logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Regulacja obrotów? - wentylator. Przepalony ściemniacz

zulawianin 30 Mar 2010 16:54 931 1
REKLAMA
  • #1 7899291
    zulawianin
    Poziom 2  
    Witam
    Chciałbym zmniejszyć prędkość mojego wiatraka(wentylatora), zmniejszyć jego obroty. Przepalił mi się ściemniacz jaki kupiłem i zamontowałem do tego celu (zwykły ściemniacz pokojowy do "starych" żarówek). Czy moglibyście mi polecić jakieś urządzenie (podobne do ściemniacza myślę, choć nie mam pojęcia dlaczego ów ściemniacz się przepalił) regulujące pracę wentylatora? najlepiej tanie i bezpieczne.
    Załączam zdjęcie wiatraka, a właściwie jego parametry techniczne. Moc silniczka napędzającego wentylator to 80W. Choć na tabliczce wentylatora napisane jest ze jest on 1 biegowy, to mam nadzieję że jest prosty sposób na regulację.

z góry dziękuje za pomoc.

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Było już 1000 tematów na forum na ten temat. Pkt 8.1, 14. regulaminu. Kosz. [retrofood]
  • REKLAMA
  • #2 7900995
    topor305
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    No nie wiem. Wydaje mi się, że jeżeli będziesz miał regulator opierający się na zmniejszeniu napięcia zasilania to może ci nie ruszyć ten silnik. Możliwości regulacji jego obrotów zależą od typu zastosowanego silnika. Z tego co widać jest on dostosowany do podłączenia bezpośrednio do sieci, wiec jeśli chciałbyś go regulować wymagałoby to większej pracy :)
REKLAMA