logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VECTRA 2.0 GT B+G 1990 Szarpie przy zmianie biegu...

bandi1990 01 Sie 2010 16:45 2631 9
REKLAMA
  • #1 8354500
    bandi1990
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Tak jak w temacie, przy zmianie biegu szarpie... Jeśli powoli puszczę sprzęgło jest ok, albo jak przytrzymam pedał gazu ale nie mam 80 lat żeby jeździć jak dziadek, jaką diagnozę proponujecie?? Skrzynia??
  • REKLAMA
  • #2 8355212
    toku74
    Poziom 31  
    Ocena: 727
    sprawdź sprzęgło i poduszki silnika
  • REKLAMA
  • #3 8355221
    bandi1990
    Poziom 11  
    Co masz na myśli- spr sprzęgło?? Poduszki jutro spr, a sprzęgło ostatnio regulowałem...
  • REKLAMA
  • #4 8355231
    Boatsy
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    To się dzieje tylko przy zmianie biegów , na wolnych obrotach nie faluje ci???
  • #5 8355567
    bandi1990
    Poziom 11  
    Na luzie?? Czy podczas jazdy?? Zaraz po zapaleniu, nie równo chodzi.. A gdy jest ciepły jest oki.. Ale to chyba nie ma znaczenia...
  • #6 8355667
    toku74
    Poziom 31  
    Ocena: 727
    sprawdź sprzęgło to sprawdź sprzęgło. może przypaliłeś tarczę, może tłumik drgań skrętnych wyrobiony? nie dowiesz się jak nie wyjmiesz tarczy i nie ocenisz.
  • REKLAMA
  • #7 8356184
    Boatsy
    Poziom 11  
    bandi1990 napisał:
    Na luzie?? Czy podczas jazdy?? Zaraz po zapaleniu, nie równo chodzi.. A gdy jest ciepły jest oki.. Ale to chyba nie ma znaczenia...

Po zapaleniu powinien równo chodzić ( krokowiec do czyszczenia)
    Co do tamtej przypadłości to dziwny objaw ale u mnie było trochę podobnie i okazał się przepływomierz do wymiany, nie wywala ci żadnych błędów?

ps. Ja też mam vectre A 2.0 16V
  • #8 8356331
    bandi1990
    Poziom 11  
    No czyli nie obędzie się bez roboty, silniczek przeczyszczę a tarczę spr ale to jest trochę roboty... Jutro się wezmę, może jeszcze jakieś propozycje?? A jak Ci chodzi wspomaganie?? Ma na początku opór a później ciągnie??
  • #9 8356624
    Boatsy
    Poziom 11  
    bandi1990 napisał:
    No czyli nie obędzie się bez roboty, silniczek przeczyszczę a tarczę spr ale to jest trochę roboty... Jutro się wezmę, może jeszcze jakieś propozycje?? A jak Ci chodzi wspomaganie?? Ma na początku opór a później ciągnie??

Co do wspomagania to jest ok mam drobny wyciek na pompie ale płynu zbytnio nie ubywa ze zbiorniczka.:D
  • #10 8357030
    bandi1990
    Poziom 11  
    Boatsy napisał:
    bandi1990 napisał:

Po zapaleniu powinien równo chodzić ( krokowiec do czyszczenia)
    Co do tamtej przypadłości to dziwny objaw ale u mnie było trochę podobnie i okazał się przepływomierz do wymiany, nie wywala ci żadnych błędów?

ps. Ja też mam vectre A 2.0 16V

Błędów żadnym mi nie wywala ale dziwnie zachowuje się pompa paliwa... Wyrzuca mi pomarańczową diodę, podczas jazdy na gazie... Nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie fakt, że zapala się jak tylko chce... Czasami odrazu podczas startu, czasami dopiero w jeździe... Czasami gaśnie podczas jazdy... Ale sądzę, że to żaróweczka nie jest dociśnięta i skacze na dołkach...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z szarpaniem przy zmianie biegów w Vectrze 2.0 GT z 1990 roku. Sugerowane diagnozy obejmują sprawdzenie sprzęgła, poduszek silnika oraz ewentualnych uszkodzeń tarczy sprzęgłowej. Użytkownik zauważa, że problem występuje głównie podczas zmiany biegów, a na wolnych obrotach silnik nie faluje. Dodatkowo, pojawiają się wątpliwości dotyczące działania pompy paliwa, która czasami wywołuje pomarańczową diodę. Użytkownik planuje przeczyszczenie silniczka krokowego oraz sprawdzenie tarczy sprzęgłowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA