logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego prąd żarówki w chłodziarce przechodzi przez termostat? Czy mostek jest OK?

5Stan8 11 Sie 2010 23:59 974 2
REKLAMA
  • #1 8389719
    5Stan8
    Poziom 15  
    Ocena: 38
    Proszę o wyjaśnienie dlaczego prąd na wyłącznik żarówki musi iść przez termostat. Raz mi świeciła raz nie więc zrobiłem "mostek" pomiędzy zaciskami 3 i 6 termostatu (H) na tym przykładowym schemacie. Ale teraz mam wątpliwości czy tak można - pomiędzy zaciskami 3 i 6 termostatu jest coś w rodzaju wyłącznika ....
    Załączniki:
    • Dlaczego prąd żarówki w chłodziarce przechodzi przez termostat? Czy mostek jest OK? Przykład.jpg (27.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 8391128
    JAN Sobczyk
    Poziom 13  
    Wydaje się że jest to wyłącznik ręczny termostatu. Wiadomo że załączenie termostatu powoduje załączenie pracy agregatu gdy przełącznik będzie wciśnięty pomimo załączenia styku przez termostat lodówka nie będzie pracować. Wyłącznik ten może być w postaci wciskanego guzika lub na pokrętle termostatu w krańcowym położeniu. Zwarcie mostkiem styku wyłącznika wyłącza tą funkcję jedynym w tedy rozwiązaniem jest wyjęcie wtyczki z gniazdka.
  • #3 8391492
    5Stan8
    Poziom 15  
    Proste i logiczne - dziękuję.
REKLAMA