logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja karty sieciowej Realtek RTL8139/810X na Windows 98 - błąd sterownika

roy_ 06 Wrz 2004 20:31 1819 10
REKLAMA
  • #1 836817
    roy_
    Poziom 16  
    Ocena: 17
    Witam .
    Mam problem z zainstalowanie realteka (RTL8139/810X...) pod WIN98.
    Po zainstalowaniu system chce uruchomic kompa klikam tak.,
    a kiedy wlaczam go ponownie i sprawdzam stan sterownikow to jest napisane:
    NIE MOŻNA ZAINSTALOWAĆ STEROWNIKA URZĄDZENIA ZA POMOCĄ PROGRAMU ŁADUJĄCEGO NDIS,VXD,NTKERN,VXD (CODE 2) .
    Kiedy próbuje zaktualizowac sterownik - wskazuje mu dyskietke,chce plyte win98 ,pozniej twierdzi ze nie moze skopiowac pliku .
    Czy ktoś moze mi pomóc???
    Instalowalem tez inna karte i wyskakiwal ten sam komunikat :(
  • REKLAMA
  • #2 836833
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 792
    Jak "chce płytę Windows", to musisz mu ją dać :) Instalka Windows jest potrzebna do zainstalowania niezbędnych składników sieci. Częśc plików instalowana jest z dyskietki ze sterownikami, a część z płyty instalacyjnej Windows.
  • REKLAMA
  • #4 837320
    Dominik S
    Poziom 21  
    Ocena: 16
    Niezawsze zgodze się z kolęgą Kolobos, jeśli ktoś dołączył napęd lub partycje to windows szuka sterownika pod wcześniej zapamiętanym napędem.Kiedyś to zmieniłem w rejestrze ale teraz niepamiętam musiał bym poszukać.Proponuje przyjrzeć się dokładnie ścieżce do płyty windowsa98, czy właściwa litera napędu CD .
  • #5 837464
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Najlepiej na poczatek złozyć sobie partycje z takimi pierdołkami jak instalka i sterowniki. standardowo realteki są pod windami wykrywane. I jesli coś podłaczysz a nie zmienil ci się dysk no to winda znajdzie z osobnej partycji scieżke. Nie bedizesz musiał szukac plyty.

jesli wepnie się dodatkowy dysk no to jego glówna partycja DOS przejdzie na litere D: (tak jest w win 2k) pozostale partycje poza C: porzesuną sie o jeden w prawo, nastepnie będzie reszta partycji dysku drugiego i cdromy - ak jest w win 2k w win 98 nie pamietam.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 837509
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10461
    Dominik S napisał:
    Niezawsze zgodze się z kolęgą Kolobos, jeśli ktoś dołączył napęd lub partycje to windows szuka sterownika pod wcześniej zapamiętanym napędem.Kiedyś to zmieniłem w rejestrze ale teraz niepamiętam musiał bym poszukać.Proponuje przyjrzeć się dokładnie ścieżce do płyty windowsa98, czy właściwa litera napędu CD .

Przeciez podczas instalowania driverow mozna recznie podac
    lokalizacje i wtedy wpisujesz dysk_na_ktorym_jest_windows:\Windows,
    gdy wyskoczy okienko ze nie ma jakiegos pliku podajesz
    dysk_na_ktorym_jest_windows:\Windows\System\ i wszystko sie
    ladnie zainstaluje, oczywiscie za pierwszym razem musimy zainstalowac
    je z cd gdzie tez mozna podac sciezke jezeli w rejestrze mamy inna :-)
  • REKLAMA
  • #7 838625
    Dominik S
    Poziom 21  
    Ocena: 16
    Ja to wiem ty wiesz ale niektórzy tego niewiedzą i często mają problemy z instalacją.
  • #8 840355
    SanceS
    Poziom 22  
    Ocena: 48
    Miałem taki sam problem... Rozwiązałem następująco...
    1- usunałem wszystko co związane z siecią, zresetowałem.
    2- Pokazało się że Win wykrył sieciówke ale jej nie rozpoznaje, włożyłem dyskietke, potem cd-rom winstalował się. Chciał się zrestartować więc zrestartowałem
    3- przy włączaniu pokazało mi sie, że brakuje jakiś plików .vxd
    Spisałem ich nazwy na karteczke po czym wszedłem w start -> uruchom i wpisałem sfc uruchomiło się okienko, wybrałem drugą opcje i wpisałem pliki z karteczki. Windows poprosił o płytkę i zgrał jakieś pliki na dysk.

Działa

Pozdrawiam Darek
  • #9 840462
    Mateusz120986
    Poziom 22  
    Ocena: 38
    Jak ja wkladalem plyte to mi tez zawsze wyskakiwalo ze nie moze znalesc pliku ale w tedy bralem sobie znajdz i wpisywalem nazwe pliku ktory jak sie okazalo zawsze byl na dysku :)
  • REKLAMA
  • #10 841885
    SanceS
    Poziom 22  
    Ocena: 48
    Plik bardzo często jest na dysku ale w innym miejscu i Windows nie może go znaleźć i od tego jest sfc.
  • #11 841965
    fragille
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    koledzy mają racje jak chce plyte windowsa to musisz ja wlozyc a potem juz idzie wszystko ok

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy instalacji karty sieciowej Realtek RTL8139/810X pod systemem Windows 98, gdzie pojawia się błąd sterownika (CODE 2) związany z programem ładującym NDIS.VXD, NTKERN.VXD. Przyczyną jest brak niezbędnych plików systemowych, które Windows próbuje pobrać z płyty instalacyjnej lub dyskietki. Rozwiązaniem jest podanie podczas instalacji właściwej ścieżki do katalogów Windows i WindowsSystem na nośniku instalacyjnym, co umożliwia skopiowanie brakujących plików .vxd. Warto zweryfikować poprawność litery napędu CD-ROM w rejestrze, gdyż Windows może szukać plików w nieprawidłowej lokalizacji. Narzędzie sfc (System File Checker) może pomóc w uzupełnieniu brakujących plików systemowych. Standardowo sterowniki Realtek są wykrywane przez Windows 98, ale instalacja wymaga dostępu do oryginalnej płyty instalacyjnej systemu oraz dyskietki ze sterownikami. Problemy pojawiają się również przy instalacji innych kart sieciowych, co wskazuje na konieczność poprawnej konfiguracji ścieżek i obecności plików systemowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA