logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki to model radiomagnetofonu Unitra z końcówkami BD354B? Szukam schematu.

ALTON 24 Sty 2003 22:51 2402 8
REKLAMA
  • #1 88371
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 145
    Mam problem z przypomnieniem se typu pewnego polskiego magnetofono wzmaka :D .Znalazłem dziś rano dwie płytki z końcówkami(każda po 10W)i brakuje tranzystorów końcowych(BD354B i C) i paru innych części.I mam problem bo chcę ten wzmacniacz złożyć tylko nie mam schematu by uzupełnić go o brakujące części.Opisze ten magnetofon..może ktoś zna typ tego magneta.Był to radiomagnetofon firmy UNITRA na jedną kasete z końcówką na tranzystorach.Były tam dwie osobne płytki z kanałem L i R.Miały one wystające radiatory z tranzystorami.Płytki te po odkręceniu jednej śróbki płytki te sie odchylały na uchwytach.Magnet.Ten był troche podobny do finezji.miał dwa wskażniki wskazówkowe na panelu.Kasety wkładało się od góry gdzie były wszystkie potencjometry i te wskaźniczki.

Bardzo prosze o pomoc bo szukałem ale sie nie doszukałem :( Albo jak ktoś by mugł w załączniku dać schemacik.

Z góry thanks
  • REKLAMA
  • #2 88520
    ankuch
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 91
    Z tego co sobie przypominam, to Finezja była jedyna w swoim rodzaju, pod względem wyglądu zewnętrznego i nie kojarzę aby jakieś inne magnetofony były robione na podobny styl. W tych czasach niewiele produkowano magnetofonów kasetowych o parametrach zbliżonych do szpulowych (pomijając sprzęty przenośne typu Thompson). Były natomiast produkowane (bodajże w dwóch wersjach) takie "kwadraciaki" kasetowe stacjonarne. Jedna wersja to był "Deck" a druga ze wzmacniaczem, nie pamiętam oznaczenia, coś w stylu MS 5..
    Natomiast jeśli Ci chodzi o samą końcówkę mocy to była podobna jak w ZK 127, ZK 146, ZK 147, też na tych samych tranzystorach końcowych.
    Jeśli Ci na tym zależy, to mogę podesłać, ale to trochę potrwa bo mam schemat w wersji papierowej a skaner "uwalony", będę to musiał zrobić na piechotę i przerobić na *.pdf
    Jak bardzo zależy to pisz.
  • #3 88719
    ALTON
    Poziom 38  
    Jak by mozna to poprosze o te schematy.Jestem ambitny i mam zamiar coś z tego zrobić :D
  • REKLAMA
  • #4 88722
    andy291
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Było jeszcze coś w tym stylu. Nazywa się M531S (chyba). Tak jak z Finezją, były 2 rodzaje- deck i deck+wzmacniacz.

pozdro
    andy
  • REKLAMA
  • #6 88745
    ALTON
    Poziom 38  
    Ok.dzięx :) chyba oto chodzi :D
  • REKLAMA
  • #7 4760647
    brodwars
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    1 wersja m-531s wyposażona w dwa wzmacniacze mono

2 wersja m531sd sprzedawana jako deck (hm, wiadomo bez wzmacniaczy

swego czasu miałem słabość do tych sprzętów
    później w lubartowie próbowano wskrzesić m531
    w postaci plastikowej mydelniczki (trzeszczącej )

po wyprodukowaniu iluś tyś sztuk pomysł padł

ale? m-531s? w fabrycznym stanie? polecam !

teraz gnębię zk-146 -pozdrawiam:) wszystkich
  • #8 4762655
    ml
    Poziom 30  
    Ocena: 166
    Był jeszcze M535S bez licznika ale to chyba unikat
  • #9 4764157
    destro
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    brodwars, ml. temat sprzed pięciu lat. popatrzcie na date :!:

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwany jest schemat radiomagnetofonu polskiej produkcji firmy Unitra, wyposażonego w końcówki mocy na tranzystorach BD354B i BD354C o mocy około 10W na kanał. Urządzenie to radiomagnetofon na jedną kasetę z dwoma osobnymi płytkami wzmacniaczy dla kanałów L i R, z charakterystycznymi wskaźnikami wskazówkowymi na panelu oraz kasetą wkładaną od góry wraz z potencjometrami. W dyskusji wskazano, że magnetofon mógł być podobny do modelu Finezja, jednak Finezja była unikatowa pod względem wyglądu. Wspomniano o istnieniu stacjonarnych kasetowych "kwadraciaków" Unitra, w tym modeli M531S (w wersji z dwoma wzmacniaczami mono) oraz M531SD (wersja deck bez wzmacniaczy). Końcówki mocy były podobne do tych stosowanych w modelach ZK 127, ZK 146, ZK 147. Wspomniano także o modelu M535S, rzadkim i bez licznika. Schematy tych urządzeń są dostępne, choć w wersji papierowej, co wymaga digitalizacji. Link do forum elektroda.pl zawiera dodatkowe informacje i schematy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA