Zabrałem się za montaż kolejnego radiowego układu, w celach m.in. edukacyjnych. Chciałem sprawdzić jak się sprawdza uA3089PC (odpowiednik UL1200) w torze p.cz. oraz dosyć rzadko już spotykany UL1042 jako głowica UKF. Złożyłem i uruchomiłem już większą część - po podaniu sygnału 10,7 MHz z zewnętrznej głowicy UKF gra ładnie i czysto. Dyskryminator dostrojony na razie tylko zgrubnie - na słuch. Do wlutowania pozostały właściwie tylko elementy LC obwodu wejściowego i heterodyny. I tutaj chciałem poprosić was o radę - jak powinienem zmodyfikować cewki i/lub dobrać pojemność kondensatorów?
Dane cewek w oryginale (OIRT):
L1 - cewka powietrzna o średnicy wewnętrznej 5mm, 6 zwojach, nawinięta drutem 0,7mm.
L2 - taka sama jak powyżej.
Bez problemu znajduję w Internecie wzory i programy do obliczania parametrów obwodów LC. Jednak za nic nie mogę się doszukać softu, któru podawałby mi parametry cewki nie w postaci uH, ale "przepisu" na jej wykonanie.
Pytania, które chciałem zadać w drugiej kolejności:
1) Jaką wartość powinien mieć R13? Nie jest podana na schemacie ani w opisie.
2) Jaka jest procedura strojenia cewki dyskryminatora dla UL1200? Gdzie i jakie napięcia powinienem mierzyć celem znalezienia zera FM?
3) Przy uwzględnieniu przestrojenia na CCIR muszę korygować jakieś elementy w ARCz?
Dane cewek w oryginale (OIRT):
L1 - cewka powietrzna o średnicy wewnętrznej 5mm, 6 zwojach, nawinięta drutem 0,7mm.
L2 - taka sama jak powyżej.
Bez problemu znajduję w Internecie wzory i programy do obliczania parametrów obwodów LC. Jednak za nic nie mogę się doszukać softu, któru podawałby mi parametry cewki nie w postaci uH, ale "przepisu" na jej wykonanie.
Pytania, które chciałem zadać w drugiej kolejności:
1) Jaką wartość powinien mieć R13? Nie jest podana na schemacie ani w opisie.
2) Jaka jest procedura strojenia cewki dyskryminatora dla UL1200? Gdzie i jakie napięcia powinienem mierzyć celem znalezienia zera FM?
3) Przy uwzględnieniu przestrojenia na CCIR muszę korygować jakieś elementy w ARCz?