logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak pliku netdi.dll i problemy z kartą Rtl8139 w Windows 98

Piko 12 Lip 2007 11:28 1001 4
REKLAMA
  • #1 4074358
    Piko
    Poziom 22  
    Ocena: 110
    Witam wszystkich.
    Mam problem z czymś takim: mam dwa systemy na kompie 98/Xp.
    Od pewnego czasu zauważyłem że Win98 zgubił mi jakieś pliki bo przy uruchomieniu staje i stwierdza że brak mu pliku mouse.vxd, ale po naciśnięciu klawisza pomija ten fakt i leci dalej nie sugerując żadnych innych nieprawidłowości.
    Mam w kompie kartę sieciową Rtl8139 która kiedyś śmigała jak złoto i w Xp tak dalej śmiga, natomiast w 98 nie da się jej usunąc, zmienić właściwości np nr IP czy cokolwiek innego bo zawsze jest komunikat win-a że brak instalatora net (netdi.dll) .
    Owy plik fizycznie jest , sprawdzałem nawet w rejestrze z kilku miejsc coś tam się do niego odwołuje, ale może gdzieś indziej jest pies pogrzebany skoro win z uporem maniaka twierdzi że mu brak tego instalatora?
    Czy w pliku system ini ma sie znajdować jakiś taki wpis ? bo zerknąłem tam i nic takiego nie widzę ?
    Acha.. jeszcze co ..próbowałem się ratować scanregiem /fix nie mam kopii wcześniejszych rejestrów, instalowałem różne nowe składniki win..z nadzieją ze może to coś mi pomoże - lipka nic z tego.
    Ewentualnie może mi ktoś podpowie czy jest możliwe ponowne zainstalowanie 98 od nowa przy już istniejącym Xp-ku ?
    Chyba nie ale zapytam. Pozdrawiam Piko.
  • REKLAMA
  • #2 4074523
    jasek2
    Poziom 22  
    Ocena: 51
    Jasne, że możesz zainstalować win98 jeszcze raz, tylko potem będziesz musiał uruchomić konsole odzyskiwania XP i wpisać fixmbr, a potem ustawić pod windowsem XP, opcję uruchamiania również z 98.
  • REKLAMA
  • #3 4075311
    Piko
    Poziom 22  
    Dziękuję koledze za odpowiedź i zainteresowanie tematem, nie mniej jednak wolałbym chyba coś gdzieś wpisać, coś poprawić by sobie nie namieszać jeszcze gorzej.. Bo już mam tego pierwsze symptomy. Znalazłem brakujący plik msmouse.vxd i wrzuciłem go do systemu , jeszcze jeden jakiś vip.386 który też pisało że nie zainstalowano w karcie sieciowej i po zapuszczeniu dr. Watsona czy innego narzędzia ... już mi na starcie Xp pisze że sugeruje włączenie chdsk bo nie pasuje mu coś w kat. system volume information..
    Jak mi się rozsypie całkiem to faktycznie bede musiał formatować.
    Pozdrawiam Piko.
  • REKLAMA
  • #4 4076523
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Jakiej wielkości dysk posiada kolega i jakiej wielkości sa partycje?
  • #5 4077827
    Piko
    Poziom 22  
    Witam.
    Dziś 13 piątek i może właśnie dla tego dziś miałem większe problemy z kompem. Wczoraj troszkę pogrzebałem ... i chyba kompowi to na dobre nie wyszło? Próbowałem włożyć różne karty sieciowe a ze trzy .. i ani menadżer nie chciał usunąć starej ani zainstalować żadnej nowej, z uporem maniaka pisał że brak instalatora net. Wywalałem wszelkie dodatki i instalowałem nowe łącznie z terminalem myśląc że to może coś zmieni - Nie. Dalej nic. Tak więc chyba pozostanie jakaś nakładka albo coś podobnego sam jeszcze nie wiem.
    Odpowiadając koledze jankolo powiem że mam startowy dysk z win98 1Gb i slave 80GB na dwie partycje rozbity 30/50 z Xp na D a danymi na E. Pewno to ułatwi sprawę ..lecz ja aż takim biegłym w tej materii nie jestem. Obycie z kompem mam ale z programami użytkowymi do napraw systemu to trochę gorzej. Ale może damy radę. Dzięki za pomoc.
    Pozdrawiam Piko.
REKLAMA