logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmienić rozdzielczość instalatora Ubuntu na starym PC z Matrox MGA-G100A?

jaros85 06 Sie 2010 23:50 4345 13
REKLAMA
  • #1 8372717
    jaros85
    Poziom 20  
    Ocena: 37
    Witam mam starego kompa celeron 400mhz.
    Było na nim wiele systemów nawet XP. Teraz jest Debian ale jak dla mnie nie wtajemniczonego w Linuxa jest zbyt mało User Frendly.
    Chciałem zainstalować Ubuntu i tu jest problem.

Całkowicie nie mogę nic zrobić ponieważ gdy tylko załaduje się instalator na ekranie widać poziome paski. Czyli ewidentnie problem z rozdzielczością. Jakie pliki na płycie instalacyjnej mam zmienić żeby można było zobaczyć coś na monitorze.

Monitor LG StudioWorks 575N
    Grafika zintegrowana Matrox MGA -G100A 4MB RAM

Na tym kompie włączyłem Knopixa i chodził w rozdzielczości 1024x768 i 85Hz odświerzanie
  • REKLAMA
  • #2 8372786
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    Zaraz po starcie komputera z płyty na ekranie z menu klawiszami funkcyjnymi wybierasz rozdzielczość.
  • REKLAMA
  • #3 8373178
    jaros85
    Poziom 20  
    Po wciśnięciu F1 pokazuje się menu z parametrami instalacyjnymi ale tam niema nic na temat rozdzielczości.
    Próbowałem z konsoli wpisać fb800x600 ale tego polecenia nie przyjmuje.

Na monitorze LCD przy próbie instalacji efekt był taki sam z tą różnicą że w menu monitora które domyślnie pokazuje z jaką rozdzielczością aktualnie pracuje monitor nie było tej informacji była tylko częstotliwość odświeżania.

Wydaje mi się że jest to problem z grafiką a raczej z problemem ze sterownikami.
  • REKLAMA
  • #4 8373243
    Qukac
    Poziom 20  
    Ocena: 27
    Cytat:
    Wydaje mi się że jest to problem z grafiką a raczej z problemem ze sterownikami.

Dokładnie to, ustaw wyświetlanie na vesa i będzie grało.

Do tego sprzętu radziłbym Ubuntu wersję 7 lub 8.
  • #5 8373408
    jaros85
    Poziom 20  
    Ja właśnie próbuje zainstalować ubuntu 10.
    Jakie polecenie mam wpisać w konsoli bo co bym nie próbował wpisać to jest ten sam efekt: Could not find kernel image: nazwa polecenia jakie wpisałem
  • #6 8374032
    Qukac
    Poziom 20  
    Sorry ale źle napisałem
    Cytat:
    ustaw wyświetlanie na vesa

Nie ma nic wspólnego z twoim problemem.

Po uruchomieniu bootmenu naciskasz klawisz TAB i dopisujesz do końca lini vga=795 lub vga=791
    Rozumiem że to jest instalka z płyty.
  • #7 8375493
    jaros85
    Poziom 20  
    Witam sprawa jest już rozwiązana zainstalowałem ubuntu 8 i działa.

No może nie do końca. Brak dźwięku i rozdzielczość tylko 800x600

Skąd można pobrać i zainstalować (jak ?) sterowniki do mojej grafiki i do dźwiękowej (Cirrus logic CS4236) bo na oficjalnej stronie producenta takich serowników niema.

Grafikę już ustawiłem po zmianach w pliku xorg.conf system uruchomił się w trybie z ograniczoną grafiką tam wystarczyło wybrać monitor iny niż domyślny i poszło. Teraz mam 1024x768 i 85Hz.

Został tylko problem z dźwiękiem
  • #8 8376072
    Qukac
    Poziom 20  
    Za dźwięk odpowiada alsa lub alsamixer nie wiem którą wersje masz 1.0.14 czy inną musisz sprawdzić i zrobić uppgrade na nowszą wersje.

W konsoli wpisz alsamixer i zobacz czy masz poprawnie wykrytą kartę.
  • REKLAMA
  • #9 8376985
    jaros85
    Poziom 20  
    Alsamixer mam w wersji 1.0.15
    Po wpisaniu alsamixer otrzymałem następujący komunikat
    alsamixer: function snd_ctl_open failed for default: No such file or directory

Podobno jest jakiś błąd w alsamixer
    Próbowałem zrobić to http://ubuntuforums.org/archive/index.php/t-24877.html i nic nie pomogło.
    W tym opisie https://help.ubuntu.com/community/HowToSetupSoundCards nie za bardzo rozumiem o co chodzi.
  • #10 8378527
    Qukac
    Poziom 20  
    Repozytoria działają dla tej dystrybucji ?

Chyba będziesz musiał skompilować ze źródeł alsamixer 1.0.16 późniejsze wersje a szczególnie 1.0.17 była coś nie halo.

Spróbuj jeszcze w konsoli "sudo modprobe snd-cs4236" i później alsamixer.
  • #11 8381626
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Zainstaluj ubuntu 10.04.Ma jądro 2.6.32 (ubuntu 8.04 jądro dużo starsze 2.6.24).Zużycie zasobów porównywalne (RAM ok 200 - 250 MB ) więc nie ma sensu instalować starej wersji.
    Pozdrawiam
  • #12 8382028
    jaros85
    Poziom 20  
    linuks napisał:
    Zainstaluj ubuntu 10.04.Ma jądro 2.6.32 (ubuntu 8.04 jądro dużo starsze 2.6.24).Zużycie zasobów porównywalne (RAM ok 200 - 250 MB ) więc nie ma sensu instalować starej wersji.
    Pozdrawiam

Chciałem zainstalować ale obraz się wysypał po załadowaniu instalatora. Na ósemce działa.

Cytat:
    Repozytoria działają dla tej dystrybucji ?

Repozytoria były aktualizowane a na dodatek ostatnio zrobiłem tą aktualizację: http://linuxpedia.pl/wiki/Repozytoria_Ubuntu
    Po aktualizacjach i po wykonaniu sudo modprobe snd-cs4236" i później alsamixer
    Komunikat cały czas taki sam:
    alsamixer: function snd_ctl_open failed for default: No such file or directory
  • Pomocny post
    #13 8385073
    Qukac
    Poziom 20  
    W ogóle ciężka sprawa jest z tą kartą znalazłem ten Link jak również ten tekst

Cytat:
    In my case, the problem could be solved by adding my user to the group "plugdev"
    czyli musisz dodać swojego użytkownika do grupy "plugdev"

Więcej nie jestem w stanie nic wymyśleć jedynie tyle żeby zainstalować innego linuxa np. PclinuxOS lub ubuntu podobny linux mint.

Pozdrowienia
  • #14 8386454
    jaros85
    Poziom 20  
    Zdaję sobie sprawę z tego że ten mój komp jest stary i strasznie nie kompatybilny zwłaszcza z linuxem.
    Dziękuję wszystkim za pomoc.
    Jeżeli uda mi się ożywić tą kartę dźwiękową to na pewno się podzielę na tym forum.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował Ubuntu na starym komputerze z procesorem Celeron 400 MHz i kartą graficzną Matrox MGA-G100A, napotykając problemy z rozdzielczością podczas instalacji. Po kilku próbach i sugestiach z forum, udało mu się zainstalować Ubuntu 8, jednak rozdzielczość była ograniczona do 800x600. Użytkownik zaktualizował plik xorg.conf, co pozwoliło na uzyskanie rozdzielczości 1024x768. Problemy z dźwiękiem związane z kartą Cirrus Logic CS4236 pozostały, a użytkownik otrzymał porady dotyczące użycia alsamixer oraz dodania użytkownika do grupy "plugdev". Wskazano również na możliwość instalacji innych dystrybucji Linuxa, takich jak PCLinuxOS lub Linux Mint.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA