logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitory bliskiego pola do 1000 zł - opinie o Behringer Truth B2030P

maxi200 29 Lip 2010 08:41 9246 39
Najlepsze odpowiedzi

Czy warto kupić monitory Behringer Truth B2030P do produkcji muzyki DnB w budżecie do 1000 zł za parę, czy lepiej wybrać coś innego?

Behringer Truth B2030P nie są totalną lipą, ale nie grają naturalnie i dodają własną barwę, więc do miksowania lepiej szukać bardziej liniowych monitorów [#8342869] W tej dyskusji jako sensowne alternatywy padły KRK RP5/RP6, choć też nie są idealnie neutralne i kosztują więcej [#8342645][#8342869] Odradzono Alesis M1 Active 520, bo mają tylko 12,5 cm woofer i według rozmowy nie dadzą wystarczającego basu do DnB [#8345727] Za lepszy kierunek uznano monitory z wooferem co najmniej 16 cm i możliwie płaską charakterystyką przenoszenia; jako przykład wskazano STX MX-140, które mają być bardziej uniwersalne i liniowe [#8344247][#8345520][#8345727] Najlepiej więc wstrzymać się i kupić od razu coś w stylu MX-140, zamiast brać tańsze kolumny „na przeczekanie” [#8355316]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 8342610
    maxi200
    Poziom 10  
    witam

Zajmuje się produkcja muzyki dnb i potrzebuje jakieś monitory (chyba bliskiego pola) w przedziale cenowym max 1000zl za parę najlepiej aktywne. Co byście mi polecali.
    Co myślicie o monitorach firmy Behringer czy warto? Ceny maja atrakcyjne.
    np. te http://www.djshop.pl/k15,naglosnienie/i1175,behringer,behringer-truth-b2030p-para-.html

Z góry dziekuje za podpowiedz
  • #4 8342869
    Kwaczor

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 42
    behringer jak to behringer. może nie lipa, ale nie będą brzmiały naturalni, tylko dołożą coś od siebie. nawet te krk nie są "bez winy", lubią sobie podbarwić okolice 80Hz (w RP 6 jest lepiej, ale to jeszcze wyższa cena)
    Konto firmowe:
    MEDIVOICE Michał Kaczmarek
    Ogrodowa 14, Leszno, 64-100 | Tel.: 609XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.mvoice.pl
  • #5 8343017
    maciek_sl
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Kolega ma te Alesis i graja całkiem nieźle jak za ta cenę pozdrawiam:)
  • #6 8343178
    maxi200
    Poziom 10  
    To co te Alesisy sa warte tej ceny czy lepiej poczekać i dozbierać do KRK RP 5 ale nie jestem profesjonalnym producentem chodzi mi o to, że mam dość już sytuacji kiedy robię kawałek na swoich głośnikach Tonsila i wydaje mi się, że fajnie brzmi, że dobrze ciągnie a jak odsłuchuje na innym głośnikach np u kumpla na KRK VXT 6 lub na głośnikach komputerowych to słychać zupełnie co innego.
  • #7 8343191
    Kwaczor

Każdego nagrania powinno się odsłuchać na różnych zestawach, bo większość monitorów ma jakieś mniejsze lub większe naleciałości. Tak jak pisałem KRK też coś mają. Zawsze warto posłuchać jeszcze na słuchawkach. Jakie masz tonsile?
    Konto firmowe:
    Ogrodowa 14, Leszno, 64-100 | Tel.: 609XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.mvoice.pl
  • #8 8343199
    maxi200
    Poziom 10  
    może jeszcze dopiszę, że posiadam kartę dźwiękową Sound Blaster X-Fi XtremeMusic

Dodano po 8 [minuty]:

Nie pamiętam dokładnie jaki mam model a w necie nie mogę ich znaleźć. Teraz jestem w pracy ale jak będę wieczorem w domu to zerknę i napiszę.
  • #9 8344247
    Kosiarz44
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    maxi200 napisał:
    ...mam dość już sytuacji kiedy robię kawałek na swoich głośnikach Tonsila i wydaje mi się, że fajnie brzmi, że dobrze ciągnie a jak odsłuchuje na innym głośnikach np u kumpla na KRK VXT 6 lub na głośnikach komputerowych to słychać zupełnie co innego.

Każdy zestaw audio gra inaczej, dlatego musisz trzymać się UNIWERSALNEGO brzmienia (płaskiej charakterystyki przenoszenia) i takich monitorów musisz szukać. Wszystkie monitory z wooferami mniejszymi niż 16 cm odpadają ze względu na za słabe rozciągnięcie basu. Za 500zł możesz sobie zrobić DIY monitory. Zestawami komputerowymi się nie przejmuj, bo one się nie nadają do słuchania muzyki.
  • #10 8344322
    Kwaczor

Najtańsze neutralne monitory jakie znam to Adam A7 :) ale to duży wydatek. Ja jestem zwolennikiem odsłuchania utworu przynajmniej na dwóch zestawach. I najlepiej jeszcze na słuchawkach.
    Konto firmowe:
  • #11 8344478
    maxi200
    Poziom 10  
    DIY na pewno jest to jakaś alternatywa tylko ja nie jestem elektronikiem i nie mam potrzebnej wiedzy o budowie głośników. Chyba, że ktoś by mi polecil jakieś części czyli zwrotnice, głośniki jak zrobić obudowę itp ...
    Czy jest to możliwe ze sam zrobił bym lepsze głośniki niż ludzie którzy sie tym zajmują w poważnych firmach ...?
  • #12 8344495
    Kwaczor

Sam zrobisz sobie przyzwoite kolumny. Ale musisz zainwestować, a efekt do samego końca nie będzie pewny. Monitory firmowe możesz sobie posłuchać w sklepie, a przy okazji wzmacniacz w nie wbudowany jest zapewne przystosowany do głośników i sam w sobie wprowadza odpowiednią korekcję. Wątpię, żebyś samodzielnie zbudował lepsze.
    Konto firmowe:
  • #13 8344600
    Kosiarz44
    Poziom 17  
    Może są jakieś projekty na elektrodzie albo forach zagranicznych.
    Kwaczor, jak masz sprzęt pomiarowy to na pewno monitory DIY za 1000zł będą dużo lepiej grały o "firmowych". W tej cenie masz markowe głośniki (seas, vifa, scan-speak), wystarczy dołożyć dwukanałowy wzmacniacz (dla tweetera i woofera) do każdej kolumny i zwrotnicę elektroniczną.

Orientacyjnie to za 250Zł/szt można by było zrobić monitory na głośnikach STX i Tonsil. Wliczam w to ceny głośników, wzmacniaczy, transformatorów - wszystko nowe. Schematy wzmacniaczy są na necie, filtrów elektronicznych też. Na używanych podzespołach i z odzysku to może dało by radę naszponcić monitor za 100zł/szt.
  • #14 8344899
    Kwaczor

Jakby miał sprzęt pomiarowy to by kosztował go ten sprzęt więcej niż te monitory. Jakbym ja miał sprzęt pomiarowy to chciałbym na nim zarobić, wiec też by kolegę taniej to nie wyniosło.
    Konto firmowe:
  • #15 8345407
    maxi200
    Poziom 10  
    SOUNDFINDER 250 TONSIL ja mam takie kolumny tylko chyba spaliły mi się średnie tak teraz zauważyłem

to są dokładnie te http://allegro.pl/item1164313424_soundfinder_250_tonsil_stan_gabinetowy_czestochow.html

i co o nich wmyślicie??

Dodano po 7 [minuty]:

to ich charakterystyka jaka znalazłem w necie:

SOUNDFINDER 250 Moc znamionowa W 110 Moc max W 250 Impedancja Ohm 8 Pasmo przenoszenia Hz 40-22000 Efektywność dB 89 Wymiary [W x H x D] mm 240x850x235 Masa kg 12,5 Głośnik niskotonowy mm 2x160 Głośnik średniotonowy mm 100 Głośnik wysokotonowy* mm 25...
  • #16 8345465
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 640
    Do autora: mam wrażenie, że powinienem przenieść temat do działu "do domu". Mogę?
  • #17 8345499
    maxi200
    Poziom 10  
    do domu kolumny już mam:] potrzebuje monitory do produkcji. ktoś się wcześniej pytał jakie mam kolumny obecnie to odpowiedziałem:]
  • #18 8345520
    Kosiarz44
    Poziom 17  
    Powinieneś poczytać o co chodzi w monitorach studyjnych
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic911826-30.html

To musi być liniowa kolumna (wykres częstotliwość-ciśnienie ma być płaski). Składanie muzyki tylko na płaskich kolumnach daje Ci uniwersalne brzmienie miksu, który będzie brzmiał dobrze na każdym dobrym sprzęcie i jakoś tam na kijowym typu boombox, zestawy komputerowe ( na słabym sprzęcie wszystko brzmi słabo ).
    Zobacz na charakterystykę przenoszenia (wykres) kolumn STX MX-140, która jest dosyć płaska i dobrze rozciągnięta, można powiedzieć, że typowo monitorowa http://stx.pl/mx-140.html

Kwaczor, cały sprzęt pomiarowy to darmowe oprogramowanie, mikrofon za 10zł i kilka podzespołów.
  • #19 8345583
    gófer
    Poziom 34  
    Ocena: 30
    Można w sumie sklonować MX-140, i chyba będzie to najlepszym rozwiązaniem.
  • #20 8345665
    maxi200
    Poziom 10  
    mniej więcej wiem o co chodzi w monitorach studyjnych ale nie jestem, aż tak bardzo biegły w tym temacie dlatego postanowiłem zapytać was czyli ludzi którzy maja o tym większe pojecie.

Jak mówiłem wcześniej mam taki problem, że jak robię kawałek u siebie w domu to brzmi dobrze a jak go zaniosę do kumpla i odsłucham na KRK to się okazuje, że wszystko brzmi inaczej. Dlatego się zastanawiam nad kupnem monitorów niestety na KRK mnie nie stać dlatego szukam jakiegoś alternatywnego rozwiązania.
    Pytam was o opinie bo nawet nie mam możliwości pójść do sklepu i wypróbować te czy tamte kolumny bo niestety u mnie w mieście nie ma sklepu z takim profesjonalnym sprzętem.

Chyba skuszę się na te Alesis M1 Active 520 mam nadzieje, że to rozwiąże mój problem. Sam raczej nie dam rady złożyć takich kolumn a efekt końcowy tez jest pod znakiem zapytania to chyba lepiej nie ryzykować.

Dodano po 36 [sekundy]:

gófer napisał:
    Można w sumie sklonować MX-140, i chyba będzie to najlepszym rozwiązaniem.

ale to by mi doszedł wydatek na wzmacniacz. tam nie ma opisanej jeszcze obudowy jaka grubość płyt itp. i ogólnie jaka jest budowa samego pudła. Tam w środku nie stosuje się żadnych przegród czy czegoś takiego?
  • #21 8345727
    Kosiarz44
    Poziom 17  
    Alesis M1 Active 520 ma 12,5 cm głośnik basowy. To się nie nadaje do D'n'B bo nie ma basu. Musisz szukać monitorów które mają głośnik basowy 16cm, albo większy. MX -140 na pewno będą lepsze.
    Ogólnie jeżeli chodzi o sprzęt do odtwarzania muzyki, to ma taką wadę że nie gra tak samo. Boombox gra inaczej, zestaw komputerowy jeszcze inaczej, normalne kolumny też inaczej (ale bardziej prawidłowo). Tu trzeba znaleźć złoty środek czyli robić miks pod płaską charakterystykę przenoszenia. Nie zrobisz miksu, który na każdych kolumnach będzie brzmiał tak samo bo to nie wykonalne.
    Możesz sklonować MX-140 to znaczy skopiować, albo kupić zestaw do samodzielnego montażu http://stx.pl/mx-140-diy.html a wzmacniacz to dasz normalny, który masz do kolumn na codzień. MX-140 to uniwersalne kolumny, możesz słuchać na nich muzyki i składać miksy

Alesis M1 Active 520 odradzam
  • #22 8345783
    maxi200
    Poziom 10  
    A wiec składam MX-140 skoro to najlepsze rozwiązanie. Tylko pojawia się jeszcze mały problem a mianowicie gabaryty tych kolumn. Mam dość ograniczona ilość miejsca na biurku. Jak najlepiej je ustawić?
  • #23 8346291
    Kwaczor

Myślałem że w skład zestawu pomiarowego powinna wejść komora bezechowa. A ona chyba nie kosztuje 10zł.
    Konto firmowe:
  • #24 8348068
    Kosiarz44
    Poziom 17  
    maxi200 napisał:
    A wiec składam MX-140 skoro to najlepsze rozwiązanie. Tylko pojawia się jeszcze mały problem a mianowicie gabaryty tych kolumn. Mam dość ograniczona ilość miejsca na biurku. Jak najlepiej je ustawić?

Na stronie STX pisze że mikrofon pomiarowy zarejestrował płaską charakterystykę tych kolumn w odległości 2,5m od kopułki wysokotonowej itd. Myślę, że MX-140 możesz ustawiać w odległości od uszu od:1m do 2,5m. Głośniki wysokotonowe na wysokości uszu. Kolumny i głowa mają tworzyć trójkąt równoramienny. Zresztą tych kolumn możesz używać jako pokojowych, a te stare sprzedać (pisałem o tym). Jak będziesz montował głośniki do obudów to uważaj żeby nie wbić klucza w membrany i zawieszenie. Wymiary masz podane : (WxSxG) - 400 x 210 x 302 mm. Jak masz za mało miejsca w pokoju, to kolumny rozstawiaj na czas miksowania a po miksowaniu zwijaj sprzęt. W razie czego to te KRK RP 5, może by coś dały basu bo mają 15 cm woofer, ale MX-140 ma 18cm w wooferze i są liniowe.
    Kwaczor, oprogramowanie symuluje komorę bezechową.
  • #25 8351037
    maxi200
    Poziom 10  
    Sory, że tak truję. Jestem zdecydowany na te MX-140 tylko że na razie mam 600zl a wiec trochę mi brakuje. Dzisiaj byłem w media markcie i odsłuchałem kilka zestawów zaciekawiły mnie Magnat Supreme 200 cena jak dla mnie bo kiedyś pracowałem w media 150zl i Heco Victa 300 za 170zl zastanawiam się czy tymczasowo nie kupić jednych z nich a za jakieś 2-3 miesiące sprzedać (kupca już mam) i wtedy kupić te MX-140 Kosiarz44 co myślisz o tych wyżej wymienionych kolumnach?
  • #26 8351848
    Marm
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Kosiarz44 napisał:

Kwaczor, oprogramowanie symuluje komorę bezechową.

Że co proszę??
    Co Ty wypisujesz?? Wyjaśnij to proszę. (pomimo że jest to offtopic).

Marm
  • #27 8352135
    Kosiarz44
    Poziom 17  
    maxi200
    Co do tych Magnatów i Heco to musiałbym obejrzeć charakterystyki przenoszenia, których nie chce mi się teraz szukać. Może Ty poszukaj i wklej.
    Jeżeli będą podobne do MX-140 (płaskie i dobrze rozciągnięte na basie) to można by było wziąć.

Marm
    Co ja wypisuje ? Co z punktu widzenia przyrządów pomiarowych daje komora bezechowa ? Chyba brak odbić, nie ? Oprogramowanie pomiarowe ma funkcję wycinania odbić, czyli spełnia taką samą funkcję jak komora bezechowa.
  • #28 8352378
    Marm
    Poziom 15  
    Kosiarz44 napisał:
    Marm
    Co ja wypisuje ? Co z punktu widzenia przyrządów pomiarowych daje komora bezechowa ? Chyba brak odbić, nie ? Oprogramowanie pomiarowe ma funkcję wycinania odbić, czyli spełnia taką samą funkcję jak komora bezechowa.

Jeśli by to było możliwe nie stosowało by się komór bezechowych tylko cudowne programy komputerowe. To co mierzy mikrofon w normalnym pomieszczeniu to suma fali bezpośredniej i iluś tam odbitych, ciekawe jak program potrafi to rozłożyć na poszczególne składniki.
    Pomieszczenie w którym robisz pomiar jest elementem toru akustycznego i charakterystyka jego przenoszenia ma wpływ na pomiar który robisz.
  • #29 8352463
    Kosiarz44
    Poziom 17  
    Marm
    Lepiej zapoznaj się się z zasadą działania tych programów bo nie wiesz o czym mówisz.
  • #30 8352642
    Marm
    Poziom 15  
    Kosiarz44 napisał:
    Marm
    Lepiej zapoznaj się się z zasadą działania tych programów bo nie wiesz o czym mówisz.

Pewnie nie wiem, i prowadzący wykłady i laborki w Instytucie Telekomunikacji i Akustyki Politechniki Wrocławskiej pewnie też nie wiedzieli skoro kazali mi wykonywać pomiary charakterystyk w komorze i to mikrofonami Brüel & Kjær. Ale to było dawno temu wiec może się mylę.

Nie ma co się kłócić w tym wątku bo nie o to w nim chodzi.
    Na potrzeby autora RMAA i mikrofon za 10zł pewnie wystarczy wiec nie ma problemu.

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje aktywnych monitorów bliskiego pola do 1000 zł, preferując model Behringer Truth B2030P. W odpowiedziach pojawiają się sugestie dotyczące innych modeli, takich jak KRK RP 5, KRK RP 6 oraz Alesis M1 Active 520. Użytkownicy zwracają uwagę na jakość dźwięku Behringera, sugerując, że nie są one neutralne i mogą wprowadzać zniekształcenia. Alesis M1 Active 520 również nie jest polecany ze względu na mały głośnik basowy, co czyni je niewystarczającymi do produkcji muzyki DnB. Wskazano na możliwość zbudowania własnych monitorów DIY, takich jak STX MX-140, które mogą oferować lepszą jakość dźwięku, ale wymagają większej wiedzy i inwestycji. Użytkownik rozważa zakup Heco Victa 300 lub Magnat Supreme 200 jako tymczasowe rozwiązanie, jednak podkreśla, że lepiej poczekać na lepsze monitory.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA