logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmiana prędkości obrotu wentylatora - przeróbka urządzenia

karczW 13 Lip 2010 22:04 1964 1
REKLAMA
  • #1 8289104
    karczW
    Poziom 9  
    Witam Państwa

Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem całkiem pokaźnego wentylatora przemysłowego (wym. 40cmx 40cm) , którego ze względu na obecne upały postanowiłem zastosować do obniżenia temperatury pomieszczenia. Jest to proste urządzenie bez żadnych regulacji i przełączników - wpinam do sieci elektrycznej i wieje.

Wentylator jest bardzo wydajny ale jednak zbyt głośny. Przydałaby mi się opcja zmiany prędkości urządzenia.

I to jest moje pytanie. Czy ktoś z Państwa może mi powiedzieć czy jest możliwość (i w jaki sposób) aby dokonać przeróbki na kablu aby obniżyć prędkość obrotową wiatraka (a przez to hałas urządzenia) ? Czy są gotowe moduły do kupienia to umożliwiające?

Z góry dziękuję za cenne wskazówki.

Zmiana prędkości obrotu wentylatora - przeróbka urządzenia
  • REKLAMA
  • #2 8289835
    Dioda52
    Poziom 27  
    Ocena: 313
    Sa gotowe regulatory predkosci obrotowej do wentylatorow. Z wygladu sa podobne do regulacji oswietlenia, ale musza byc dostosowane do regulacji silnikow ( wewnatrz trzeba dolozyc uklad gasikowy, do regulacji oswietlenia ). Stosuje sie je do niewielkiej mocy silnikow indukcyjnych, takich jak przedstawiles na zdjeciu. Drugim rozwiazaniem jest zastosowanie regulatorow uzywanych do regulacji pradu spawania w spawarkach na ukladach u209B, lub U208.
REKLAMA