Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Stuki w 1HC102 WSW "Andoria"

vhubi 11 Lip 2010 16:16 4600 3
  • #1 11 Lip 2010 16:16
    vhubi
    Poziom 11  

    Witam serdecznie,

    otóż drodzy koledzy/koleżanki posiadam silnik 1HC102 Andorii z 1973 roku, przeszedł on stopniowy kapitalny remont, 3 lata temu panewki, całkowite rozebranie silnika, 2 lata temu pompa paliwowa, wtryskiwacz, zawory, częściowo rozebrałem, rok temu nowy zestaw naprawczy, też tylko częściowo rozebrany silnik. Nowe w nim są panewki (ze starych zapasów dziadka), zawór wydechowy, prowadniki zaworowe, sekcja pompy paliwowej, końcówka wtryskiwacza, tuleja cylindryczna, tłok, pierścienie, sworzeń. W tamte wakacje, wymieniałem profilaktyczne simeringii pod kołem zamachowym i na wałku rozrządu. Po odpaleniu zaczęły wydobywać się takie dziwne stuki, jednak były one sporadyczne. W maju po jakieś z prac polowych (silnik zamontowany jest w ciągniku SAM) zauważyłem, że zaczął wydobywać się olej spod koła zamachowego, ściągnąłem koło, byłem przekonany, że to simmering, jednak nie, to spod uszczelki (uszczelkę według zaleceń instrukcji przesmarowałem hermetykiem). Wyciągnąłem tarczę razem z panewką tarczy wyciągnąłem starą uszczelkę uszczelniłem silikonem, zakręciłem. Pod odpaleniu silnik zaczął metalicznie stukać, myślałem że to panewki, jednak one stukają tak głucho, tutaj tak jakby ktoś z każdym zapłonem uderzał w koło zamachowe. Nie mam pojęcia co to może być, silnik ma normalną moc, nie kopci, odpala bez problemów, jednak ten stuk jest denerwujący, nie mam pojęcia co to, proszę o pomoc. Poniżej zamieszczam link do filmiku z pracy:

    Link

    Wrzucałem na youtube.com nie odtwarza dźwięku, dlatego proszę o ściągnięcie i odczytanie na komputerze, plik jest bezpieczny, nie ma żadnych wirusów i innych dziadostw.

    Dziękuje za pomoc, mam nadzieję, że pomożecie mi jakoś poradzić sobie z tym denerwującym problemem.

    2 3
  • #2 11 Lip 2010 22:18
    ojcio
    Poziom 17  

    niestety u mnie nadal niema dźwięku :(
    sprawdź luz na korbowodzie

    2
  • #3 11 Lip 2010 23:09
    vhubi
    Poziom 11  

    Sprawdzałem, jako tako wyczuwalnych nie ma. Panewki są już trochę zajechane, ale wydaje mi się, że to nie one. Z nimi też będzie problem, bo to są grubościenne, a takowych już nie produkują, żeby zamontować to cienkościenne trzeba by było wymieniać korbowód, co łączy się z kosztami.

    Ja to otwieram konfiguracją: AllPlayer+ffdshow

    Jutro nagram jeszcze jeden filmik, mam nadzieje, że będzie dźwięk.

    0
  • #4 13 Lip 2010 19:54
    ojcio
    Poziom 17  

    Panewki kolego dostaniesz - są to panewki od c328.
    A jak z luzem na sworzniu tłoka? najłatwiej sprawdzić jeśli ustawisz wał pod kątem 90 stopni do korbowodu i spróbujesz poruszać kołem "przód - tył" będziesz miał łączny luz na korbowodzie.
    I jeszcze jeden drobiazg sprawdź luzy zaworowe...

    2