logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podwójne sterowanie zaworem elektromagnetycznym do wody

RaSH^DES 05 Lip 2010 13:59 3694 10
REKLAMA
  • #1 8262551
    RaSH^DES
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam

Moje pytanie jest trochę niestandardowe.

Chciałbym bardziej zautomatyzować u siebie sterowanie podgrzewaniem wody w bojlerze. Teraz jest to "ręczne" odkręcanie zaworu (aby woda z CO ogrzewała wodę CW) a chcę wstawić elektrozawór.
    Mam 2 sterowniki - od kominka i od pieca.

Chciałbym to tak podłączyć aby sygnał (ciągłe napięcie 230v) z kominka lub pieca otwierał zawór. Utrudnieniem jest to, że piec i kominek może pracować naraz i przy zadanej temperaturze oba sterowniki mogą podać napięcie na zawór.
    Jak zabezpieczyć zawór przed napięciem międzyfazowym?
    Jakiś układ przekaźników ? Może juź istnieje coś takiego? (coś jak bramka logiczna OR dla napięcia 230v)

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 8269281
    RaSH^DES
    Poziom 11  
    Nikt nie spotkał się z podobnym problemem ? :(
  • REKLAMA
  • #3 8274190
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 609
    1) "OR" zrobi zwykły przekaźnik z dwoma stykami przełączalnymi
    2) Nie jest to dobra koncepcja, bo zawór powinien być normalnie otwarty
    3) Najsensowniejsze sterowanie ładowaniem boilera to termostat róźnicowy
  • REKLAMA
  • #4 8274977
    norbert-l
    Poziom 13  
    Ocena: 18
    To się wydaje takie proste na początku , elektro zawory też nie są tanie do tego dochodzi sterowanie . Jeżeli automatyki obydwu kotłów posiadają funkcję funkcję podgrzewu wody to nic innego jak to zrobić na pompach plus odpowiednio ustawione zawory zwrotne .
    Pozdrawiam ......
  • #5 8276236
    RaSH^DES
    Poziom 11  
    Odnośnie wypowiedzi Williama...
    1. coś ttakiego http://www.aphelektra.com/p/pl/238/przekaznik+230vac++finder+40-52-8-230.html
    Jezeli tak to jak to podlaczyć ?
    2. Bez napiecia zawór będzie zamknięty, gdy otrzyma napięcie z któregoś ze sterowników to się otworzy. Czemu powinien być "normalnie" otwarty ?
    3. Termostat różnicowy to tylko zdublowanie elektroniki którą mam w sterownikach od pieca i kominka (tam też ustawiam zadaną temperaturę dla sterowania CO i CWU) poza tym stworzy dodatkowe koszty

Odnośnie wypowiedzi norberta...

Elektrozawór miałbym powiedzmy w dobrej cenie. Sterowanie już mam.
    Planowałem to zrobic na pompach ale byłoby to za dużo roboty i duże koszty. Teraz radzę sobie poprzez odkręcanie zaworu i tylko to chcę zautomatyzować.
  • #6 8276467
    norbert-l
    Poziom 13  
    Z tego co widzę to kolega głównie się obawia o zachowanie zgodności faz , to w takim przypadku trzeba by 2 takie przekaźniki jakie kolega zaproponował w linku .
    RaSH^DES napisał:
    Utrudnieniem jest to, że piec i kominek może pracować naraz i przy zadanej temperaturze oba sterowniki mogą podać napięcie na zawór.
  • #7 8276504
    RaSH^DES
    Poziom 11  
    ok. jak to podłączyć ? Czy mógłbym poprosić i jakis schemat ? Gdzie podłaczyć fazy ze sterowników a gdzie wpiąć się z zaworem...
  • REKLAMA
  • #8 8276670
    norbert-l
    Poziom 13  
    Nie chce mi się rysować bo to czasochłonne . Ale to jest proste :
    cewkę jednego przekaźnika podłączasz pod ster... kotła a cewkę drugiego pod ster... kominka .Natomiast elektrozawór załączasz stykami przekaźnika 1 lub 2 . I tam możesz wziąć napięcia zupełnie inne . zasilanie z sieci bądź też inne napięcia ;;;;;;;;;;;; też nie napisałeś jakim zaworem dysponujesz ....
    A jeżeli nie dysponujesz taką wiedzą to sobie odpuść poproś znajomego elektryka i daj mu na piwko .I po problemie . Pozdroooooooo .
  • #9 8276851
    RaSH^DES
    Poziom 11  
    Podwójne sterowanie zaworem elektromagnetycznym do wody

przekaznik 1 - a1 i a2 - pierwszy sterownik
    przekaznik 2 - a1 i a2 - drugi sterownik

1 przekaznik pin 12 podłączony z pinem 14 drugiego przekaznika
    1 przekaznik pin 11 zasilanie elektrozaworu (L)
    1 przekaznik pin 14 podłączony z pinem 12 drugiego przekaznika
    2 przekaznik pin 11 podlaczony do elektrozaworu a elektrozawor do (N)

czy dobrze myślę ?
  • Pomocny post
    #10 8279487
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 609
    Wystarczy ci jeden przekaźnik. Według jego numeracji podłącz:

1) elektrozawór do 11 i 21
    2) wyjście jednego termostatu do 12 i 22
    3) wyjście drugiego termostatu do połączonych styków A1 z 14 oraz A2 z 24
  • #11 8283476
    RaSH^DES
    Poziom 11  
    No faktycznie :)
    Dzięki za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje rozwiązania do automatyzacji sterowania zaworem elektromagnetycznym w systemie podgrzewania wody w bojlerze, który obecnie działa ręcznie. Chce podłączyć elektrozawór do dwóch sterowników (od kominka i pieca), które mogą jednocześnie dostarczać napięcie. Dyskutanci sugerują użycie przekaźników do zabezpieczenia zaworu przed napięciem międzyfazowym oraz podłączenie elektrozaworu do przekaźników, aby umożliwić jego otwieranie w odpowiedzi na sygnał z jednego z termostatów. Wskazano również, że lepszym rozwiązaniem może być zastosowanie termostatu różnicowego, ale użytkownik preferuje prostsze podejście. Ostatecznie, jeden z uczestników dyskusji dostarcza schemat podłączenia przekaźników i elektrozaworu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA