logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ADX600IAA6DD niespotykane oznaczenie athlon 64 X2 6000+

huntrix 04 Lip 2010 16:32 1675 8
REKLAMA
  • #1 8259996
    huntrix
    Poziom 10  
    Czy ktoś spotkał się z takim oznaczeniem athlona 64 X2 6000+ "ADX600IAA6DD" ?
    Sprzedający nie posiada dokładniejszych informacji na ten temat.

ADX600IAA6DD niespotykane oznaczenie athlon 64 X2 6000+
  • REKLAMA
  • #2 8260179
    Lukson
    Poziom 33  
    Ocena: 127
    A - Athlon,
    D - Desktop,
    X - 125W,
    6000 - 6000 (rated)
    3000 MHz (actual, dual-core processors with 2 x 1 MB L2 cache)
    3100 MHz (actual, dual-core processors with 2 x 512 KB L2 cache)
    I - 940-pin organic microPGA (socket AM2),
    A - Variable (napięcie nieustalone - regulowane),
    A - Variable (tak jak wcześniej),
    6 - 2 MB (2 x 1 MB for dual-core processors),
    DD - stepping G1, dual core, 0.065 micron, socket AM2

Oznaczenie wcale nie jest dziwne albo nie spotykane. Jedyne co zastanawia to nie ustalenie temperatury zabezpieczenia termicznego, ale zdarzały się już takie przypadki. Co do zera to najprawdopodobniej nie zostało zaprogramowane w grawerce i dlatego jest 600 zamiast 6k.
  • REKLAMA
  • #3 8260185
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Lukson, wszystko byłoby tak, jak napisałeś, tylko na procesorze jest 600 a nie 6000.
  • REKLAMA
  • #4 8260237
    huntrix
    Poziom 10  
    Chodziło mi głównie o to zero, widocznie nawet w tak precyzyjnej produkcji zdarzają się błędy.
    Dziękuję wszystkim za zainteresowanie.
  • REKLAMA
  • #5 8260803
    konmaj
    Spec od drukarek
    Ocena: 496
    Nawet jeśli by było trzecie zero, mi to oznaczenie wydaje się dziwne: przedostatnia litera (D) oznacza rdzeń Brisbane, a cyfra przed nią (6) 2 x 1 MB pamięci cache L2 - z tego, co wiem, wszystkie procesory z tym rdzeniem miały 2 x 512 kB...
  • #6 8260959
    Lukson
    Poziom 33  
    Ocena: 127
    Przeczesałem internet w poszukiwaniu informacji o tym procesorze i doszedłem do wniosku, że albo wyżła ich znikoma partia albo są to OEM'y wyprodukowane dla określonego odbiorcę.
    Rewizja G1 (oznaczenie DD) to faktycznie Brisbane, który posiada 2x 512KB cache a jego oznaczenie kończy się 6000+.
    Co do ilości zer to wujek g00gle zna tylko proces o czterech zerach. Widać w trakcie produkcji, któryś malezyjczyk wczorajszy przyszedł do fabryki i pomylił cyferki albo takie oznaczenie zażyczył sobie odbiorca.
    Gdybać można zawsze dopóki nie włoży się go do komputera i zaatakuje CPU-Z nic nie będzie pewne.
  • #7 8261137
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 559
    Czyli wychodzi na to, że jest to Brisbane (65nm), ze 2x1MB cache. O taktowaniu 3GHz. Aby wiedzieć na pewno należało by procesor uruchomić i odpalić CPU-Z.
  • #8 8266140
    zloty_100
    Poziom 2  
    Witam

Kupiłem własnie ten sprzet jak w temacie... Hmm... Dopiero teraz doszedlem do tego ze cos nie tak z tym numerem i zaczalem szukac ("madry Polak po szkodzie") - no ale coz zobaczymy co to za zwierz w czwartek, bo wtedy bede w domu i zmontuje zestawik. Jak sprawdze w CPU-Z co to jest to oczywiscie napisze :) Miejmy nadzieje ze tylko błąd w druku :)

Pozdrawiam
  • #9 8592692
    zloty_100
    Poziom 2  
    Stary temat ale za mna sie ciagnie... Moze mi ktos pomoze. Kupiem ten zestaw o ktorym byla mowa. Ale od samego poczatku mialem z nim problemy. Dziwne zwiechy systemu. okazało się iz procek sie mocno przegrzewa. Myslalem na poczatku ze to wina chlodzenia, bo zamonontowalem od proca na AM3 a tam nizszy proces technologiczny i myslalem ze radiator nie wyrabia. Zakupiłem Scythe MUGEN 2 (potężne chłodzenie) i niestety sie to nie zmnienilo znacznie. Nie przeszkadzalo mi to do tej pory bo komp stal u dziewczyny i byl uzywany sporadycznie. Ale od wczoraj jest u mnie... Sprawa wyglada tak iz przegrzewa sie jeden rdzen ;/ ogolnie procesor ma ok 50 stopni drugi rdzen ok 70 a pierwszy ponad 100!!! i np w grach zaczyna sie przychaczanie... Probowalem walczyc z gostkiem od aukcji na poczatku, ale niestety bylem na straconej pozycji. Z tego co sie dowiedzialem przyczyna jaka wchodzi w rachube moze byc krzywy IHS. Co wy na to?? Dodam ze radiator jest chlodny...

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fc2075d49fb02ba3.html

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o oznaczenie procesora AMD Athlon 64 X2 6000+ "ADX600IAA6DD", które wydaje się nietypowe. Odpowiedzi wskazują, że oznaczenie to nie jest dziwne, a jego składniki mogą sugerować, że jest to procesor Brisbane z 2x1MB pamięci cache L2. Pojawiają się spekulacje, że błąd w oznaczeniu może wynikać z pomyłki w produkcji. Użytkownicy sugerują, że aby potwierdzić specyfikacje, należy uruchomić procesor i użyć programu CPU-Z. W dalszej części dyskusji jeden z użytkowników zgłasza problemy z przegrzewaniem się rdzeni procesora, co może być spowodowane krzywym IHS lub niewłaściwym chłodzeniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA