logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 206 2.0 HDi 2000 - Jak dobrać trybik do czujnika prędkości?

Vonny 02 Lip 2010 14:18 10338 6
REKLAMA
  • #1 8254238
    Vonny
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam,
    Mam problem związany z czujnikiem prędkości. Zdiagnozowany problem, czujnik po prostu jest do wymiany. Nie chcę płacić kroci w serwisie, stąd chciałbym chociaż częściowo przyoszczędzić, kupić używkę a znajomy zrobi resztę. Problem jest tylko taki, że o ile wiem jaki to czujnik, bo są one uniwersalne, tak trybiki, zębatki do nich się już różnią w zależności od modelu. Mam więc prośbę, w zasadzie dwie. Czy wie ktoś może jaki to trybik musi być, bądź jest w stanie to jakoś ustalić (mogę podać VIN na pw, jeśli zajdzie taka potrzeba) aaalbo czy ktoś opisze w dwóch zdaniach jak sam mogę to sprawdzić, tzn jak dostać się do czujnika i go wytargać, bo na to też nie mam pomysłu.
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 8260851
    miki419
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    czujnik na skrzyni kostka 3piny [często uszkodzone ] zembatka napędu jest wymienna zostaw starą jeśli dobra
  • REKLAMA
  • #3 8299893
    colin555
    Poziom 27  
    Ocena: 800
    przy okazji sprawdz zebatke oraz stan slimaka w skrzyni
  • REKLAMA
  • #4 8301916
    Vonny
    Poziom 2  
    Witam ponownie!
    Otóż dostałem się do czujnika, zobaczyłem jaka zębatka (17 ząbków, duża średnica, czerwona) - stan czujnika i ślimaka igła. Przemierzyłem sobie kable - 12V jest. Komputer diagnostyczny wskazał, że jest do wymiany to wymieniłem.
    I co? I jajco. Dalej wskazówka prędkościomierza i kilometry ani drgnęły.
    Może jakieś sugestie? Nie pogardziłbym również schematem okablowania, żebym mógł wtyczki po drodze prześledzić.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 8301985
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 8325041
    Vonny
    Poziom 2  
    Zmierzyłem iiiiii jest sygnał na wejściu do wskaźników. Moje badania są nieco upośledzone (miliomomierzem), bo nie chcę się pakować z moim starym oscyloskopem z nieseparowaną masą do samochodu, jeszcze narobię coś głupiego. Niemniej jednak z całą pewnością mogę stwierdzić, że przerwy nigdzie nie ma - sygnaly dochodzą.
  • #7 8325153
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z czujnikiem prędkości w Peugeot 206 2.0 HDi z 2000 roku, który wymaga wymiany. Zdecydował się na zakup używanego czujnika, ale ma wątpliwości co do odpowiedniego trybika, który różni się w zależności od modelu. Po wymianie czujnika prędkości, wskazówka prędkościomierza nadal nie działa, co sugeruje, że diagnoza mogła być błędna. Użytkownik sprawdził sygnał na wejściu do zespołu wskaźników, który był obecny, co prowadzi do wniosku, że problem może leżeć w zestawie wskaźników, który wymaga wymiany lub naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA