logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer nie uruchamia się, brak BIOS-u, dioda HDD nie świeci, co sprawdzić?

Rybus85 05 Sie 2010 19:41 816 4
REKLAMA
  • #1 8368607
    Rybus85
    Poziom 23  
    Ocena: 65
    Witam. Mam mały problem z komputerem szwagra. Komputer po włączeniu się nie uruchamia. Wszystkie komponenty chodzą a na obudowie zapala się tylko dioda włączenia bez hdd, nie pojawia się nawet bios. Dysk działa, karta graficzna i zasilacz też. Poszła płyta główna czy procesor? Bateria w płycie również była wymieniona. Komputer nie wydaje jakby co żadnych pisków i innych dźwięków :)
  • REKLAMA
  • #2 8368616
    viluir
    Poziom 11  
    Podaj konfigurację sprzętową wraz z zasilaczem. Sprawdź kondensatory na płycie i w zasilaczu.
  • REKLAMA
  • #3 8368646
    Rybus85
    Poziom 23  
    Ocena: 65
    Zasilacz podłączyłem pod ten komputer inny i było to samo.Na procesorze nie widziałem nic podejrzanego gdy go oglądałem.Na płycie też ale muszę się bardziej przyjrzeć.Komputer nie jest jakąś rakietą.Służy głównie do internetu.Na razie zastanawiam się czy nie kupic nowej płyty głównej ale zastanawia mnie jeszcze procesor...
  • REKLAMA
  • #4 8368678
    viluir
    Poziom 11  
    Spróbuj:
    1) Odpiąć dysk, napędy optyczne, wyjmij kości pamięci, kartę graficzną. Zostaw tylko procesor, zasilacz, płytę główną. Spróbuj odpalić, jeżeli nie wstanie to by oznaczał awarię płyty głównej. Jeżeli wstanie to -> krok 2.
    2) Podepnij jedną z kości RAM i spróbuj uruchomić.
  • #5 8369645
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1133
    Przede wszystkim podaj specyfikację komputera. Spróbuj zrobić tak jak polecił viluir tylko jeżeli buzzer się odezwie to oznacza że płyta i procesor ok. a jeżeli nie to albo płyta główna albo procesor. Spróbuj włożyć inny procesor z tą płytą lub ten procesor z inna płytą. Przyjrzyj się czy nie ma uszkodzonych kondensatorów. Mogły też paść mosfety na płycie głównej ( zazwyczaj w płytach Gigabyte) ale raczej najpierw byłyby widoczne inne uszkodzenia jak spuchnięte kondensatory
REKLAMA