwyklejszy, dołączony do dekodera. Mój sąsiad też ma Vectrę, z tym samym dekoderem, okablowaniem i ma identyczny problem.

Czy zakup np. takiego kabla może pomóc?
    http://www.allegro.pl/item96666752_kabel_scart_euro_m_m_3m_hq_vivanco_12283.html

Moderowany przez _PREDATOR_:

Tu nie jest Allegro bis!
    :arrow: https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=4474193#4474193 p. 001
    Następne będzie ostrzeżenie!
    Wpis moderacyjny dotyczy wszystkich piszących w temacie!
    10

• #8 8255808
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 642
    Może, aczkolwiek nie musi.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z buczeniem w głośnikach podłączonych do telewizora Sharp LC32LE705 przez dekoder Vectry za pomocą kabla Scart. Buczenie nasila się w zależności od jasności obrazu, a jego intensywność jest mniejsza przy użyciu gniazda słuchawkowego oraz przy połączeniu HDMI. Użytkownik podejrzewa, że problem może wynikać z niskiej jakości kabla Scart oraz braku uziemienia w podłączeniach. W odpowiedziach sugerowane są różne rozwiązania, w tym wymiana kabla na lepszy model, sprawdzenie uziemienia oraz zastosowanie izolatora galwanicznego, który może pomóc w eliminacji zakłóceń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA