logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bios sie nie wlacza po wlaczeniu kompa

esteem20 04 Lis 2011 13:57 47585 32
REKLAMA
  • #1 10099992
    esteem20
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Witam na początek opisze swój problem :
    Otóż po awarii systemu chciałem wgrać nowego windowsa a przed tym oczyścić cala płytę główną z kurzu itp. Wszystko ładnie pięknie wyczyszczone a po złożeniu kompa z powrotem przestał działać BIOS :( Komputer sie włącza lecz nie ma sygnału o odpaleniu BIOS i na monitorze nic sie nie wyświetla... Czytałem juz dużo w tym temacie lecz nic nie pomaga... Karta graficzna oraz ram sa sprawne... kombinowałem z bateryjka od biosu (wyjmowałem i wkładałem z powrotem, później włożyłem nawet od innego komputera) i nic... Wyjmowałem również zworkę i wkładałem i dalej to samo... Oprócz tego nie wiem czy to istotne ale nie świeci dioda power led... Czy ktoś ma jakieś pomysły co mogło sie stać... Proszę jeszcze o informacje gdzie na płycie głównej mogę odczytać jaki jest jej model to od razu podam...

Znaki diakrytyczne, to jedno, ale ortografia i interpunkcja, to juz zupełnie co innego - popraw post. [M]
  • REKLAMA
  • #3 10100024
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 10100030
    szymon7x7x7
    Poziom 18  
    Ocena: 21
    esteem20 napisał:
    Prosze jeszcze o informacje gdzie na plycie glownej moge odczytac jaki jest jej model to od razu podam...
    z tym to różnie bywa ale np. u mnie jest po lewej stronie na dole obok wejścia pci-e
  • #5 10100039
    ak6
    Poziom 31  
    Ocena: 139
    A jak powyższe nie pomoże to wyjmij kabel zasilania od zasilacza i podłącz ponownie.

Podaj parametry komputera.
  • REKLAMA
  • #6 10100056
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3503
    Pełna konfiguracja komputera z uwzględnieniem marki i modelu zasilacza?!

Sprawdź połączenie przewodów sygnałowych/zasilania - wypnij i podłącz ponownie.

To samo z kartą grafiki i pamięciami.

Speaker podłączony? wydaje jakieś dźwięki po włączeniu komputera?
  • #7 10100608
    esteem20
    Poziom 10  
    Speaker podlaczony w odpowiednia wtyczke i nic nie slychac... wiec chyba cos z biosem jest nie tak, bo zadnego obrazu na monitorze nie wyswietla a komputer chodzi, karta graficzna jest sprawna. Ma ktos moze jakies madre sugestie co moze byc nie tak?
  • #8 10100612
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 10100614
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 10100649
    Dj Haker

Poziom 35  
    Ocena: 99
    Wyjmij płytę na biurko, podłącz na pająka. Sprawdź w konfiguracji:

Zasilacz, płyta, procesor, głośniczek, ewentualnie ta dioda power. Sprawdź czy bios sygnalizuje brak pamięci i gpu.
    Dla pewności czy dioda sprawna, możesz podłączyć diodę HDD ale wygląda na to, że coś jest źle podłączone, np. wtyczka od diody jest odwrotnie wpięta.
    Konto firmowe:
    Odzyskajdane.info
    Aleja Kijowska 24, Kraków, 30-079 | Strona WWW: https://odzyskajdane.info
  • REKLAMA
  • #11 10100710
    esteem20
    Poziom 10  
    ram i karta graficzna sa sprawne juz sprawdzone... a konfiguracji nie moge zrobic bo nie moge wlaczyc komputera... Czy mogl sie skasowac bios? albo czy to moze byc wina zasilacza bo jak go podlaczam to slysze jakies spiecie

Trzeci raz uwagi nie zwrócę. [M]
  • #13 10100784
    Dj Haker

Poziom 35  
    W jaki sposób podłączasz zasilacz ? Gdzie słychać to spięcie ?
    Po podłączeniu wtyczki do gniazdka 230V, po podłączeniu wtyczki ATX do płyty głównej jeśli w zasilaczu płynie prąd czy po podłączeniu kabla zasilającego ( w którym płynie już prąd 230V ) do zasilacza ?
    Konto firmowe:
    Odzyskajdane.info
  • #14 10101663
    esteem20
    Poziom 10  
    spięcie słychac w trakcie wkładania kabla do gniazda zasilacza w kompie... Jak zrobic tą konfiguracje?
  • Pomocny post
    #15 10101762
    Dj Haker

Poziom 35  
    Jeśli masz prąd w kablu i wetkniesz go do zasilacza to nie dziwne że słyszysz spięcie.

W odpowiedzi na Twoją prywatną wiadomość ( myślę, że to nie jest tajemnica a może niektórym się przydać ):

- uruchomienia komputera na pająka, to po prostu uruchomienie go bez obudowy i zbędnych podzespołów. Wyjmujesz płytę, zasilacz, głośniczek. Podłączasz wszystko, zwierasz i puszczasz ( nie trzymaj ) dwa piny, które idą do przycisku POWER. Obserwujesz.
    - jeżeli wszystko jest OK, to BIOS zasygnalizuje brak pamięci i karty graficznej poprzez dźwięki wydawane z głośnika <- to odpowiedź na drugie pytanie.

W razie niejasności pytaj.
    Konto firmowe:
    Odzyskajdane.info
  • #17 10101882
    Dj Haker

Poziom 35  
    Napisałem wyraźnie, że uruchomić tylko płytę główną, procesor i głośniczek !

Konfiguracja to inaczej spis wszystkich podzespołów - ich marka i model Twojego komputera.
    Nadal robisz błędy w pisowni. Popraw je.
    Konto firmowe:
    Odzyskajdane.info
  • REKLAMA
  • #18 10103006
    esteem20
    Poziom 10  
    Podpiąłem na pająka tą płytę i nie wydaje żadnego dźwięku po włączeniu i po kilku sekundach się wyłącza... glosniczek działa bo sprawdziłem na drugiej płycie i piszczał od razu a nawet bateryjki od BIOS nie wsadzilem...
  • #19 10103029
    ak6
    Poziom 31  
    Ocena: 139
    Pozostaje do sprawdzenia procesor i płyta główna (np przez podmianę)
  • #20 10103406
    Dj Haker

Poziom 35  
    Sprawdź czy dobrze masz zamontowane chłodzenie od procesora, może to jest powodem wyłączania płyty. W przeciwnym wypadku uszkodzony procesor.
    Konto firmowe:
    Odzyskajdane.info
  • #21 10103523
    esteem20
    Poziom 10  
    ja też myślę, że to wina procesora... Powiedzcie mi jeszcze czy mogę przełożyć procesor z innej plyty glownej
  • #22 10103564
    Dj Haker

Poziom 35  
    Oczywiście, że możesz.
    Athlon XP lub jakiś Duron na Socket 462 ( A ).

EDIT: Informacje na temat wspieranych procesorów znajdziesz w manualu.
    Konto firmowe:
    Odzyskajdane.info
  • #23 10103626
    esteem20
    Poziom 10  
    Podłączyłem drugi procesor który był w innej płycie głównej na tym samym socket'cie ... Komp się odpala ale nie daje żadnego dźwieku... Chodzi i się nie wyłącza, czyli to wina płyty?
  • #25 10103690
    Dj Haker

Poziom 35  
    Jaki procesor podłączyłeś ?
    Podaj model i częstotliwość.

Wykonaj jeszcze reset CMOS dla pewności.
    Konto firmowe:
    Odzyskajdane.info
  • #29 10103744
    Dj Haker

Poziom 35  
    Marcinoik - pamięć jest wyciągnięta. Chcemy dojść do momentu aż bios zacznie sygnalizować jej brak.

Co do CMOS to wyjmij bateryjkę na parę minut i włóż.
    Co z zieloną diodą ?

EDIT: Kolega o resecie napisał w tym samym czasie. Przepraszam za powtórzenie.
    Konto firmowe:
    Odzyskajdane.info
  • #30 10103761
    esteem20
    Poziom 10  
    Jaką diodą ? na płycie zadnej nie ma... Wyjąłem baterie na kilka minut za chwile włożę z powrotem... Jak sprawdzałem model procka to zauważyłem, że sie troche nagrzał przez kilka minut...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komputerem, który po awarii systemu i czyszczeniu płyty głównej nie uruchamia BIOS-u. Komputer włącza się, ale nie wyświetla obrazu na monitorze, a dioda zasilania nie świeci. Użytkownik sprawdził kartę graficzną i pamięć RAM, które są sprawne, oraz próbował resetować BIOS poprzez wyjmowanie baterii. W odpowiedziach sugerowane są różne kroki diagnostyczne, takie jak sprawdzenie wszystkich połączeń, uruchomienie komputera bez obudowy (na "pająka"), oraz testowanie podzespołów w innym komputerze. Użytkownik wymienia również model płyty głównej, co może pomóc w dalszej diagnostyce.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA