logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ubuntu 8.10 - ustawienie rozdzielczości 1024x768 85Hz na Aopen MX46U2-CN

MES Mariusz 14 Mar 2009 10:24 3706 5
REKLAMA
  • #1 6279446
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    Ocena: 223
    Witam.

Od czterech dni męczę się próbując ustawić normalny tryb 1024x768 85Hz na Ubuntu 8.10 (co w pierwszym lepszym Windowsie zajmuje parę chwil).

Komputer to: RM 2400MHz z płytą Aopen MX46U2-CN

lspci:

00:00.0 Host bridge: Silicon Integrated Systems [SiS] 650/M650 Host (rev 80)
    00:01.0 PCI bridge: Silicon Integrated Systems [SiS] Virtual PCI-to-PCI bridge (AGP)
    00:02.0 ISA bridge: Silicon Integrated Systems [SiS] SiS962 [MuTIOL Media IO] (rev 25)
    00:02.1 SMBus: Silicon Integrated Systems [SiS] SiS961/2 SMBus Controller
    00:02.5 IDE interface: Silicon Integrated Systems [SiS] 5513 [IDE]
    00:02.7 Multimedia audio controller: Silicon Integrated Systems [SiS] AC'97 Sound Controller (rev a0)
    00:03.0 USB Controller: Silicon Integrated Systems [SiS] USB 1.1 Controller (rev 0f)
    00:03.1 USB Controller: Silicon Integrated Systems [SiS] USB 1.1 Controller (rev 0f)
    00:03.2 USB Controller: Silicon Integrated Systems [SiS] USB 2.0 Controller
    00:04.0 Ethernet controller: Silicon Integrated Systems [SiS] SiS900 PCI Fast Ethernet (rev 91)
    01:00.0 VGA compatible controller: Silicon Integrated Systems [SiS] 65x/M650/740 PCI/AGP VGA Display Adapter

Po zainstalowaniu Ubuntu 8.10 dostępnych jest 11 trybów rozdzielczości: od 320x240 do 960x600 i koszmarne odświeżanie 60 Hz !

Kombinuję z plikiem Xorg.conf na tyiące sposobów i nic...

Domyślnie po instalacji Ubuntu plik ten ma postać:

# xorg.conf (X.Org X Window System server configuration file)
    #
    # This file was generated by dexconf, the Debian X Configuration tool, using
    # values from the debconf database.
    #
    # Edit this file with caution, and see the xorg.conf manual page.
    # (Type "man xorg.conf" at the shell prompt.)
    #
    # This file is automatically updated on xserver-xorg package upgrades *only*
    # if it has not been modified since the last upgrade of the xserver-xorg
    # package.
    #
    # Note that some configuration settings that could be done previously
    # in this file, now are automatically configured by the server and settings
    # here are ignored.
    #
    # If you have edited this file but would like it to be automatically updated
    # again, run the following command:
    #   sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg

Section "Device"
    	Identifier	"Configured Video Device"
    EndSection

Section "Monitor"
    	Identifier	"Configured Monitor"
    EndSection

Section "Screen"
    	Identifier	"Default Screen"
    	Monitor		"Configured Monitor"
    	Device		"Configured Video Device"
    EndSection 

Prawdziwy koszmar!

Kolejne kilka dni spędziłem nad próbą wymuszenia w Ubuntu 8.10 normalnego trybu 1024x768 85Hz na innym zestawie:

Płyta główna to: EPOX-8RDA3+
    Grafika: GeForce2 MX 400 AGP 64 MB

Bez efektu.

Moje próby można prześledzić tutaj:
    http://forum.ubuntu.pl/showthread.php?p=571537
    http://forum.ubuntu.pl/showthread.php?p=571401

To już drugi zestaw z którym nie mogę sobie poradzić.

O ile w tym drugim zestawie mam możliwość zmiany karty graficznej (zaczynam, podejrzewać, że, jeśli chodzi o Ubuntu, łatwiej będzie dopasować grafikę do systemu, niż system do grafiki :( ) o tyle w pierwszym nie, dlatego bardzo proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 6279501
    dzg4
    Poziom 31  
    Ocena: 360
    Witam.Zainstaluj sterowniki ze strony producenta pod linucha.
  • REKLAMA
  • #3 6279589
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    Płyta Aopen MX46U2-CN jest elementem markowego komputera RM, więc na stronie Aopen (producenta płyty) driverów raczej nie znajdę (z resztą nie widzę). Nawet gdybym chciał znaleźć to na stronie RM-a (producenta komputera) to nie znam symbolu tego komputera (nigdzie na obudowie nie widzę).

No dobra, sprawdziłem i odnalazłem na http://www.rm.com/Support/ w zakładce Knowledge Library -> Drivers & Downloads -> Drivers -> Desktop PC -> Mainboard -> MX46U2-CN, są tam owszem drivery dla różnych Windowsów, ale dla Linuksa nie ma.

Z resztą o czym tu gadać, skoro (na innym zestawie) zwykłego GeForce2 nie mogłem poprawnie zainstalować / skonfigurować w Ubuntu ( http://forum.ubuntu.pl/showthread.php?p=571537 http://forum.ubuntu.pl/showthread.php?p=571401 ).

Podejrzewam, że kwestia sterowników to może być jedno (w końcu sterownik jakiś działa, wyświetla kilka trybów) a konfiguracja to drugie, albo nie wiem... może sterowniki monitora potrzebne?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 6280855
    kiko80
    Poziom 27  
    Ocena: 163
    A próbowałeś odpalić nvidia-settings i tam zmiany wprowadzić kliknij Save to X Configuration file i wciśnij Apply by zapisać reset kompa i wszystko powinno śmigać, jeśli nie zatrybi to jako root odpal nvidia-settings
  • #6 6280945
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    Chwilowo przesiadłem się na openSUSE - tu wszystko śmiga, bez zająknięcia, nawet instalator włącza się w trybie wysokiej rozdzielczości i przy odświeżaniu 85Hz. Także w tym kontekście Ubuntu w porównaniu z openSUSE to żenada.

Niestety w openSUSE przeraziły mnie koszmarne czasy (po kilkanaście minut) instalacji najprostszych pakietów i to nawet nie z internetu a z płyty DVD tak długo to trwa. Nie mam pojęcia dlaczego tak jest. Ale o tym to w innym wątku.
REKLAMA