logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opinia o projekcie subwoofera na głośniku Tesla ARN 226/03 4 Ohm, 35L, 70Hz

qczak 23 Sty 2003 14:14 2219 4
REKLAMA
  • #1 87324
    qczak
    Poziom 11  
    chce zrobic sub o dosc malych wymiarach (tak do 35 l ), pasywny wiec raczej na band pasie, bedzie mi sluzyl w pokoju 14 m2.
    chcialbym zrobic na glosniku tesli ARN 226/03 4 ohm, otwarta komora 12 l , zamknieta 22 l i dostroic do 70hz.
    niestety w takim ustawieniu wychodzi mi w winisd pasqdne siodlo przy 66hz -3,6 db i dwa szczyty na 40 i 120 hz, sub schodzi do 31 hz przy -6 db.
    charakterystyka impulsowa tez za ciekawie nie wyglada, ale szczerze mowiac nie za wiele mi to wszystko mowi bo nigdy nie mialem suba a tym bardziej nigdy go nie budowalem i nie wiem jak to bedzie naprawde przy odsluchu wygladalo.
    moze zrobic cos na glosniku stx 23/120, wychodza na nim lepsze charakterystyki ale slyszalem ze glosniki stxa sa gorsze.
    prosze o jakies opinie i podpowiedzi, z gory wielkie dzieki.
  • REKLAMA
  • #2 88075
    Madi
    Poziom 12  
    Witam , polecam stronke - jest tam pokazane jak zrobic subwofer www.subwoofer.itt.pl

Dzięki
  • REKLAMA
  • #3 88749
    czapka
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    a ja polecam www.kolumny.prv.pl - choć na tej wymienionej przez Madi jest wszystko

druga rada to czytanie (uważne i wielokrotne) forum - tego tutaj ale zwłaszcza na www.subwoofer.itt.pl

jak to już ktoś powiedział - wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy
  • REKLAMA
  • #4 303583
    tomaszo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    nie rob band - passa na tym glosniku...postaraj sie troche wiekszy obudowe i B.R....bedzie i lepiej i latwiej..
  • #5 303752
    Yoshi_80
    Poziom 21  
    Ocena: 9
    Do twoich wymagań idealny będzie tonsil GDN 20/80/2 . Band passik 35 L idealna obudowa do tego głośnika lub "zwykły" br. Jedyny mankament to 4x większa cena od tesli 226.
    Ta tesla do band pass nie nadaje sie. Do br potrzebuje duzej obudowy a wtedy ch-ka mocowa bedzie drętwa. Jedynie co to obudowa zamknięta.
REKLAMA