logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 406 - jak uruchomić bez kodu zabezpieczającego?

TYTUS... 07 Wrz 2004 14:34 3645 9
REKLAMA
  • #1 838122
    TYTUS...
    Poziom 32  
    Ocena: 144
    Witam!!! Jestem poraz pierwszy na tym forum. Przyprowadził mi klijent na lawecie samochodzik jak w temacie i niechce palić. Problem w tym że nieznany jest kod który pozwoli go uruchomić. Czy jest jakiś sposób na jego uruchomienie nie zaprowadzając go do renomowanego serwisu? Prosił bym o jakis schemat programatora czy cos takiego.
  • REKLAMA
  • #2 838330
    andrzejm1001
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Czy to jest ten kod, który wpisuje się na klawiaturkach samochodów citroen, peugeot ?
    Jeżeli tak to będzie problem bo on blokuje moduł sterujący wtryskiem i zapłonem ( no chyba, że jest ustawiony kod warsztatowy 1111).
  • #3 842818
    TYTUS...
    Poziom 32  
    Tak to jest ten kod. Udało mi się to obejśc tak że nie trzeba go wpisywać ale jakby sie go wpisywało to by było dobrze. Więc jak odczytać ten kod?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 843228
    Marek1
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    Temat mnie dziwi.Jeśli auto ma legalnego właściciela to kod jest przez niego znany.
    Pomogę poznać kod jeśli poznam wiarygodne przyczyny braku kodu.
  • #6 843376
    TYTUS...
    Poziom 32  
    Ja zajmuje się serwisem radyjek samochodowych i też ich rozkodowuje. Moje posty też są na elektrodzie sam możesz sprawdzić. Znajomy jest mechanikiem samochodowym i też chandlarzem. Jak sam widzisz teraz sprowadza się dużo samochodów z Niemiec bo są tanie. On kupuje rozbite samochody i ich przywozi tutaj, sam remontuje a ja się w tym wszystkim zajmuje samym audio i troszeczkę elektryką ale to tylko ciut ciut. Poprosił mnie żebym mu to zrobił o ile bym mógł ale niestety ta czarna puszka to nie jest to samo co rozkodowanie radyjka. Po niewielkich obejściach samochodzik pali. Wiec niewiem czy mi wierzysz czy nie ale taka jest rzeczywistość.
  • #7 843634
    Marek1
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    Potrzebny cały nr nadwozia - 17 znaków.
    Dalszy ciąg jutro.
  • REKLAMA
  • #8 2579672
    mirek_mgj
    Poziom 15  
    Ocena: 81
    Właśnie przywieźli mi z francji bitą 406 1.8 16v i mam problem z kodem imobilaizera. Wpisuję kod i zapala się zielona dioda (czerwona dalej świeci). Dalej nie mogę go odpalić, wciskałem czujnik udarowy i nic!
    Nie zapamiętuje kodu i nie mogę go odpalić.
    Mam chyba wszystkie papiery tego auta, razem z książką serwisową. Poprzedni właściciel wpisał kod na tej książce do imobilaizera i radia (kod do radia OK).
    Gość który go przywiózł mówił,że na komisie przy zadatkowaniu auta kod imobilaizera był OK bo go odpalał, a tydzień później przy odbiorze auta już nie. Może ktoś się tam bawił kodami i zablokował się imobilaizer?
    Z tąd prośba jak mam go uruchomić!
    Z góry dziękuję za jakąś pomoc.
    Mój e-mail :
    mirek_mgj(_at_)poczta.onet.pl
  • #9 2581249
    tytan58
    Poziom 20  
    Ocena: 153
    w 406 łamią się przewody zasilające klawiature w czasi otwierania klapki,
    sprawdz może jakis jest przerwany
  • #10 2612278
    mirek_mgj
    Poziom 15  
    Ocena: 81
    Dziękuję za odpowiedź.
    Okazało się, że po wprowadzeniu 3x błędnego kodu należy odczekać pół godziny o czym nie wiedziałem. Teraz jest OK.
    Pozdrawaiam Mirek.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemu uruchomienia samochodu Peugeot 406 bez znajomości kodu zabezpieczającego imobilizera, który blokuje moduł sterujący wtryskiem i zapłonem. Kod ten jest wymagany do odblokowania systemu i uruchomienia silnika. Wskazano, że kod może być ustawiony na standardowy warsztatowy (1111), ale zwykle jest indywidualny i znany właścicielowi pojazdu. W przypadku braku kodu konieczne jest posiadanie numeru nadwozia (VIN) do dalszych działań. Jeden z użytkowników potwierdził, że po trzykrotnym błędnym wpisaniu kodu system blokuje się na około 30 minut, co może być przyczyną problemów z uruchomieniem. Sugerowano również sprawdzenie przewodów zasilających klawiaturę kodu, które mogą być uszkodzone. Wspomniano o możliwości obejścia kodu, jednak bez jego odczytania pełne uruchomienie jest utrudnione. Wskazano także na potencjalne ingerencje w system imobilizera, które mogą powodować blokadę mimo posiadania prawidłowego kodu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA