logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Polar PS 663 Bio - bęben nie kręci mimo sprawnego kondensatora i programatora

antymoskitus 24 Lip 2010 16:29 5623 4
REKLAMA
  • #1 8325414
    antymoskitus
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Pralka Polar PS 663 Bio, przestała kręcić bębnem. Kondensator jest sprawny, programator rozebrałem i przeczyściłem, bęben nadal się nie kręci.
    Kostka silnika jest dobra - styki czyste.
    Czy mógłby ktoś pomóc? Z góry dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 8326034
    robert7319
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    Witam a jak resztę funkcji? wodę pobiera, programator się przesuwa jeżeli tak, zdjąć pasek klinowy z silnika i zobaczyć czy się obraca bez obciążenia ewentualnie zakręcić ręką, a napięcie na silniku jest?
  • REKLAMA
  • #3 8368654
    lucek64
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    kondesator 16µ
  • REKLAMA
  • #5 8804616
    djmax07
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Miałem podobny problem, nie chciał kręcić bęben w PS663s.

Więc wymieniłem 2 kondensatory po 8µ na jeden 16µ. Jednak dalej nie chciał kręcić się bęben.

Sprawdziłem wartości rezystancji silnika i wszystko było prawidłowo:
    -pomiędzy białym a innymi kolorami było około 60Ω, 60Ω, 17Ω i 30Ω

Posprawdzałem wszystkie styki przy kostce koło silnika, oraz w programatorze. Jednak żaden przewód nie wyglądał na spalony.

Rozwiązanie problemu znalazłem na forum:
    Spalony był filtr pz (znajdujący sie przy programatorze "podłużny metalowy walec :)").

Zmostkowałem filtr:
    połączyłem niebieski z czerwonym, biały z czarnym, a żólto-zielony po prostu odciąłem.

Na razie pralka bez filtru działa ale czy lepiej by było kupić nowy bo nie wiem jak brak filtru będzie wpływał na inne elementy pralki??
REKLAMA