logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dostroić cewki i kondensatory w radiu RE 11/93 z OIRT na CCIR?

Atlantis86 01 Sie 2010 14:15 5133 6
REKLAMA
  • #1 8354002
    Atlantis86
    Poziom 19  
    Ocena: 23
    Zabrałem się za montaż kolejnego radiowego układu, w celach m.in. edukacyjnych. Chciałem sprawdzić jak się sprawdza uA3089PC (odpowiednik UL1200) w torze p.cz. oraz dosyć rzadko już spotykany UL1042 jako głowica UKF. Złożyłem i uruchomiłem już większą część - po podaniu sygnału 10,7 MHz z zewnętrznej głowicy UKF gra ładnie i czysto. Dyskryminator dostrojony na razie tylko zgrubnie - na słuch. Do wlutowania pozostały właściwie tylko elementy LC obwodu wejściowego i heterodyny. I tutaj chciałem poprosić was o radę - jak powinienem zmodyfikować cewki i/lub dobrać pojemność kondensatorów?

Jak dostroić cewki i kondensatory w radiu RE 11/93 z OIRT na CCIR?

Dane cewek w oryginale (OIRT):
    L1 - cewka powietrzna o średnicy wewnętrznej 5mm, 6 zwojach, nawinięta drutem 0,7mm.
    L2 - taka sama jak powyżej.

Bez problemu znajduję w Internecie wzory i programy do obliczania parametrów obwodów LC. Jednak za nic nie mogę się doszukać softu, któru podawałby mi parametry cewki nie w postaci uH, ale "przepisu" na jej wykonanie. ;)

Pytania, które chciałem zadać w drugiej kolejności:
    1) Jaką wartość powinien mieć R13? Nie jest podana na schemacie ani w opisie.
    2) Jaka jest procedura strojenia cewki dyskryminatora dla UL1200? Gdzie i jakie napięcia powinienem mierzyć celem znalezienia zera FM?
    3) Przy uwzględnieniu przestrojenia na CCIR muszę korygować jakieś elementy w ARCz?
  • REKLAMA
  • #2 8355695
    mkpl
    Poziom 37  
    Ocena: 854
    zmniejsz indukcyjności o 1 zwój na początku w heterodynie (powinno odbierać tylko silne sygnały) ewentualnie zmniejsz pojemności w rezonansach o 1/3
  • REKLAMA
  • #3 8355790
    Atlantis86
    Poziom 19  
    mkpl napisał:
    zmniejsz indukcyjności o 1 zwój na początku w heterodynie (powinno odbierać tylko silne sygnały)

Czyli jak rozumiem zmniejszam najpierw o jeden zwój cewkę heterodyny - zmieniam napięcie strojenia i szukam silnych stacji. Jeśli się uda modyfikuję też cewkę obwodu wejściowego. Hmm... Dlaczego nie zrobić jej w ten sam sposób od razu? Zresztą to w obwód wejściowy jest wpięty równolegle trymer 40pF, który umożliwia jego dostrojenie.

Cytat:
    ewentualnie zmniejsz pojemności w rezonansach o 1/3

A jak wygląda kwestia pojemności w obwodzie ARCz?
  • REKLAMA
  • #4 8356310
    Olek II
    Moderator
    Ocena: 413
    Witam, tego układu nie da się zestroić na pełne pasmo. Cewki będziemy stroić na dolnej części zakresu, a górę czym? Zamiast kondensatora C14 zastosuj trymer, będzie dużo łatwiej pokryć całe pasmo. Cewki też powinny mieć rdzenie. O sposobach strojenia głowic jest dużo na elektrodzie.
  • #5 8356339
    Atlantis86
    Poziom 19  
    Olek II napisał:
    Witam, tego układu nie da się zestroić na pełne pasmo. Cewki będziemy stroić na dolnej części zakresu, a górę czym? Zamiast kondensatora C14 zastosuj trymer, będzie dużo łatwiej pokryć całe pasmo. Cewki też powinny mieć rdzenie. O sposobach strojenia głowic jest dużo na elektrodzie.

Trymer o jakiej wartości będzie najbardziej odpowiedni? Generalnie zdawałem sobie sprawę z tego, że mogą być problemy z idealnym ustawieniem całego pasma, jednak układ złożyłem raczej w celach rekreacyjno-poznawczych.
    Już przestrajałem fabryczną głowicę - tam jednak dysponowałem opisem podającym jakie kondensatory mam wymienić w tym konkretnym przypadku.
    Na razie chciałbym wiedzieć jak powinny wyglądać parametry elementów LC, żebym mógł "wstrzelić" się w pasmo CCIR. Potem będę mógł pomyśleć o korekcji górnej i dolnej granicy.

Aha, jeszcze jedno pytanie: wartości C11, C12 i C13 nie mają wpływu na częstotliwość pracy heterodyny?
  • #6 8356546
    sp4olh
    Poziom 24  
    Ocena: 104
    Witam. Te kondensatory C11,C12,C13 jak i inne elementy w obwodzie generatora mają wpływ na jego pracę. R13 dobież eksperymentalnie sądzę że w okolicach 1k.
  • REKLAMA
  • #7 8356572
    Atlantis86
    Poziom 19  
    Hmm... Muszę je zmieniać czy mnogą zostać takie, jakie są jeśli zmniejszę ilość zwojów cewki o jeden?
    Jest jakaś procedura dobierania R13 (pomiar napięcia w danym punkcie) czy mam to zrobić po prostu "na słuch")?

UPDATE: Złożyłem sobie małą pomoc dydaktyczną w oparciu o książkę "Proste Radioodbiorniki" Rolanda Wacławska i Grzegorza Zalota (właściwie zbiór artykułów z "Młodego Technika" autorstwa tych panów) - generator sygnałowy na UKF. Urządzenie proste jak konstrukcja przysłowiowego cepa. Generator m.cz. na BC547B (inny tranzystor niż w oryginale, ale ten miałem pod ręką), modulator na BB105 + BF194 i bufor na BF194. W roli wzorca częstotliwości prosty obwód LC (cewka powietrzna 4 zwoje drutu 0,7mm na średnicy 6 mm, równolegle do niej kondensator na kilka pF oraz trymer powietrzny). Pokrywa cały zakres CCIR z niewielkim zapasem od góry i od dołu. Dokładną częstotliwość znam dzięki leżącej obok Nokii N800 (tablet internetowy z funkcją radia FM).

Daje czysty sygnał o dobrej stabilności. Jak rozumiem powinno pomóc podczas strojenia radyjka? ;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pracuje nad montażem radia RE 11/93, wykorzystując układy uA3089PC i UL1042. Po uruchomieniu części układu, poszukuje wskazówek dotyczących dostrojenia cewek i kondensatorów w obwodzie LC, aby uzyskać optymalne parametry dla pasma CCIR. Otrzymuje porady dotyczące zmniejszenia indukcyjności cewki heterodyny oraz zastosowania trymera zamiast kondensatora C14, co ułatwi strojenie. Dyskutowane są również wartości kondensatorów C11, C12 i C13 oraz ich wpływ na pracę generatora. Użytkownik planuje eksperymentować z różnymi wartościami elementów, aby osiągnąć pożądane rezultaty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA